De vijf mooiste stranden van Samos

door Kim Linse

Dit ontbrak nog in mijn Samosblogs: wat zijn nu eigenlijk de mooiste stranden van Samos? Samos heeft eigenlijk geen zandstranden, het zijn allemaal kiezels. Waterschoenen heb je hier dus echt nodig. Aan de noordkant van het eiland is veel meer wind en ook veel meer golven. Aan de oost en zuidkant is het veel rustiger. De westkant van het eiland is het minst toegankelijk. Hier vind je weinig baaitjes om te zwemmen. De oorspronkelijke inwoners van Samos trekken hierheen in de winter. Als er geen toeristen meer zijn verblijven zij tussen de olijfbomen in het westen van het eiland.

  1. Kerveli

Op één staat voor mij dit verlaten strandje. Het is een behoorlijke afdaling om hier te komen, maar het is prachtig. Rustig. Weinig strandbedjes.
Het heeft een landelijke sfeer omdat de bomen deels over het strand hangen. Dat geeft dus voldoende schaduw. Er komen veel locals die zonder waterschoenen de kiezelstranden trotseren. En een steiger die op instorten staat. Bovendien is er een echte Griekse taveerne tegenover het strand waar je heerlijk kunt eten. Dit strand geeft het meest de Griekse Samos sfeer weer.

  • Livadaki

De uitdaging is om hier te komen. De taxi neemt het risico niet deze 2 km lange weg af te dalen. De eigenaar, Giannis, komt je vanaf de openbare weg met een 4WD ophalen. Wel kun je er zelf met de huurauto of zoals ik deed met de scooter komen (en dan maar hopen dat je geen lekke band krijgt) Na die 2 km lange hobbelweg met losliggende stenen kom je in een baai die geheel door Giannis is ingericht. Voornamelijk zandstrand. Overal ligbedjes, schommels, hemelbedden, strandstoelen, allerlei loungeplekken! Ook liggen er kano’s die je gratis kunt gebruiken om in de prachtige baai langs de onbewoonde eilandjes te varen.

  • Tsamadou

Het unieke aan dit strand is de variëteit. Aan de ene kant een naaktstrand. Aan de andere kant de Navagos beachbar. Op het strand eenvoudige (gratis) bedjes. Met een bestelknop eraan, waarna leuke beachboys je drankjes en hapjes komen brengen. Een terrasje hoger heb je de luxe bedden, met van die heerlijke dikke matrassen. En hier vind je ook een heerlijk verkoelend zwembad. En dat maakt dit strand zo uniek: voor elk wat wils.

  • Pappa’s Beach

In deze baai zwom Pappa, het hoofd van de kerk in de Griekse oudheid. Daarom heet deze baai anno 2021 nog steeds Pappa’s beach. Maria is Pappa’s beach. Iedereen kent deze gezellige, maar ook zakelijke vrouw. Bij aankomst krijg je een bedje aangewezen en kun je aangeven of je wilt lunchen. De lunch is iets prijziger maar goed. En als je mazzel hebt gaat Maria voor je zingen. Door de verschillende terrassen en verschillende leuke hoekjes is deze baai één en al beleving! Dit strand hoort echt in de lijst van vijf mooiste stranden van Samos thuis.

  • Potami Beach

Potami Beach met de Hippies Beach bar is ontstaan in de jaren 60. Toen locale inwoners en kampeerders hier neerstreken voor een vroege duik en een kop koffie. Het restaurant wordt nu gerund door Engelse, oudere hippies. Verwacht geen snelle bediening en schone bedjes. Wel vind je hier een relaxte sfeer en hoge golven! Bovendien kun je schuin tegenover Hippies beach naar de Potami watervallen lopen. Een wandeling van 2 kilometer brengt je bij een kloof in de rotsen waar je doorheen kunt zwemmen naar een (kleine) waterval.

Lees ook mijn andere Samos blogs; over 3 onderneemsters en over Pythagorion in het bijzonder.

You may also like

Laat een bericht achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website maakt gebruik van cookies om je ervaring te verbeteren. Indereiskoffer gaat ervan uit dat je hiermee akkoord gaat, maar je kan je afmelden als je dat wilt. Accepteren Lees meer