Dublin is Guinness

door Kim Linse

Trinity College

Midden in het centrum van Dublin stichtte Elizabeth l in 1592 een protestants alternatief van de Europese universiteiten; Trinity College. Hier bekijk je het Book of Kells, een prachtig verlucht manuscript uit het jaar 800. Dit meesterwerk van westerse kaligrafie met kleurrijke decoraties is op kalfshuid geschreven in het latijn door Monniken. En natuurlijk de Old Library, met de Long room. Een 64 meter lange kamer met twee rijen authentieke eiken boekenkasten met meer dan 200.000 boeken.


In de Long Room vind je ook de Brian Boru harp. In 1876 registreerde de Guinness familie, ja die van het bier,  deze harp als handelsmerk voor hun bierlogo. Het werd ook het nationale embleem bij het ontstaan van de Ierse republiek (1922), maar omdat het al door Guinness was geclaimd, doet de Ierse Vrijstraatregering het met de harp in spiegelbeeld.

Dublin Castle

De Ierse Vrijstaat kreeg in 1922 ook het imposante Dublin Castle toegewezen. Alhoewel in de 13de eeuw gestart werd met de bouw van het fort, werd het door de jaren heen van een kasteel een regeringscentrum. De staatsievertrekken en het museum zijn voor publiek geopend.

Het mooiste aan het kasteel is de tuin die er achter ligt, de Dubh Linn Garden. Dubh Linn betekent in het oud-Iers Black Pool, vernoemd naar de zwarte plas die hier vroeger lag.

Temple Bar en Guinness book of records

Temple Bar is de wijk waaraan het kasteel grenst. Deze gezellige wijk, met talloze bars, cafés en theaters is de culturele wijk van Dublin. Wil je veel Ierse pubs en Guinness?, dan is dit waar je moet zijn.

Het zal ook de wijk zijn waar het idee voor het Guinness World Book of Record is ontstaan. Een medewerker van de bierfabriek discussieerde met een collega in de kroeg over wat de snelste jachtvogel was. Daarop besloten de twee een boek te schrijven over de beste prestaties ooit: het Guinness Book of records.

Little museum of Dublin

Dublin heeft indrukwekkende musea met het Nationaal Museum van Ierland, over de geschiedenis en archeologie van het land en de National Gallery of Ireland, waar je de bekendste kunstwerken van het land kunt bewonderen.

Wil je echter een grappig, klein, typisch Iers museum zien? Ga dan naar het Little museum of Dublin. In dit museum reis je aan de hand van 5000 voorwerpen, welke allemaal gedoneerd zijn door inwoners van Dublin, door de geschiedenis van Dublin in de 20ste eeuw. Ook leuk voor mensen die niet van musea houden. Veel aandacht hier voor U2 en… Guinness.

Cathedral

Het oudste gebouw van Dublin is de Christ Church Cathedral, dat in 1030 als houten kerkje werd gebouwd. In het oudste deel van de kerk bevindt zich de grote crypte met de schatkamer.

Ook de St Patrick’s Cathedral werd als houten kerkje als eerbetoon aan de Ierse heilige St Patrick gebouwd. De ridders van St Patrick worden middels vlaggen verspreid door de kerk nog altijd herdacht. Bijzonder is ook dat deze kerk dagelijks twee gezongen diensten heeft. Eén daarvan wordt verzorgd door de koorschool die er tegenover ligt. De kathedraal herbergt allerlei geschiedkundige verhalen. Een mooi verhaal is dat van Jonathan Swift, priester van de kerk, en schrijver van Gullivers travels. Na zijn dood liet hij zijn hele vermogen na voor de bouw van de St Patricks ziekenhuis.

Aan de achterkant van de kerk staat een bijzonder standbeeld. Van Benjamin Guiness. Huh?

Toen eind 17de eeuw de St. Patrick’s in verval raakte zocht men een geldschieter om de kathedraal te restaureren. Zo kwam men bij de rijke familie Guinness uit. En de familie wilde dit best verzorgen, maar zonder pottenkijkers. De heiligen leverden de sleutel in en moesten drie jaar wachten.

De kerk werd prachtig gerestaureerd. Inclusief een mooi standbeeld voor de geldschieter.
Honderd jaar later ontdekte men bovendien het recept voor Guinness verborgen in de glas in lood ramen van de kerk!

Guinness Storehouse

Tenslotte, wat niet ontbreken mag aan een bezoek aan Dublin is natuurlijk een bezoek aan het Guinness Storehouse, de brouwerij. Het is de ultieme Guinness beleving inclusief 360graden bar op de zevende etage. De experience gaat over de ingrediënten, het brouwproces en de marketing. Maar ook over het priveleven van Arthur Guinness, de oprichter in 1759. Over zijn 21 kinderen. En ook over het opzienbarende huurcontract a 45 pond per jaar voor 9000 jaar!
Een markante familie, die Guinness!

Bij een volgend bezoek zou ik zeker de Kilmainham Goal gevangenis willen bezoeken.
Ben jij er geweest en vind je dat een aanvulling op deze blog? Laat het me dan weten.
En mocht je de kans krijgen een voorstelling van River Dance mee te maken..Doen! Wij hebben enorm genoten van deze Ierse dans in het Gaiety theater.

Meer lezen over een bijzondere stedentrip? Zie hier mijn blog over Belgrado.

You may also like

Laat een bericht achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website maakt gebruik van cookies om je ervaring te verbeteren. Indereiskoffer gaat ervan uit dat je hiermee akkoord gaat, maar je kan je afmelden als je dat wilt. Accepteren Lees meer