Newcastle

door Kim Linse

Met de ferry

Ga je naar Newcastle dan kan dat bijvoorbeeld met de boot; de ferrydienst DFDS. Wij boekten een 4daagse Minicruise. Dat is net iets meer dan de populaire 3daagse. Opstapplaats is IJmuiden. Je kan dagelijks vertrekken om 17.30 uur, om de volgende dag om 09.30 uur aan te komen in Newcastle. De boot biedt voldoende vermaak; een bioscoop, speelhal, verschillende restaurants, een speeltuin, de bingo en veel live-muziek. Je kunt verblijven in een hut met een stapelbed of met een smal tweepersoonsbed. Of zelfs meer luxe in een Commodore hut. Je kunt a la carte dineren in de North Sea Bistro en/of ontbijten in buffetrestaurant Explorer Kitchen. En je kunt duty-free shoppen aan boord.

Aangekomen in Newcastle ga je door de douane en 25 minuten in de bus naar het centrum van Newcastle. Wij verbleven hier een nacht in het Leonardo hotel. Een eenvoudig, groot, zakelijk hotel.

Newcastle’s castle

Wij begonnen Newcastle, waar de stad haar naam aan dankt, namelijk bij het Castle. Dit kasteel staat middenin de stad en is gebouwd in opdracht van Henry ll tussen 1168 en 1178. Wij bezoeken eerst de Black gate, de toegangspoort naar het kasteel. Hier kun je een kaartje kopen en bovenin de toren, in een klein museum de overblijfselen van die tijd bewonderen. Daarna maakten we de oversteek naar het echte Castle. Je kunt de diverse leefruimten zien, er zijn een aantal martelwerktuigen tentoongesteld, een muntencollectie en verder wordt het kasteel vooral commercieel ingezet als verhuurruimten voor vergaderingen en bruiloften.
Het allermooiste aan het kasteel is het uitzicht van bovenaf. Hier heb je en fantastisch uitzicht op de zeven iconische bruggen van Newcastle.

De Tyne

De rivier de Tyne was historisch gezien een belangrijke waterweg voor handel en scheepvaart. De rivier bood toegang tot de Noordzee en verbond daardoor verschillende regio’s. Langs de hele rivier, ter hoogte van het centrum van Newcastle ligt nu een lange boulevard; de Quayside. Je kunt hier zomers heerlijk wandelen en uitrusten op een van de vele terrassen.
Vanaf boven in het kasteel heb je uitzicht op de Gateshead bridge, uniek om zijn kantelmechanisme in het midden. Verder van ‘links naar rechts’, de New Tyne, Newcastles symbool. De Swing bridge, in 1868 de grootste in zijn soort. De High level Bridge, de Queen Elizabeth brug, de King Edward treinspoorbrug en de drukke Redbeugh Read Bridge.

Centrum highlights

Vanaf de rivier richting centrum passeerden wij de Sint Nicolaaskathedraal. Dit is één van de mooiste kerken van Newcastle, gebouwd in de 14de eeuw.
Wanneer je door de Grainger street komt kun je stoppen bij de Grainger Market. Een overdekte markt waar je vooral veel etenswaren (zoals engelse bloedworst) koopt, maar soms ook kunt slagen voor kleding of souveniers. Wij kwamen de Market uit schuin tegenover de ingang van winkelcentrum Eldon Square. Hier vind je naast de populaire internationale ketens ook Engelse warenhuizen, zoals de Marks en Spencer. Ook in de straten romdom het overdekte winkelcentrum, zoals in Northumberland en Grey street kun je volop winkelen.

Charles Grey monument

Opvallend in de Grey street is het torenhoge monument ter ere van Charles Grey. Het is gebouwd in 1838 ter ere van zijn Great Reform Act, een wet die het voor velen mogelijk maakten te stemmen. Een enorm stap in de richting van een representatieve democatie in het Verenigd Koninkijk.
Ook is de beroemde Earl Grey thee naar hem vernoemd. Deze zwarte, gearomatiseerde met bergamotolie thee is vernoemd naar hem nadat hij deze ontving als geschenk. Het is nu een van de populairste theesoorten ter wereld.

Wat deden wij nog meer..

Op loopafstand kun je een bezoekje aan Chinatown brengen, een spelletje doen in de Gate met haar gamehall, het St James Park bekijken; het voetbalstadion van Newcastle United, een biertje drinken in de Bridge hotel, winkelen in de grote winkelstraat Grey street, een wandeling door Queens en Kingsstreet, een fish en chips of typische pie eten,  een wandeling door de tuin van de Blackfriars, het oude klooster, maken of een potje indoor midgetgolf op een druilerige dag.

Mocht je na Engelend ook eens Ierland willen bezoeken, ik schreef een informatieve blog over Dublin. Klik hier.

You may also like

Laat een bericht achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website maakt gebruik van cookies om je ervaring te verbeteren. Indereiskoffer gaat ervan uit dat je hiermee akkoord gaat, maar je kan je afmelden als je dat wilt. Accepteren Lees meer