Brattfallet waterval

door Kim Linse

Zoek je een waterval in Värmland waar je zomers nog rustig kunt hiken op verschillende routes, ga dan naar de Brattfallet. Het is er prachtig maar nog niet zo druk als bij de populaire watervallen. En als je er stil bent kom je misschien wel Elanden tegen.

Hike startpunt

Je kunt bij de bogenbrug parkeren. Dit is een brug die werd gebouwd in 1923. Hij is 13 meter lang en 11 meter breed. 700 mannen werkten in de 20-er jaren aan de weg en de brug naar Brattfallet. Het zijn zogenaamde AK-wegen. Dat wil zeggen dat deze met de hand gebouwd werden door werkelozen.

Een paar honderd meter verderop hoor je het al. Het geluid van de Brattfallet waterval. Bij het smelten van het laatste ijs in de ijstijd schuurde het ijs door de Halgän vallei. Het nam veel steen, gravel en zand mee waardoor een delta werd gevormd.

Halgän

De Halgän beek werd jaren later gebruikt om hout te transporteren. De uitdaging was natuurlijk om het hout heel van de 15 meter hoge waterval te krijgen. Daarom verzamelde men water in dammen stroomopwaarts. Dit werd dan in één keer losgelaten zodat er een grote golf ontstond die de boomstammen de rivier afvoerde. Dat kwam dan uit in de Klarälven.

Stollet

Het dichtstbijzijnde dorp met een paar voorzieningen is Stollet. Stollet is een klein plaatsje in Varmland met 189 inwoners. Typisch een Zweeds dorp dat met krimp te maken heeft. In 2010 woonden er nog 250 personen. Maar wel met een school, een hostel, een coop, annex postkantoor,een voetbalclub, een ouderenwoongemeenschap en een houten monumentale kerk (1767), de Norra Ny Kyrka. Ik vond vooral de buitenkant met het vlechtwerk van houten planken indrukwekkend.

De Stollet gemeenschap heeft bovendien een eigen camperplaats gemaakt. Door de gemeenschap voor de bezoeker. Gratis. Met vuurplaatsen, houten compost toiletten en overdekte zitjes.
Pal aan de rivier de Klarälven. Dit is met 460 km de langste rivier van Zweden, die uitmondt in het Vänernmeer. De rivier is door zijn rustige stroming ideaal voor meerdaagse vlottochten. Of voor een ochtendduik in het koude water.

Wil je meer blogs lezen over Zweden? Ik schreef eerder ook over Zweeds lapland, Brandon. En ook over Otterbäcken

You may also like

Deze website maakt gebruik van cookies om je ervaring te verbeteren. Indereiskoffer gaat ervan uit dat je hiermee akkoord gaat, maar je kan je afmelden als je dat wilt. Accepteren Lees meer