Berkoper begrippen

door Kim Linse

Over ‘Open Stal’ en de ‘Geitefok’ in de Berkoper horeca

Wie in de horeca van Oldeberkoop werkt, heeft waarschijnlijk op zijn eerste werkdag al het begrip ‘Open Stal’ horen vallen. Dat is hét evenement van Oldeberkoop. Een kunstroute die het 1600 koppige dorp in één maand 10.000 bezoekers brengt.

Aan de stamtafel van Appie Tjalma

Het idee voor de oudste kunstroute van Nederland is na ‘de Geitenfok’ ook ontstaan aan de stamtafel van Appie Tjalma. Een Berkoper icoon, die Appie, Horeca uitbater van Hotel Restaurant ’t Wapen van Ooststellingwerf’, van 1949 tot 1977.

Vlak na de Tweede Wereldoorlog, toen het ’t Wapen eigenlijk nog van Appie’s ouders was, ontstond het idee van de Geitefok. De beroemdste vereniging van Oldeberkoop.
Appie, de ras entertainer, pianist en gastheer, mocht met z’n kameraden graag nog wat nazitten in ’t Wapen. Zonder prent van de plaatselijke diender. Dus schreef de kastelein zijn kameraden allemaal bij op de nachtvergunning van het café.
Uit deze lijst ontstond de Geitefok. En deze groep van jonge vrijgezellen hadden één duidelijke opdracht. De viering van de jaarwisseling een uniek karakter geven.

Oudjaarsvereniging

Al 77 jaar lang komen de ‘Geitefokkers’ met een ludieke actie rond de jaarwisseling. Afgelopen jaar was dat met de ontvoering van het legobeeld van Andre Hazes. In de nacht van 27 op 28 december namen ze het mee van de Dam en presenteerden het op 1 januari om 0.00uur aan de inwoners van Oldeberkoop. Zelfs in het NOS 20.00uur journaal en diverse landelijke dagbladen sprak men van de oudjaarsvereniging van Oldeberkoop!

Het beeld mocht een weekje blijven. Vooral vanuit het Noorden trok dit veel bekijks. En een enkeling combineerde deze uitstap met een verblijf of lunch in hotel restaurant Lunia. Dank, Geitefokkers!

Oudste kunstroute van Nederland

Na het succes van de Geitefok werd de mogelijkheid van een kunstroute in de zeventiger jaren daar aan de stamtafel van Appie Tjalma besproken. Waar in het begin de focus lag op hobbywerk en verzamelingen ligt dat nu op een kunstmanifestatie van allure. De locaties zijn in het dagelijks leven in gebruik om in te wonen of werken in de kern van Oldeberkoop. Garages, groenstroken, tuinen, de kerk, het bos en ook in Le Brocope, het voormalige café van Appie.

Lunia terras

Waar jonge gezinnen Oldeberkoop wisten te vinden voor de nieuwjaarstunt komt voor de ‘Open Stal’ juist meer het rode-broeken publiek. Juist dit laatste type vertoeft graag op het Lunia-terras.

En al die nieuwelingen in de Berkoper horeca waren gewaarschuwd. In 2022 ging Lunia met een QR terras de strijd aan. Want; minder personeel, dus meer automatiseren. En wat hebben ze het er goed van af gebracht. Wat hebben zij, horecamedewerkers de gasten laten genieten onder de Lunia-parasols.

Het is eind augustus. Nog een maandje nazomeren en dan hult Oldeberkoop zich langzaamaan weer in een winterslaap. En kijken we uit naar een ludieke nieuwjaars stunt van de Geitenfok!

Klik hier voor het YouTube filmpje: ‘Dronken Geitefokker’, opgenomen in Oldeberkoop en Lunia(****)!

Wil je meer weten over de connectie tussen Lunia en Indereiskoffer? Lees het hier.

You may also like

Laat een bericht achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website maakt gebruik van cookies om je ervaring te verbeteren. Indereiskoffer gaat ervan uit dat je hiermee akkoord gaat, maar je kan je afmelden als je dat wilt. Accepteren Lees meer