Reisblogs West-Europa

door Kim Linse
reisblogs west europa

Welke landen horen nu eigenlijk bij West-Europa? In deze reisblog West-Europa vertel ik je meer over de landen België, Frankrijk, Nederland, Duitsland, Luxemburg, Oostenrijk, Zwitserland en Liechtenstein. Voor ons Nederlanders is Frankrijk nog altijd het populairste vakantieland, met maar liefst 1,1 miljoen geboekte vakanties in 2019.

Autolanden

Duitsland en België zien we vaak als een doorreisland naar die andere West-Europese landen. Maar ook deze zijn het bezoeken waard! Duitsland heeft mooie steden, leuk voor een citytrip,  en een veelzijdig landschap met kust en bergen. 

Oostenrijk en Zwitserland bezoeken we voornamelijk om te wintersporten. Maar ook in de zomer is het prachtig wandelen of zelfs bergbeklimmen in de Alpen.

De meeste landen van West-Europa, bezoeken wij Nederlanders met de auto. Over de Autoroute du soleil, de bekende tolwegen van Frankrijk. Voor Zwitserland en Oostenrijk heb je een vignet nodig, dat bij ieder benzinestation te koop is. De helft van de Nederlanders neemt de auto voor een vakantie in Europa, 40 procent het vliegtuig.

Roadtrip

De West-Europese landen lenen zich uitstekend voor een raodtrip. Met een camper, met de tent of met een caravan. Honderden campings staan voor je klaar. Het prijsniveau ligt in West-Europa bijna overal gelijk aan Nederland. Je betaalt er met de Euro. In Liechtenstein en Zwitserland ligt het prijsniveau flink wat hoger en wordt betaald met de Zwitserse Franc. 

België

De hoofdstad Brussel, het bestuurlijk centrum van Europa, is een zakelijke stad. Steden als Antwerpen, Brugge en Gent worden eerder gekozen voor een toeristisch verblijf. We zijn natuurlijk dol op de vele Belgische lekkernijen als de wafels, de Belgische friet, chocolade en bier. Wil je een avontuurlijk verblijf dan kies je natuurlijk voor de Ardennen want daar is zoveel te doen. En tenslotte als je wilt uitwaaien aan het strand? Allez, naar de Belgische kust!

Klimaat: gematigd zeeklimaat. Bevolking/religie: 11 miljoen inwoners, 52% rooms-katholiek. Inentingen/visa: geen inentingen. Geen visum. Vliegtickets: KLM

Frankrijk

Het grootste land van Europa. Met van Noord naar Zuid drie klimaatzones; zeeklimaat, landklimaat en middellandse zeeklimaat. Parijs is met de Eiffeltoren en het Louvre de grootste bezienswaardigheid. Maar het meeste komen wij Nederlanders toch voor de campings. Ons verblijf op een Franse camping is gemiddeld 7,2 nachten en dat is erg hoog. Overigens is er ook veel binnenlands toerisme. Maar liefst 75% van de Fransen gaan uitsluitend op vakantie in eigen land.

Klimaat: vochtig zeeklimaat in het Noorden, Middellandse Zeeklimaat in het zuiden. Bevolking/religie: 62 miljoen inwoners, 62% katholiek Inentingen/visa: geen inentingen. Geen visum. Vliegtickets: Air France en KLM

Duitsland

Duitse steden die de moeite waard zijn: Berlijn (persoonlijke favoriet!) Hamburg, Munster, München, Keulen, Düsseldorf, Dresden, Leipzig, Nürnberg en Bremen. En natuurlijk, bier en bratworst. Maar ook de natuur in het Zwarte Woud is prachtig en de kuststreek bij de Oostzee. En wat is er nog allemaal te ontdekken in voormalig Oost-Duitsland?

Klimaat: gematigd zeeklimaat. Bevolking/religie: 80 miljoen inwoners, 30% katholiek, 30% protestants. Inentingen/visa: geen inentingen. Geen visum. Vliegtickets: KLM, Air France

Luxemburg

Het groot hertogdom Luxemburg is zo groot als de provincie Groningen. Voor een derde is het bos, vandaar de naam ‘het groene hart van Europa’. In het Noorden zijn dat de uitlopers van de Ardennen en in het zuidoosten de uitlopers van de wijnvelden in de Moezel. Je kunt hier dus goed fietsen, wandelen en klimmen. De hoofdstad Luxemburg stad ligt op meerdere plateaus en is verbonden door bruggen, een interessante stad om te bezoeken.

Klimaat: gematigd zeeklimaat. Bevolking/religie: 600.000 inwoners, 80% christendom. Inentingen/visa: geen inentingen. Geen visum. Vliegtickets: KLM, SAS

Oostenrijk 

De cultuur liefhebber dompelt zich onder in steden als Wenen, Innsbruck en Salzburg. In het land van Sissy, Nikki Lauda en Sigmund Freud. Het land van Mozart Kugeln, Gulashsuppe en Apfelstrudel. In de zomer kun je meerdaagse wandeltochten in primitieve hutten in de bergen maken. Of bezoek de mooie meren in Karinthië.  En in de winter zijn de Oostenrijkse wintersportgebieden, met apres-ski en typisch Oostenrijker gemutlichheit, het populairst.

Klimaat: gematigd landklimaat en hooggebergte klimaat. Bevolking/religie: 8,8 miljoen inwoners, 74% katholiek. Inentingen/visa: geen inentingen. Geen visum. Vliegtickets: Easyjet, KLM

Zwitserland

Een van de kleinere landen van West-Europa. Centraal gelegen in Europa, maar dit land bemoeit zich eigenlijk nergens mee. Opvallend is het aantal talen dat er gesproken wordt: (zwitser)Duits, Frans en Italiaans. Bekend om haar chocolade, horloges en kazen. Ideaal voor wintersporten en bergtochten in de zomer. Wel een duur land.

Klimaat: landklimaat en hooggeberteklimaat. Bevolking/religie: 8,4 miljoen inwoners, 42% katholiek, 40% protestant. Inentingen/visa: geen inentingen. Geen visum. Vliegtickets: Lot, Austrian Airlines of Lufthansa

Liechtenstein

Dit land is maar 160km2 groot. Hoofdstad Vaduz is een stad met dorpse sfeer. Hier vind je ook de musea en de kathedraal waar alle koninklijke ceremonies gehouden worden. Op de rotsen boven Vaduz staat het kasteel van de vorst. De straten van Vaduz zijn versierd met verschillende stukken moderne en klassieke beeldhouwkunst. Het is zeker interessant om hier een paar dagen te blijven om die typische Alpencultuur op te snuiven.

PS. Reisblogs West-Europa

Voor het berekenen van een dagbudget kun je deze website gebruiken.

You may also like

Laat een bericht achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website maakt gebruik van cookies om je ervaring te verbeteren. Indereiskoffer gaat ervan uit dat je hiermee akkoord gaat, maar je kan je afmelden als je dat wilt. Accepteren Lees meer