Mijn persoonlijke RVL: Reis Verlang Lijst

door Kim Linse

Wat doe je als je niet kunt reizen? Ik droom dan van de reizen die ik wens te maken. Ik heb, die eerste dagen van 2021, een persoonlijke reisverlanglijst gemaakt. Op willekeurige volgorde hieronder mijn zeven favoriete bestemmingen voor de komende tijd.

Mijn persoonlijke RVL, ReisVerlangLijst

Madagascar

Probeer eerst maar eens de hoofdstad van dit eiland uit te spreken: Antananarivo. Door de bewoners ook wel Tana genoemd. Volgens de Lonely Planet, die ik al 2 jaar in m’n kast heb liggen, is rondreizen op het eiland het best te doen met een fourwheeldrive. Verharde wegen zijn een uitzondering, ook verkeersborden en stoplichten schijnen te ontbreken op dit eiland. Weinig toerisme maakt dat je je een ontdekkingsreiziger waant. De bijzondere natuur heeft, met walvissen in het zuiden, wilde maki’s in Isalo National Park, de Allée des Baobabs, de jungle, het regenwoud en hagelwitte stranden, bijzonder veel te bieden.

Planning: februari 2021
Gaat niet lukken

Kopenhagen

Het beste restaurant van de wereld, Noma, is in Kopenhagen te vinden. Maar ik wil er lunchen in één van de laagdrempelige, oeroude eetcafés in het centrum. Ik bestel dan een Platte: een bord met lekkere hapjes, waaronder haring en smörrebröd. Ik prefereer hiervoor het eetcafé waar je ongegeneerd de kleffe zwarte rogge uit je gehemelte kunt pulken.
Ik ga shoppen in het Latiner Kwarteret en bij Carmen, een van de oudste vintagewinkeltjes van de stad. En natuurlijk wil ik het beeld van de Kleine Zeemeermin bewonderen. En de vrijstaat Christiania, een commune van 900 mensen. Hoe leven zij dan?
Natuurlijk mag een terrasje pakken in Nyhavn niet ontbreken. De haven waar zeelieden genoten van vrouwelijk vermaak. En waar dichter en sprookjesschrijver Hans Christian Andersen in meerdere van de kleurrijke huisjes woonde.

Planning: december 2021
Zou zomaar kunnen lukken

Venetië

Het Venetië na Corona. Met kanalen die schoner zijn dan ooit. Gondelvaren. Het St Marcus plein en de Rialto brug.
Eilandhoppen naar Murano, Burano en Torcello met de oudste kathedraal Santa Maria Assunta. En niet te vergeten: terrasjes pakken en toeristen bekijken. Na Grand Hotel Europa van Ilja Pfeijffer ben ik benieuwd hoe het massatoerisme de oorspronkelijke bewoners heeft weggejaagd. Een workation met een vleugje romantiek?

Planning: mei 2021
Zal ik de voucher 2020 hiervoor in kunnen zetten?

Vietnam, Cambodja en Laos

Al jaren op het gezins to-do-lijstje. Omdat we als gezin zo graag backpacken in Azië. Omdat dat daar zo eenvoudig is. Omdat we alle vier zo houden van de Aziatische keuken. Omdat we zoveel plezier hebben als we de culturele uitstapjes van mama combineren met de paradijselijke stranden van papa. Op de fiets door de rijstvelden, of weer op een scooter en dan langs de Mekong rivier? Verse ananas shakes en watermeloen smoothies. Goedkope souvenirs en een bijna onderdanige glimlach. Tempels en boeddhisme. Zuid-Oost-Azië, we zijn er dol op!

Planning: elk jaar
Moet ooit lukken

Lofoten, Noorwegen. Ik had er nog nooit van gehoord

Mijn vader deed me deze reis cadeau. Met Randi, m’n lievelingsnicht met Noorse roots. Deze eilandengroep ligt voor de kust in het noorden van Noorwegen. De bewoners van de eilanden leven van de visserij en dan met name van de kabeljauwvangst. Er komen nog weinig toeristen. Overnachten is er mogelijk in oude vissershuisjes. En dan met zo’n postboot naar een ander eiland, heb je beeld?
Nu nog even plannen wanneer we gaan. Kiezen we voor de zomer waarin kans op walvissenspotten? Of toch de winter met kans op het aanschouwen van het Noorderlicht? Zie ook mijn blog over IJsland.

Planning: juni of november 2021
Dat zal lukken

Fuerteventura

Toen ik nog handbal speelde in Spanje, bezocht ik al Gran Canaria en Tenerife. Later werkte ik acht maanden op Lanzarote. (Ik was er afgelopen jaar nog met singles van Estivant) Het subtropische klimaat van de Canarische eilanden heeft een enorme aantrekkingskracht op mij. Fuerteventura is het oudste eiland. Met ruim 100.000 geiten en maar 80.000 inwoners. Het moet een oase van rust zijn op dat vulkanische eiland. Dat, in combinatie met een goed all-inclusive resort, lijkt me een prima strandbestemming!

Planning: herfstvakantie 2021
Lukt echt wel!

Belgrado

Mijn beste vriendin Suzana komt er vandaan, en met haar wil ik weer terug. In 1996 bezochten we haar moeder in het nabijgelegen Kovin. Toen we in de stad Belgrado aankwamen werd er net hardhandig een demonstratie afgebroken. De Servische studenten protesteerden er tegen de Socialistische partij van Milosevic die, aldus de studenten, na de burgeroorlog middels verkiezingsfraude aan de macht was gekomen. Duizenden betogers renden er door de straten, probeerden er zonder arrestatie of politiegeweld weg te komen. Het was een complete chaos. Ik, westerse tuthola zonder enige oorlogservaring, rende achter Suzana aan een parkeergarage in. Ik vond het doodeng. We moesten er een paar uur wachten tot de rust was wedergekeerd. De stad was te gevaarlijk en had de toerist niets te bieden.
Inmiddels is dat allemaal veranderd. Nu wordt zij geroemd om de samensmelting van oosterse en westerse culturele kenmerken.

Planning: maart 2021
Al moeten we in thuisquarantaine, we gaan. Er is een medische noodzaak.


Genoeg dus om van te dromen. Hopelijk beginnen we snel met vaccineren en komen deze reizen weer binnen handbereik. Voor nu wens ik iedereen een reislustig 2021! Wat zijn jouw reisplannen voor 2021? Laat het me weten in een reactie. Of heb je leuke tips over bovenstaande bestemmingen, ik hoor het graag!

You may also like

Laat een bericht achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website maakt gebruik van cookies om je ervaring te verbeteren. Indereiskoffer gaat ervan uit dat je hiermee akkoord gaat, maar je kan je afmelden als je dat wilt. Accepteren Lees meer