De 8 leukste, gratis activiteiten in Valencia

door Kim Linse

1. De stadspoort

Beklim de stadspoort. Torres de Serranos(15de eeuw). Van de oorspronkelijke 12 stadspoorten zijn er 2 behouden. De Torres de Serranos en de Torres de Quart. Hoewel de Torres de Quart nog authentieker is doordat deze niet gerestaureerd is en je er dus de kogelgaten nog in kunt tellen, heeft de Torres de Serranos een mooier uitzicht over de oude stad.

De poort dankt zijn naam aan het feit dat de hammen die gedroogd en gepekeld moesten worden door deze poort naar de bergen (in het spaans Sierra) werden gebracht omdat daar een minder vochtig klimaat de hammen goed zouden doen.

2. La ciudad de las Artes y las Ciencias

Bewonder de futuristische gebouwen in de stad van kunst en wetenschap: La ciudad de las Artes y las Ciencias. In 1998 werd dit enorme gebouwencomplex, dat veel meer kostte dan begroot, opgeleverd. Het werd gebouwd als toeristische trekpleister. De Valenciaanse architect Calatrava ontwierp vier gebouwen.

Het L’Hemersfèric een planetarium dat ook wel het oog wordt genoemd. Daarna werd het wetenschappelijk museum Las Ciencias geopend. Je kunt hier zonder het museum te bezoeken naar binnen en de bijzondere constructie bewonderen. Ertegenover is het L’Umbracle, een parkeergarage met een kleine botanische tuin erbovenop. Die tuin kun je ook gratis doorheen wandelen, maar stelt niet zoveel voor, wel heb je er een mooi uitzicht op de ‘stad van kunst en wetenschap’. Ten slotte het operagebouw Reina Sofia. Het heeft vier verschillende auditoriums en heeft een bijzonder mooi geluid, aldus alle muzikanten.
Om de gebouwen heen helder blauwe waterpartijen. Waar ook wel gesupt en gekanood kan worden.

3. Jardins de Monforte

Deze koninklijke tuin is rondom een vakantiehuis in 1870 aangelegd. Hier kwam het koninklijk huis vakantie vieren, het was meermaals de bestemming voor een huwelijksreis van de royals. De tuin bestaat uit 3 delen; de oude tuin met de liefdestunnel, de nieuwe tuin met prachtige fonteinen en de natuurlijke tuin. Sinds 1973 is de tuin opengesteld voor publiek. Het is nog altijd een geliefde plek voor bruidsreportages! Tussen 10.00uur en 20.00uur kun je hier kosteloos heerlijk ronddwalen.

4.  Jardin de Turia

Alles in Valencia speelt zich af rond deze drooggelegde rivierbedding. Na de overstroming in 1957 wordt de oorspronkelijke rivier de Turia om de stad geleid. Jaren later werd besloten in samenwerking met 12 architecten om de 9 kilometer lange ader in te richting ter  ontspanning van de stadsbewoners, die in Valencia allemaal in appartementen wonen. Er kwamen diverse sportvelden, een muziekpaleis, fiets-, wandel- en hardlooppaden, waterpartijen en speeltuinen. Op mooie zomerdagen speelt alles zich hier af, van kinderverjaardagen tot danslessen. Neem een handdoekje mee en geniet van alles wat er om je heen gebeurt.

5. Gemeentehuis

Het grootste plein van Valencia, het gemeentehuisplein. Hier staat het in de begin 20ste eeuw gebouwde ‘Ayuntamiento’. Je kunt er gratis naar binnen. Op het balkon op de eerste etage heb je een mooi uitzicht over het plein met haar bloemenkraampjes. Breng ook een bezoekje aan de ‘sala de Cristal’, de glaszaal die ernaast ligt en ook kosteloos te bewonderen is. En vergeet de pluche rode rechtzaal niet.

6. Plaza de la Virgin

Hier sta je aan de achterzijde van de kathedraal. Als je deze van verschillende kanten goed bekijkt, zie je verschillende stijlen. Romaans, Gotisch en Moors, dis komt door de veroveringen door de jaren heen. Aan de zijkant van het plein staat de basiliek met haar opvallende blauwe dak. Je kunt er zonder te betalen binnenkijken. Ook vind je hier de populaire fontein, die de rivier de Turia verbeeld.

Kom je hier in de avond, dan heb je een grote kans dat diverse straatartiesten het plein als hun podium gebruiken. Je kunt hier gratis van genieten, maar een kleine tip in de pet wordt gewaardeerd.

7. Mercado

Valencia kent twee mooie marktgebouwen. Mercado Colon(1916) dat nu een horecaplein is. En Mercado Centraal, de oudste overdekte markt (1914) midden in het oude centrum van de stad. Als je vroeg komt kun je hier genieten van temperamentvolle onderhandelingen tussen marktverkooplui en de plaatselijke horeca!

Je kunt ook gratis even binnenkijken bij de volgende prachtige historische gebouwen; het postkantoor (1915) op het gemeenteplein, Estacion del Norte (1851) het treinstation, La Lonja (1533) de zijdebeurs. Deze is nu nog gratis maar vanaf 2023 € 2,00 entree.

8. Museum van Bellas Artes

Dit museum ligt net even buiten het centrum. Je vindt er schilderijen van bekende Valenciaanse schilders zoals Fracisco Ribalta en Jose de Ribera. De enorme schilderijen in het voorste gedeelte van het museum waren zeker niet mijn smaak. Dit werk uit begin 15de/16de eeuw is groot, schreeuwerig en met veel goud en glimmende opsmuk. Het latere werk, onder andere van niet Valenciaanse schilders zoals Diego Velazquez en Antoon van Dyck was meer mijn smaak. Hoe dan ook zijn het gebouw, de renaissance binnentuin en de zalen zijn prachtig!

Wil je meer musea bezoeken? In Valencia zijn alle musea op zondag gratis!

Freetour Valencia

Freetour Valencia. Deze organisatie biedt verschillende tours aan in Valencia. Free staat voor vrij. Je bent vrij om te betalen wat je wilt aan het einde van de tour. En kun je niets missen dan is deze gratis!

Wij verbleven in Casa Eline, dichtbij het oude centrum van Valencia. Het is een aanrader om hier te verblijven. Een ruime tweepersoonskamer en een eenpersoonskamer, met een fijne badkamer, keuken van alle gemakken en een zithoek met tv. Maar vooral de locatie is zo goed. Alle bezienswaardigheden zijn met de voet te bereiken!

Meer stedentrips: lees hier over Belgrado!

You may also like

Laat een bericht achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website maakt gebruik van cookies om je ervaring te verbeteren. Indereiskoffer gaat ervan uit dat je hiermee akkoord gaat, maar je kan je afmelden als je dat wilt. Accepteren Lees meer