Doña Pakyta

door Kim Linse

een markante persoonlijkheid uit Almeria

Doña Pakyta werd als Franciska Diaz Torres in 1911 in een rijke familie geboren. Na een studie in Almeria trouwde zij op 21 jarige leeftijd met Jose Gonzales Montayo, eveneens uit een welvarende familie. Jose werd een succesvol zakenman. Samen kochten zij veel land met geiten en oude gebouwen in Cabo de Gata, het natuurgebied waar zij zo van hielden. In 1975 is Jose Gonzales Montayo overleden. Doña Pakyta zou nog 103 jaar oud worden.

Natuurgebied Cabo de Gata en San Jose

Doña Pakyta wijdde haar verdere leven aan het beschermen en duurzaam ontwikkelen van Cabo de Gata en dan met name het gebied rondom San Jose. Zij had twee woningen in San Jose, een strandhuis en een boerderij met paarden.

Ook bezat zij de oude paardenhaarfabriek en kocht een aantal landgoederen aan, waaronder el Romeral. Zij zette zich in voor behoud van het natuurgebied. Toen de overheid plannen maakte om de Mediterrane snelweg door het gebied aan te leggen, kocht zij zoveel grond, dat de weg eromheen gelegd moest worden.

Doña in Almeria

Wanneer Doña Pakyta in haar huis in Almeria verbleef trok zij veel op met kunstenaars en cultuurmakers. Een aantal van deze gewaardeerde vrienden verenigden zich in de Indalobeweging. Een kunst- en cultuurstroming aangevoerd door schilder en beeldhouwer Jesus de Perceval. Geïnspireerd door het surrealisme en kubisme realiseerden de aanhangers kunst en cultuur met lokale tradities en landschappen. Als symbool voor hun beweging kozen zij het Indalo geluksteken, een grotschildering.

De passie voor kunst en cultuur zou Doña Pakyta een prominente culturele figuur in Almeria maken. Deze liefhebberij tesamen met haar bescherming van het natuurpark zal haar de titel “Hija Predilecta de Andalucía” (Dochter van Andalusië) opleveren. Het is een van de hoogste onderscheidingen die wordt uitgereikt door de regering van de autonome gemeenschap Andalusië in Spanje. Deze eer wordt toegekend aan personen die aanzienlijke bijdragen hebben geleverd aan de samenleving, cultuur, wetenschap, sport, of andere gebieden die van groot belang zijn voor Andalusië.

Pakyta’s Erfenis

Doña Pakyta en haar echtgenoot bleven kinderloos. Na haar dood schonk zij haar huis, inclusief de enorme kunstcollectie aan de stad Almeria. Het huis is een architectonische juweel, een chalet met een unieke noordelijke esthetiek, gebouwd in 1928 dat met zijn karakteristieke stijl, de elegantie en grandeur van die tijd weerspiegelt

Haar huis werd een museum. Het museum herbergt een uitgebreide collectie schilderijen, beeldhouwwerken en andere kunstwerken, voornamelijk van Andalusische kunstenaars. Jaarlijks zijn er wisselende exposities en diverse evenementen in het gratis museum.

Het vastgoed in en om San Jose kwam in een stichting. In die stichting: Grupo playas y cortijos, zijn haar neven en nichten vertegenwoordigd. Vanuit deze stichting is de afgelopen tien jaar ruim negen miljoen euro geïnvesteerd in de rehabilitatie en verbetering van oude gebouwen met historische en etnografische waarde in en om San Jose. Haar boerderij met manege en voormalige strandhuis zijn naar een hotel omgebouwd, geïntegreerd met de traditionele kleinschalige manier van leven en de cultuur van de omgeving.

Note: in de singlereis van Indereiskoffer naar Almeria leer je veel over deze markante dame. Bovendien verbleven wij in 2024 in hotel El Sotillo in San Jose en in Gran Hotel Almeria naast het Dona Pakyta museum.
Wellicht wordt de reis nogmaals aangeboden. Houd daarvoor het aanbod in de gaten.

You may also like

Laat een bericht achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website maakt gebruik van cookies om je ervaring te verbeteren. Indereiskoffer gaat ervan uit dat je hiermee akkoord gaat, maar je kan je afmelden als je dat wilt. Accepteren Lees meer