In het land van Maas en Waal: Hoogeerd

door Kim Linse

Tot kijk op de dijk!

Hotel restaurant Hoogeerd(***) is al meer dan 140 jaar een familiebedrijf. Broer en zus Lepoutre runnen het bedrijf samen. Met 39 kamers, 80 medewerkers, 5 verschillende zalen, een ruim terras en restaurant is dit het grootste bedrijf binnen Logis-holland. ‘Tot kijk, op de dijk’, is de slogan. En dat maakt dit bedrijf uniek. Het ligt echt boven op de dijk, waardoor je van het mooiste uitzicht op de Maas geniet!
Hier vind de ideale gast het fijn om familiair bejegend te worden, die zich snel op zijn gemak en thuis voelt. Die tevreden is met de geboden informele service en die hier vaak eet en drinkt in het restaurant. Dat zijn voor 70% zakelijke gasten die in de nabije omgeving werkend zijn en voor 30% toeristen die de Gelderse gezelligheid zoeken.

Ik check in om 18.00uur, in het restaurant een goede mix van vaste gasten en toeristen. Ik bestel er de stoofpot die al jaren op de menukaart staat. En ik begrijp wel waarom. Goed eten, goede prijs. Helaas moet de horeca om 22.00uur dicht, waardoor ik niet kan genieten van een borrel in de bar.
Dus daarom op tijd naar de kamer. Wat ook geen straf is, het prachtige uitzicht op die Maas blijft wonderbaarlijk. Ik pak de zonsondergang mee en geniet met een vers munttheetje van de mysterieuze donkere wolken die boven de rivier hangen. En bovendien een goed bed, dus op tijd de ogen dicht!

Ravenstein

Te doen; maak een wandeling door vestingstadje Ravenstein aan de Zuiderwaterlinie! Buiten stroomt de Maas, binnen het historisch centrum zegevieren de monumentale schatten. Pas in 1814 kwam Ravenstein bij het toen opgerichte Koninkrijk der Nederlanden. Vanaf 1860 begon het stadje zicht te ontwikkelen met name door de gunstige transportmogelijkheden via de Maas en een in 1881 aangelegde spoorlijn. De stadsmuren, de kasteelsepoort en de rondelen met kanon nemen je mee terug in de tijd. Tel daarbij de stoffeerderij, de leerlooierij, het raadhuis en de stadsbrouwerij op en je hebt een heerlijke historische wandeling.  Plan je bezoek wel bij voorkeur in het weekend, want alleen op zaterdag en zondag is het toeristisch informatiepunt, het leerlooiershuisje en de Molen geopend!

Appeltern

Te beleven; de tuinen van Appeltern. 200 (!) inspirerende modeltuinen, Europees grootste tuininspiratiepark. Een pretpark voor 70+ers!  
Ik zag er stadstuinen, bloementuinen, Aziatische tuinen, diepe tuinen, kunsttuinen, balkontuinen, vijverpartijen, visvijvers, alle soorten afzettingswanden, kunstobjecten, tuinhuisjes, tuingereedschap, wilde tuinen, moestuinen, fruittuinen, ondiepe tuinen, studententuinen, stilte tuinen, Franse tuinen, tegels, grint en andere bodembedekkers, doorkijktuinen, gemeenschappelijke tuinen, onderhoudsvriendelijke tuinen, Japanse tuinen, kindvriendelijke tuinen en natuurlijk ook rollatorvriendelijke tuinen. Tweeëntwintig  hectare, ‘goed voor 3 uur slenterplezier’ aldus de  verkoopmedewerkster. Ik weet weinig van Flora en Fauna. Maar ik kon wel genieten van deze wandeling.
Een aantal bezoekers was echt op zoek naar tuininspiratie, het overgrote deel was lekker een dag uit. De tuinen zijn goed begaanbaar met rolstoelen en rollators. Er is ook een beleef-speeltuin voor de jonge bezoekers, maar daar was het niet zo druk. Mijns inziens is de prijs wel aangepakt: € 14,00 pp voor een kaartje en € 3,00 voor parkeren.

Wijchen

Te zien: het kasteel van Wijchen. Ook als het gesloten is.
Het kasteel is in renovatie tot 2021. En toch.. werd ik er allervriendelijkst ontvangen in het koesthuis, waar de vrijwilliger-van-het-eerste-uur mij vertelde dat hier uitsluitend de tijdelijke exposite te zien was. Dat sprak mij niet zo aan. Ik had mij verheugd op  een decor van strijd, verbannen liefde en het koninklijk leven. Ofwel: me onder te dompelen in het leven van prinses Emilia van Nassau, dochter van Willem van Oranje en zijn tweede vrouw Anna van Saksen. De geliefden, Emilia en Don Emanuel van Portugal sluiten in het geheim een verboden huwelijk. Wanneer zij in 1609 weer terug mogen keren in Nederland kopen zij het kasteel. Om dat te bekostigen spreekt ze een deel van haar moeders erfenis aan en verkoopt ze voor negenduizend gulden haar parelketting.
Ik smul van zulke verhalen. Jammer dat het kasteel gesloten is, maar op mijn ronde door de kasteeltuin heb ik zelf gefantaseerd hoe hier het prinselijk liefdespaar geleefd moet hebben.

Inmiddels is het behoorlijk hard gaan regenen en omdat het kasteel in het centrum van Wijchen ligt loop ik daarheen. Zoals de vrijwilliger in het koetshuis al zei: hier in het ‘land van Maas en Waal’ heerst een Brabantse gemoedelijke sfeer. De horeca wordt goed bezocht en gezellig winkelend publiek. Maar het centrum zal verbouwd worden, zodat het in contact komt met het Wijchens meer, een oude rivierarm van de Maas, en met een gerenoveerd kasteel er bij, dan wordt het nog beter in Wijchen.

Hotel Restaurant Hoogeerd is voor mij echt een locatie waar je ook naar toe gaat als het regenachtig weer is. De omliggende stadjes zijn leuk om te bezoeken en daardoor is er altijd iets te doen!

You may also like

Laat een bericht achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website maakt gebruik van cookies om je ervaring te verbeteren. Indereiskoffer gaat ervan uit dat je hiermee akkoord gaat, maar je kan je afmelden als je dat wilt. Accepteren Lees meer