Reisblogs Noord-Europa

door Kim Linse
reisblogs noord europa IJsland

Een heerlijke kampeerreis met camper of auto

Zeg je Noord-Europa, dan denk je aan sneeuw, fjorden en Vikingen. Aan het Noorderlicht en de midzomernachtzon. De lege lange wegen zijn ideaal om de noordelijke delen van Europa te ontdekken tijdens een rondreis met je camper of auto.

Noord-Europa is eigenlijk in drieën te delen: Scandinavië, ook wel de Noordse Raad: Zweden, Noorwegen, Finland, Denemarken en IJsland. De Baltische staten: Estland, Letland en Litouwen. En het Verenigd Koninkrijk en Ierland.

Scandinavië/Noordse Raad

De landen van de Noordse Raad, opgericht in 1952, delen dezelfde politieke opvattingen. Vooral op sociaaleconomisch gebied delen zij dezelfde mening. Alle Noordse landen hebben uitgebreide sociale voorzieningen en wetgeving. Populair onder Nederlanders is een kampeerreis door Scandinavië, waarbij ze deze landen met eigen auto of camper bezoeken. 

Wildkamperen is vooral populair in Noorwegen, Zweden en Finland waar het zogenaamde Allemansrecht geldt.
Het Allemansrecht is een uitkomst voor wildkampeerders, maar er wordt wel van je verlangd dat je je aan een paar basisregels* houdt; 150 meter van de bebouwing, rommel opruimen, niet op privéterrein of parkeerplaatsen, in een tent, camper of caravan en maximaal 2 nachten achter elkaar.

Baltische staten

De Baltische staten, ook wel de landen aan de oostkust van de Oostzee op de kaart, waren onderdeel van het voormalig keizerrijk Rusland. Je ziet hier dan ook een mengeling van Scandinavische houten huisjes en grijze sovjetflats. Met enerzijds haring en zalm, anderzijds bier en vlees. De landen zijn iets groter dan Nederland maar hebben veel minder inwoners: Letland 1,9 miljoen, Estland 1,3 miljoen en Litouwen 2,7 miljoen. 

Verenigd Koninkrijk

Het Verenigd Koninkrijk bestaat uit vier landen: Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland. Deze eilandstaat heeft kustlijnen langs de Noordzee, de Atlantische Oceaan, het Engelse Kanaal, de Ierse Zee en de Keltische Zee. Toch is er weinig strandtoerisme. Het Verenigd Koninkrijk is vooral aantrekkelijk voor een stedentrip of een Bed & Breakfast-tour op het platteland.

Ierland

Ierland beslaat 80% van het gelijknamige eiland. De Ierse economie is in de jaren 90 veranderd van een landbouweconomie naar een exporteconomie van hightech producten en diensten. De Ierse westkust bestaat vooral uit kliffenkusten, heuvels en middelgebergte. Een voor de toerist zeer aantrekkelijk landschap. Maak een rondreis met eigen auto of camper door de ongerepte natuur van Ierland. Sluit af met een bezoek aan Dublin.

Noorwegen

De lange, ruige kuststrook met diepe fjorden en steile bergen maken Noorwegen een geweldige bestemming voor de avontuurlijke reiziger. Met eigen vervoer en wildkamperen in de prachtige natuur. En je eigen vis vangen! Vissen wordt hier beroepsmatig maar ook als vrijetijdsbesteding enorm veel gedaan. Wissel het avontuur af met een bezoek aan de hoofdstad Oslo en de gekleurde houten huisjes in Bergen.

Klimaat: mild klimaat, subarctisch klimaat
Bevolking/ religie: ongeveer 5 miljoen inwoners, waarvan 65% niet religieus
Inentingen/Visa: niet nodig
Vliegtickets: 1 uur 45 minuten vliegen. SAS of KLM.

Zweden

Een land van uitersten. Het vlakke Zuiden contrasteert met het bergachtige Noorden. De hippe drukke steden als Stockholm, Malmö en Göteborg tegenover de uitgestrekte stille meer- en boslandschappen. Moderne technische ontwikkelingen tegenover de Viking geschiedenis. Kajakken of een  huskysledetocht?  Zweden heeft het allemaal.

Klimaat: gematigd zeeklimaat in zuiden, landklimaat in noorden, bergen = sneeuwklimaat.
Bevolking/ religie: 10,2 miljoen inwoners, 60% atheisten
Inentingen/Visa: geen
Vliegtickets: met KLM voordeligst, 2 uur vliegen

Finland

Het land van vele meren. Van rendieren en Lapland. Van het Noorderlicht en saunabaden. Van de midzomernacht en de poolnachten. Ga mee beren spotten, raften of sneeuwwandelen. Als je houdt van de natuur, zet je deze bestemming op je verlanglijstje.
Eén van de dunst bevolkte landen van Europa. Door Nederlanders nog niet veel bezocht, hoewel Helsinki in populariteit aan het winnen is.

Klimaat: land- en toendraklimaat.
Bevolking/ religie:5,5 miljoen mensen, waarvan 69% aanhanger van de evangelische lutherse kerk
Inentingen/Visa: niet nodig
Vliegtickets: 2 uur en 20 minuten vliegen naar Helsinki, met SAS of KLM

IJsland

In ruim 3,5 uur vlieg je naar dit ruige eiland. Hier ga je naartoe voor het spectaculaire landschap van geisers, watervallen, gletsjers, warmwaterbronnen en vulkanen. De IJslanders stammen af van de Vikingen, vermengd met Schotse en Ierse immigranten. De meeste Ijslanders wonen in Reykjavik; 120.000 inwoners. Naast de visserij is toerisme een belangrijke inkomstenbron. Een mooi eiland om op eigen houtje te verkennen, maar vergis je niet in de afstanden.

