Logis Hotel Faber Hoogezand spant de Logis-kroon als echt familiebedrijf. In 1901 startte Martin Cornelis Faber met Logement het Posthuis in Hoogezand. Het pand van de familie Faber fungeerde in de afgelopen 120 jaar ook als gevangenis, als gemeenteraadskamer, als schouwburg, als concertzaal, als bioscoop, als autoshowroom en als dansstudio.
Multifunctionele zalen en kegelbanen
De multifunctionele zalen van Logis Hotel Faber Hoogezand bieden vandaag de dag een scala aan mogelijkheden maar worden vooral ingezet voor bruiloften, uitvaarten en andere (grote) bijeenkomsten. En dan is er nog een bijzondere plek voor de kegelbanen. Jammer dat er steeds minder mensen deze sport beoefenen, want de kegelbanen van Hotel Faber vragen om een gezellige avond met een vriendenclubje. Hieronder zie je eigenaar Frank Faber op de baan.
Modern gemak in Hotel Faber Hoogezand
Het Hotel Restaurant Hoogezand van de huidige eigenaar Frank Faber is een gemoderniseerd driesterren hotel. De ervaren medewerkers ontvangen de gasten heel hartelijk. Riccardo nam alle tijd voor ons bij het inchecken en beloofde ons zelfs een rondleiding de volgende morgen. Wij kregen van hem een zeer ruime kamer, met een goed bed.
De kamers
De kamer was ruim, genoeg plek dus om een spelletje te doen of als je op de kamer moet dineren. De kamers zijn ook voorzien van alle moderne gemakken: anno 2021 is er airconditioning aangelegd en hangen grote smarttelevisies!
De badkamer met het ruime bad, de dubbele wastafel en luxe inloopdouche nodigde uit voor een uurtje badderen. Daarna hebben we genoten van de specialiteit van Hotel Faber; de huisgerookte zalm. Er zijn veel vaste gasten op een doordeweekse avond, vooral medewerkers van de nabijgelegen scheepswerven in het Winschoterdiep. Zij voelen zicht thuis bij Frank. Dat zie je.
De toerist die Hoogezand bezoekt zou zeker een tochtje om het Zuidlaardermeer moeten maken. Te voet, met de fiets of met de auto. Maar er is nog meer te doen.
Pronkjewail
Te doen; (een deel van ) het Pronkjewailpad wandelen. De route is nog in ontwikkeling, maar is nu al 500 kilometer lang. Het Pronkjewailpad is van april tot oktober geopend en in ieder dorp waar je doorkomt zijn één of meerdere Pronkjewail stempelposten ingericht. Wandelaars kunnen er een stempel en een pronkjuweel ophalen. In Hoogezand kun je een juweeltje ophalen in de ‘aparterie’ van Maria Clobus.
Maria maakt voor de wandelaars een boekenlegger. Maar als je tijd hebt, stap dan eens haar galerie in. Maria schildert levensecht. Naast portretten van mens en dier maakt zij ook abstracte kunstwerken. Bovendien gebruikt ze diverse materialen als potlood, pastel, aquarel en olieverf. Het is een aanrader om de aparterie te bezoeken!
Busmuseum
Te zien; het nationaal busmuseum. In dit museum maken bezoekers een nostalgische (bus) reis. Aan de hand van een bijzondere collectie autobussen en diverse historische touringcars wordt je meegetrokken in de geschiedenis van de bus.
Er is zelfs een bus sumilator. En een bootbus en een gevangenisbus. Daarnaast is er ook een collectie buskaartjes, kniptangen, stropdassen, petten en uniformen te zien. Dit museum is echt voor jong en oud en omdat het volledig door vrijwilligers gerund wordt is het ook zeer betaalbaar.
Zuidlaardermeer
Te beleven; de Leinwijk aan het Zuidlaardermeer! Stichting het Groninger Landschap is hier in 2000 begonnen met een bijzonder project. Men onderzoekt de invloed van beweging in het water op de waterkwaliteit en de plantengroei. De windmolen die voor deze beweging zorgt, is de Kikkoman Molen. Door het aandrijven van een visvriendelijke vijzel, vergelijk het met een grote kurketrekker, pompt deze molen water en vissen het gebied in.
Ik heb me laten vertellen dat er ook slijkgroen groeit, een bijzonder oeverplantje. Nog nooit van gehoord.
En ook de bever zwemt hier rond. Deze hebben wij helaas niet gespot. Wel de beverburcht vanaf de uitkijktoren.
In de Leinwijk is een wandelroute van ongeveer 3 kilometer uitgezet. Hoogtepunt is zeker een bezoekje aan de uitkijktoren. Hier heb je een prachtig uitzicht over de Leinwijk, het moerassige gebied en het Zuidlaardermeer. Het is wel aan te raden de wandeling met kaplaarzen te maken.
Ga je naar Hoogezand en heb je de tijd, combineer het dan met een bezoekje aan de stad Groningen.
En check vooraf even de agenda van de tewaterlatingen van één van de scheepswerven met de bekende dwarshellingen langs het Winschoterdiep. Dat moet een spektakel zijn!
Meer lezen over Logis hotels? Klik hier.
1 reacties
Mooie reizen en mooie blogs!