Makarska, de bezienswaardigheden

door Kim Linse

Makra betekent: oudste dorp aan de kust. Dit dorp, met ongeveer 14500 inwoners ligt ruim 60 kilometer onder Split. Gelegen aan een prachtige baai, met aan de ene kant het Biokovo gebergte en aan de andere kant de Adriatische zee. Makarska is het hart van de Makarska Riviera, één van de bekendste toeristische regio’s van Kroatië. Behalve strand(toerisme) is er ook eea te zien en veel excursies te doen. Hieronder de bezienswaardigheden. In een volgend blog neem ik je mee in de activiteiten rond Makarska.

Sveti Petar

Het opvallendste aan Makarska is het schiereiland Sveti Petar. Het is een park. Bij de haventoegang staat een groot standbeeld van St Petrus, met een sleutel in de hand: waarmee de poort van de hemel geopend zou kunnen worden.

Ongeveer in het midden van het schiereiland staat het 13de eeuwse kerkje van St Peter. Door een aardbeving in de jaren 60 werd het verwoest, maar het is begin jaren 90 weer teruggebouwd in dezelfde stijl. Nog iets verderop staat de vuurtoren, deze werd al in 1884 gebouwd.

Je kunt een heerlijke wandeling van ongeveer 25 minuten maken vanaf het beeld en dan rond het schiereiland. Je komt dan via een wandelpromenade uit op het 2 kilometer lange kiezelstrand.

Paleis Tonoli

Als je op de boulevard loopt in de hoefijzervormige baai aan de Mala Obala kade, valt het nauwelijks op. Paleis Tonoli. Het paleis werd gebouwd  in de 18de eeuw voor de heer Tonoli, een Venetiaanse arts. Nu vind je er het toeristische informatiepunt en het stadsmuseum.

Kerk Filip

Even verderop staat het, al even onopvallende, kerkgebouw: Filip. Vernoemd naar de kerkheilige Filip Neri.  Gebouwd in barok stijl in 1757. Nu vind je hier een horecagelegenheid en wat kleine winkeltjes.

Kathedraal Heilige Mark

Het hart van het oude centrum van Makarska vormt het Kačiċ plein. Vernoemd naar volksdichter Andrija Kačiċ, die in de vorm van een standbeeld het plein overkijkt. Aan de noordkant van het plein staat de kathedraal van de Heilige Mark (1750). Hier huist de zetel van het bisdom van Makarska sinds 1828. De kathedraal bezit een verzameling van beeldhouwwerken en kunstvoorwerpen.

Naast de St Mark staat de Ventiaanse bron. Sinds 1775 stroomt hier water heen vanuit een bron in het Biokovo gebergte.
Er zijn regelmatig optredens en concerten en kleine festivals op het plein.

Franciskanen klooster

Hier woont de kloosterorde van Franciskus volgelingen die al hun bezittingen schonken aan de armen, om zelf ook in armoede te leven. Sinds 1400. De opvallende klokkentoren is van barok. In het klooster is een bijzondere bibliotheek en het schelpenmuseum

Schelpenmuseum

Aan de achterkant van het klooster is de ingang naar het schelpenmuseum met meer dan 300 schelpen, één van de grootste collecties van Europa. Ooit begonnen door de kloosterlingen Radic en Solic die de schelpen van de Makarska-kust verzamelden. Sinds 1959 worden zij door donors vanuit de hele wereld geholpen. De opbrengst van het museumbezoek (30Kuna) komt ten goede aan het onderhoud van het klooster. Het museum is klein maar prachtig gelegen in de kelders van het klooster. Wel jammer dat er zo weinig vertaalt is in het engels.

Hoewel Makarska bekendheid geniet vanwege zijn kustlijn is er dus ook nog genoeg te zien. Neem er twee ochtenden de tijd voor en je hebt een heerlijke onderbreking van je strandvakantie!

Meer blogs lezen over bestemmingen in Zuid Europa? klik hier

You may also like

Laat een bericht achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website maakt gebruik van cookies om je ervaring te verbeteren. Indereiskoffer gaat ervan uit dat je hiermee akkoord gaat, maar je kan je afmelden als je dat wilt. Accepteren Lees meer