Logis hotel Huis ter Geul, Valkenburg

door Kim Linse

In het rustige gedeelte van Valkenburg ligt Logis hotel Huis ter Geul (***). Ik ben er vanuit Maastricht heen gewandeld. Over het Pieterpad. Door het Geuldal. Een prachtige route door het Limburgse heuvellandschap.

Onderweg naar Huis ter Geul valt me op hoeveel hier te doen is. Grotten en kastelen. Kabelbaan en midgetgolf. En een middeleeuwse stadskern met heel veel horeca.
Bovendien zijn er zo veel evenementen; begin van het jaar carnaval, daarna enkele kunst- en muziekevenementen. Van maart tot oktober wielerrondes. Wandeltochten. En dan in oktober de jaarmarkt Bokkemert. En als klap op de vuurpijl Kerststad Valkenburg. Wat ooit begon met 5 dagen markt is nu een evenement met parades, lichtshows en 6 weken markt in kerstsfeer!

Huis ter Geul = Johan en Linda

Het is dan ook niet gek dat Johan en Linda, al 16 jaar de trotse eigenaren van Huis ter Geul, behalve ontbijt, lunch en borrel, geen diner verzorgen. Ze hebben wel een heerlijk terras onder een grote luifel. Wanneer ik aan kom, zitten er gasten te borrelen na een, zo te zien, zware fietsdag. Ze kunnen beter binnen gaan zitten op deze snikhete dag, daar zorgt de airco voor een aangename temperatuur.  Ik check in bij een vriendelijke jonge dame, die mij duidelijk uitleg geeft over de kamer.

Mijn kamer is nummer 301, op de bovenste etage van het pand. Op de gang weer zo’n heerlijke airco en in de kamer een kleine ventilator. Ik kan uit mijn raam de zonsondergang zien.
De kamer is ruim, met een hele grote kast voor kleding en andere zaken. Prima geschikt dus voor een langer verblijf. Mijn rugzakje leg ik op de stoel bij de televisie en ik test de bedden want dat blijft toch het belangrijkste onderdeel van goede nachtrust. Goedgekeurd.
Evenals de badkamer, die recentelijk gerenoveerd is. Fijn zo’n douche met allerlei standen. Even afkoelen.

Te doen

Op aanraden van Johan en Linda ga ik dineren bij Da Pio, een Italiaans restaurant in het horecacentrum; de Grote straat. Ik kies voor een insalata caprese en een pizza vegetariana: een versbereide bodem met tomatensaus, kaas, knoflook, paprika, aubergine, courgette, uien en olijven. Die pizza. Is echt. Heel goed.

En mijn uitzicht ook trouwens. Er wordt flink geflaneerd. Nieuwe zomerjurkjes en gesteven korte pantalons. Het kan weer. Mensen kijken. Eindelijk. En ik zit op de eerste rij.

Om 22.00uur lig ik in bed en niet veel later lig ik heerlijk te slapen. Daarom ben ik ook al om 06.30uur wakker. Het ontbijt wordt pas vanaf 08.00uur geserveerd, maar dat probleem is zo opgelost want hier staat een heus koffieapparaat met lungocups op de kamer

Na het ontbijt, dat ik buiten kan genieten, wijzen Johan en Linda mij nog op de vlaaienbakkerij van Edo even verderop in de straat. Ze zijn uitsluitend geopend van donderdag tot zondag, maar alle vlaaien worden vers gebakken. Terwijl je erop wacht. Met spelt en uitsluitend natuurlijke producten. Een aanrader!

Te zien

Compleet geautomatiseerd krijg ik toegang tot de kasteelruïne van Valkenburg. Je betaalt € 8,50 om rond te lopen door de overblijfselen van de enige hoogteburcht die Nederland heeft gekend. Het staat hier al sinds 1050. Bij een belegering van Lodewijk XIV in 1672 werd het uiteindelijk opgeblazen in opdracht van stadhouder Willem III en is het zo bewaard. Middels een aangegeven wandelroute en een aantal informatiepanelen onderweg loop je en rondje langs alle ‘kamers’ van het kasteel. Een interessante wandeling, maar wel aan de prijs.

Te beleven

Een bezoek aan de Gemeentegrot. Die eigenlijk geen grot is, want grotten zijn natuurverschijnselen. Hier in Limburg zijn alleen maar groeves. De gemeentegrot, eh groeve, is uitgegraven om zijn mergel, dat ontstaan is in de tijd dat Zuid-Limburg een zee was. Huizen in en om Valkenburg zijn veelal gebouwd met mergel. Tot in de jaren 50 werden hier mergelblokken gewonnen.

De groeve is uitsluitend met een gids te bezoeken. Ik kies voor een rondleiding met het treintje. Daarmee krijg je in 25 minuten een goede impressie van de gangen. De totale lengte is wel 70km. En het is er altijd 12graden celsius.

Onderweg zien we eeuwenoude, met houtskool gemaakte, muurschilderingen. Maar ook beeldhouwkunst, gehouwen uit de mergelblokken. En we zien er stapelbedden. In 1979 werd de groeve als een atoombomschuilkelder ingericht. Vandaar ook de 200 toiletten, want de kelder moest in geval van nood plaats bieden aan 15.000 mensen. Na de koude oorlog is ook het onderhoud aan de schuilkelder gestopt.

In de groeve wonen nog wel veel vleermuisjes. Dat is ook de reden dat bezoek aan de groeve uitsluitend kan tussen 10.45 en 16.30uur.

In de winter wordt een gedeelte van de Gemeentegrot gebruikt voor de kerstmarkt. Dat moet zo sfeervol zijn, dan kom ik hier terug bij Johan en Linda! In Logis Hotel Huis ter Geul, Valkenburg.

Meer blogs lezen over Logis hotels? klik hier

You may also like

Laat een bericht achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website maakt gebruik van cookies om je ervaring te verbeteren. Indereiskoffer gaat ervan uit dat je hiermee akkoord gaat, maar je kan je afmelden als je dat wilt. Accepteren Lees meer