De vijf leukste spellen voor twee personen

door Kim Linse

Vakantie is meestal het moment om spelletjes te spelen. Bordspellen, kaartspellen, dobbelspellen; het maakt mij niet uit.
Ik kom uit een echte spelletjesfamilie. De tenten werden bij ons op Stratego-afstand neergezet, precies 80 cm tussen de tenten zodat het speelbord ertussen paste.

Op de reizen die ik begeleid zie ik ook dat het mensen om tafel brengt. Ik heb altijd een spel kaarten bij me. Een potje 31-en kan met heel veel mensen en is zo uitgelegd.
Maar als je met z’n tweeën een leuk spel wilt doen en iets anders wilt dan ‘good-old’ Yathzee, dan heb ik hier wat leuke suggesties.

Lost Cities

Een kaartspel uitsluitend met 2 personen, vanaf 10 jaar, te spelen. Duur: ongeveer 10 minuten per spel.

Doel: een winstgevende expeditie naar woestijn, regenwoud, het eeuwige ijs, de diepzee en/of een vulkaan voltooien. Hoe kun je winnen? Iedere expeditie kost geld, dat wil zeggen 20 punten. Maak je te veel kosten? Dan blijf je met schuld, minpunten achter. Denk je een succesvolle expeditie te starten dan kun je de vermenigvuldiger, wedkaart, inzetten. Degene met de meeste punten na 3 rondes wint het spel.

De expeditie begint met een wedkaart of de getallen van laag naar hoog. Kun je niet, of wil je wachten op een lager nummer om te starten?  Dan leg je je kaart op de aflegstapel. Maar let op, deze kan je medespeler weer oppakken als hij de kaart kan gebruiken.
Lost cities is ontworpen door Reiner Knizia, die ook regenwormen bedacht.

Bestel hier Lost Cities. Ook leuk om cadeau te doen, je krijgt er nu 2 + 1 gratis.

Keer op Keer

Een dobbel- en puzzelspel ineen. Duur 20 minuten, vanaf 8 jaar en tot 6 spelers.

Het blijft nooit bij een spelletje staat op de doos, en dat is zeker waar. Kies van iedere worp met de 6 dobbelstenen een kleur en een getal  uit en streep de daarbij behorende vakjes van je speelkaart af.

Degene die de meeste punten weet te verzamelen is de winnaar. Dit kun je doen door een kleur uit te spelen, door kolommen te voltooien en door niet alle jokers te gebruiken. Je kunt dus steeds kiezen voor een andere tactiek. Geen spelletje is hetzelfde. Bovendien kun je extra varieren door de scoreblokken met andere levels te gebruiken.

Keer op keer kun je hier bestellen

Patchwork

Bordspel uitsluitend voor twee personen. Het spel duurt ongeveer 20 minuten en is vanaf 8 jaar.

Doel is zoveel mogelijk knopen te sparen. Hier gaat het aantal niet aangeklede velden vanaf, en dus wint degene met het mooiste (meest volledige) patchwork en de meeste knopen.

Je speelt met een scorebord naast je patchwork. De speler die achter loopt op het scorebord is aan de beurt. Het kan dus gebeuren dat een speler twee keer achter elkaar aan zet is. Het spel is afgelopen als je het einde van het scorebord hebt behaald.
Iedere beurt heb je twee acties uit te voeren: 1) je kiest een lapje stof en plaatst deze op je dekentje en hiervoor betaal je met het aantal knopen dat op het lapje staat. 2) Je tijdsteen verplaats je zoveel plaatsen als dat het lapje aangeeft. Ontvang voor iedere stap 1 knoop.

Dit is een bijzonder kleurrijk en leuk puzzelspel! Bestel hem hier: Uniek bordspel voor 2!

Tutto

Dit 40 jaar oude, van origine Italiaanse dobbelspel ( tutto is alle), is nu ook weer in Nederland bij Hot Games verkrijgbaar. Het spel duurt plusminus een half uur en vanaf 8 jaar is het goed te begrijpen. Je kunt het met 2 tot wel 10 personen spelen.

Doel is het eerste 6000 punten te halen. De speler aan zet draait een kaart uit de gedekte stapel en hierop staan de aanvullende regels of bonussen voor deze beurt.

Je hebt niet echt strategisch inzicht nodig voor dit spel. Wel een beetje lef en geluk.

Voor Tutto klik hier!

Regenwormen met uitbreiding

En heel populair spel sinds 2005 en met uitbreiding in 2015. Na 20 minuten is het spel gespeeld. En de adviesleeftijd is vanaf 8 jaar.

Als hongerige kippen gaan de spelers op zoek naar regenwormen. Je begint door alle 8 dobbelstenen te gooien en er elke beurt minimaal 1 af te leggen. Hoe hoger het getal dat je gooit, des te meer regenwormen. Maar pas op, de andere spelers kunnen de regenwormstenen ook bij je afpakken als ze hetzelfde getal gooien.
De uitbreiding geeft het spel nog meer dynamiek.

Doel is om zoveel mogelijk regenwormen te verzamelen.

Regenwormen kun je via deze link bestellen.

Lijkt een van deze spellen je wat? Bestel ze dan via de (groene) link. Jij betaalt er niets extra’s voor, ik krijg een kleine vergoeding als Affiliate van Bol.com

You may also like

Laat een bericht achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website maakt gebruik van cookies om je ervaring te verbeteren. Indereiskoffer gaat ervan uit dat je hiermee akkoord gaat, maar je kan je afmelden als je dat wilt. Accepteren Lees meer