Bijzondere vriendschap

door Kim Linse

In week 3 van mijn verblijf op Samos in 2021 zie ik op de Estivant– aankomstlijst Grieta: wil kamer delen met Monique. En bij Monique: wil kamer delen met Grieta.
Vriendinnen op een singlereis? Is dat het eerste groepje binnen een groep van 16?
Hoe mee om te gaan?

Monique en Grieta

Ze leerden elkaar kennen in 2018 op Madeira. In een single-groepsreis. Monique is nu 60, Grieta 63 jaar.
‘Het was mijn eerste singlereis’, aldus Grieta. Monique was al eerder op alleengaande reis naar Elba, Spanje en Turkije geweest en Grieta naar Kroatie en Sicilië. ‘Maar niet eerder had ik zo’n leuke klik met een aantal dames, zoals met Grieta, Wieke en Ina, daar op Madeira. Madeira is een mooi eiland, maar we hebben vooral zo veel gelachen met elkaar’, aldus Monique.

En dat is toch de reden waarom je op single, of noem het alleengaande reis, gaat! Je doet het hele jaar al alles alleen als alleenstaande. Alleen de boodschappen doen, alleen koken, alleen naar het werk, alleen opstaan en ook weer alleen naar bed. Dat is juist het leuke van zo’n reis. Samen uitstapjes ondernemen, samen eten, samen lachen.

Singlereis

Ze kiezen daarom ook bewust voor een singlereis en niet voor een ‘gewone’ groepsreis. ‘Daar tref je toch weer paren, of zussen of gezinnen of bevriende stellen. Dan zit je dus weer alleen’, aldus Monique.

Na die gezellige vakantie op Madeira besluiten de dames contact te houden. Monique en Grieta wonen 140 kilometer van elkaar vandaan dus dat werd een reünietje inclusief een nachtje in de logeerkamer.

‘Tot ik aan mijn rug werd geopereerd’ vertelt Grieta. Die operatie vond plaats in een ziekenhuis in de buurt van Monique. Het was een intense operatie en Grieta moest wel even blijven. ‘Dus ik ging gewoon vaak bij haar op bezoek’, aldus Monique.
En dat is hoe deze dames in het leven staan. Ook al heb je het zelf niet makkelijk, je kan nog steeds een ander helpen.
Beiden zijn afkomstig uit de zorg. Grieta is inmiddels afgekeurd maar doet dan weer vrijwilligerswerk op een zorgkantoor. 

Een bijzondere vriendschap krijgt vorm. Na het ziekenhuisverblijf, zijn er ook regelmatig weekendjes over en weer. En dus ook volgden er meer singlegroepsreizen. ‘Ik boek de Azoren, jij ook?’ aldus Monique. ‘Ik wil naar Zakynthos in 2020, ga je mee?’, aldus Grieta.

De dames van Samos

En in 2021 dus samen naar Samos. Inmiddels delen ze een kamer. Dat scheelt een hoop geld. ‘En we kunnen het goed vinden, samen. Dan geven we dat geld liever uit aan een extra excursie of cocktailtje. Of een weekend Barcelona’, lacht Monique. Dat ze op eigen houtje ondernemen.

In Samos leer ik deze bijzondere vrouwen kennen. Ik ben al snel onder de indruk van hun vriendschap. Ze hebben een hoop voor de kiezen gehad in het leven. Mentaal, maar ook fysiek. Dat kunnen ze bij elkaar kwijt. Ze helpen elkaar er doorheen. ‘We hebben wat gemeenschappelijke delers. Onze eigen rugzakjes. En door het te delen haal je er toch de scherpe randjes van af’ vullen ze elkaar aan.

Maar ze praten amper over de moeilijke dingen in het leven, ze maken alleen maar plezier in de groep! Met de groep. Met elkaar, maar ook met anderen. Het is juist leuk dat zij elkaar al kenden want ze brengen juist zoveel extra in de groep. Deze dames zijn een voorbeeld van het feit dat je hier je soulmate, niet in een partner, maar in een hartsvriendin kunt vinden!

Om dit verhaaltje te maken, nodigde ik ze een weekend uit in Hotel Lunia. Ze werden al direct bij inchecken; ‘de dames van Samos’. Ik mocht een weekendje getuige en onderdeel van deze vriendschap zijn. Waar die reizen al niet goed voor zijn!

Dames van Samos. Ook in Lunia hebben jullie een onvergetelijke indruk achter gelaten.

Lees hier meer blogs over singlereizen.

You may also like

Laat een bericht achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website maakt gebruik van cookies om je ervaring te verbeteren. Indereiskoffer gaat ervan uit dat je hiermee akkoord gaat, maar je kan je afmelden als je dat wilt. Accepteren Lees meer