Klimaat: koud zeeklimaat
Bevolking/ religie:365.000inwoners, waarvan 63% aanhanger evengelisch-lutherse kerk
Inentingen/Visa: overbodig
Vliegtickets: met SAS, ruim 3 uur vliegen.

Denemarken

Dit land bestaat vooral uit eilanden. En op veel eilanden, met name in West-Jutland lijkt het landschap op Nederland. Veel boerderijen met uitgestrekte weilanden net als het Nederlandse platteland. Noordelijker lijkt het weer meer op Noorwegen.
Kopenhagen, de hoofdstad van Denemarken heeft Noma, het beste restaurant ter wereld. En de wijk het Latiner Kwarteret, maar ook de kleine zeemeermin en de vrijstaat Christiania. Een bijzonder interessante stad.

Klimaat :gematigd zeeklimaat
Bevolking/ religie: 5,9 miljoen inwoners, lutheranisme onder 80% van de inwoners.
Inentingen/Visa: niet nodig
Vliegtickets: Easyjet of KLM, 1 uur 20 minuten

Estland

De Noordelijkste van de drie Baltische staten is Estland. De meeste toeristen bezoeken Estland om het best bewaarde Middeleeuwse stadscentrum van Europa in Talinn, de hoofdstad. Het land bestaat uit meer dan 1500 eilanden, waarvan ook vele onbewoond. Estland is bekend om moerassen, bossen en natuurreservaten.

Klimaat: zeeklimaat
Bevolking/ religie:1,2 miljoen inwoners, onkerkelijk, vooral atheïst. 
Inentingen/Visa: niet nodig. Bij een langer verblijf in de natuur wordt een vaccinatie tegen teken encefalitis aanbevolen
Vliegtickets: 2 uur en 15 minuten vliegen, met Ryan air

Letland

Voornamelijk vanwege de Jugendstil architectuur is hoofdstad Riga een toeristische trekpleister. Ten Zuiden van Riga ligt het bijzondere Rundale Paleis en ten zuiden ligt het Cesis kasteel. Jurmela is een bekende kustplaats vlakbij Riga. En wil je winterporten? Bij Sigulda in het noorden aan de Guajarivier in het nationale Guaja park, zijn skipistes aangelegd.

Klimaat: gematigd zeeklimaat
Bevolking/ religie: 1,92 miljoen, Luthers 58% en Rooms Katholiek 24 %
Inentingen/Visa:niet nodig. Bij een langer verblijf in de natuur wordt een vaccinatie tegen teken encefalitis aanbevolen
Vliegtickets:  met Tix voordelig boeken met Wizz air, 2 uur en 15 minuten vliegen

Litouwen

Het grootste Baltische land. Bosrijk en plat. Met vele blauwe meren en visrijke rivieren. In de hoofdstad Vilnius vind je een historisch centrum met de universiteit van Vilnius als belangrijk cultureel middelpunt. Op het platteland vind je er nog die typische houten huisjes en paardenkarren. Een verblijf in Litouwen is goedkoop en zeer geschikt voor een roadtrip.

Klimaat: gematigd zeeklimaat
Bevolking/ religie:3,1 miljoen inwoners, 2,35 miljoen Rooms Katholieken.
Inentingen/Visa: niet nodig, Bij een langer verblijf in de natuur wordt een vaccinatie tegen teken encefalitis aanbevolen
Vliegtickets: 2 uur 45 minuten vliegen, Wizz Air

Verenigd Koninkrijk

Het Verenigd Koninkrijk bestaat uit Groot-Brittannië met Engeland, Schotland en Wales en Noord Ierland. Engeland is bij Nederlanders natuurlijk enorm bekend om London, de stonehenge, Essex en Windemere het grootste natuurlijke meer van Engeland.

Schotland, het land van whiskys, Loch Ness, Harry Potter en de Schotse Hooglanden. Geweldig voor een roadtrip. Let op wel links rijden.

Wales ligt op een schiereiland in het westen aan de Ierse zee. De indrukwekkende kliffen en de nationale parken zijn het bezoeken zeker waard. Wales heeft bovendien een eigen taal, vlag en bestuur.
Noord Ierland; net als Belfast compact en klein. Vooral bekend om de Giants Causeway, een rotsformatie die bestaat uit 40.000 basalt-zuilen die ontstaan zijn bij een vulkaanexplosie. 

Klimaat: gematigd zeeklimaat.
Bevolking/ religie: 65,8 miljoen inwoners, waarvan 60% christelijk
Inentingen/Visa: niet nodig
Vliegtickets: 45 minuten vliegen met bijvoorbeeld easyjet

Ierland

Bekend om haar vriendelijke muzikale bevolking. Bekend van de Ierse pub.  Groen eiland met woeste landschappen en ruige kusten.
Wil je in een keer veel zien van Ierland? Doe dan de Ring of Kerry, een toeristische route van 180 km die start in Killnarey en onderweg langs de mooiste uitzichten en bezienswaardigheden komt.

Klimaat: zeeklimaat
Bevolking/ religie: 6,3 miljoen inwoners, waarvan 78%katholiek is. 
Inentingen/Visa: niet nodig
Vliegtickets:1 uur en 40 minuten vliegen, met Ryan air

PS. Reisblogs Noord-Europa

Voor het berekenen van een dagbudget kun je deze website gebruiken.

You may also like

Laat een bericht achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website maakt gebruik van cookies om je ervaring te verbeteren. Indereiskoffer gaat ervan uit dat je hiermee akkoord gaat, maar je kan je afmelden als je dat wilt. Accepteren Lees meer