De 6 must-sees van Palma de Mallorca

door Kim Linse

Anno 2023 heeft het eiland Mallorca iets meer dan één miljoen inwoners. Jaarlijks komen er 20 miljoen toeristen naar het eiland. En die komen bijna allemaal een dagje naar de hoofdstad Palma. Wat is daar te zien? Ik neem je mee door de stad. Laat je zien wat je echt niet over kunt slaan, als je weinig tijd hebt, of geen zin hebt in de hele dag drukte van de stad op een warme dag. De belangrijkste bezienswaardigheden bevinden zich binnen de voormalige wallen in de Arabische en Joodse wijk en heb je binnen 2 uur gezien.

Kathedraal van Palma: La Seu

1.Start bij de Kathedraal; La Seu. Deze gothische kerk is de trots van Palma. Hij werd in opdracht van Jaume l gebouwd toen deze naar Mallorca voer om het te verovern en in een zware storm belandde. Als dank voor de overwinning bouwde hij ter ere van de Maagd deze kerk op de voormalige plaats van de moskee. De bouw duurde bijna 400 jaar. De Catalaanse architect Gaudí voegde in de 20ste eeuw nog de kroonluchters en de doornenkroon boven het altaar aan toe.

De kathedraal is enorm: 121 meter lang en 55 meter breed. Het meest indrukwekkend vind ik het roosvenster van 11,5 meter doorsnede, een van de grootste ter wereld. Precies tegenover het rosetvenster boven het koor is een ander rosetvenster. Volgens onze gids schijnt het ligt precies op 21 december door het ene venster in het andere, hetzelfde zou gebeuren op 21 juni. Op 2 februari en 11 november staat het er precies boven en lijkt het venster met de verlichting van het tegenoverliggende venster een 8 te vormen. Zie yuo tube filmpje

Paleis van Almudaina

2.Rechts van de kathedraal (met gezicht naar zee) ligt het koninklijk paleis, het palau de L’Almudaina. Het werd gebouwd in gotische stijl maar elementen van de islamitisch cultuur zijn gebleven.
Wanneer je langs het paleis kijkt zie je achter de haven het Castell de Bellver liggen. Een mooi onderhouden koninklijk kasteel uit 1300. Het bijzondere aan het kasteel is dat het rond is. Lange tijd heeft het kasteel gediend als gevangenis, nu is er het museum van stedelijke geschiedenis van Palma gevestigd. Maar het allermooist is het uitzicht dat je hebt vanaf hier. Ben je maar kort in Palma, dan zou ik het kasteel overslaan.

Banyus Arabes

3.Links van de kathedraal loop je door de smalle steegjes naar Banys Arabes. De baden zijn uit de 10de eeuw, het zijn restanten van toen Palma nog de Arabysche stad Medina Mayrqa was. De warme centrale ruimte in het badhuis is een koepel. Aan deze vroegere ontmoetingsplek ligt ook een tuin met cactussen en citrusbomen. Voor € 3,00 kan je een kijkje nemen in de Banys. Je bent er zo doorheen, maar hebt wel een indruk van hoe het moet zijn geweest in de 10de eeuw.

Klooster van Santa Clara

4.Even verderop vind je het klooster van Santa Clara. Veertien door ‘gods uitverkoren nonnen’ wonen hier. Het is een sobere kerk uit de 18de eeuw met een klokkentoren uit de 14de eeuw. De nonnen komen nooit uit het klooster of de kloostertuin. Je ziet de nonnen ook nooit. De jongste non is 25 en is op haar 18de toegetreden. Als bijverdienste maken de nonnen koekjes. Deze kun je kopen bij het loket naast de kerk. En ook dan krijg je de nonnen niet te zien. Je geeft je bestelling door, legt geld op de draaischijf en je ontvangt de koekjes door een luikje.

Can Forteza Rey

5. Op de hoek van Plaza Marques de Palmer staat het mooiste gebouw van Palma. Althans, vind ik. Het Can Forteza Rey. Can betekent huis van. Men noemt de stijl waarin het gebouwd is art Nouveau, maar ik zie vooral Gaudí .Het pand werd oorspronkelijk gebouwd in 1908 en moesten gezinswoningen worden. De ontwerper en goudsmid van de kathedraal Lluis Forteza-Rey kwam tijdens het vormgeven in contact met Gaudí, die in deze periode 11 jaar op het eiland Mallorca woonde. En dat zie je. Het pand heeft veel gelijkenis met huis Battló van Gaudí in Barcelona. Steeds wanneer je naar de gevel kijkt ontdek je weer iets anders. Overvloedige decoratie van bloemen en dierenthema’s.

Museu Juan March

6. Tenslotte is een bezoek aan het Museum Juan March nog een verijking van je bliksembezoek aan Palma. Dit kleine museum vind je in een statig pand uit de 17de eeuw in de Carrer Sant Miquel, de grootste winkelstraat van Palma. In dit kleine museum zie je de privecollectie van de Mallorcaanse bankier Juan March (1880-1962). Er hangen onder andere schilderijen van Picasso, Miró en Dali.

Wil je nog wat meer sfeer proeven van de stad? Ga dan het Plaza Mayor(straatartiesten) of strijk neer op een van de terrassen aan de Passeig de Born, een bomenrijke boulevard of de rambla in het hart van de stad.

Wil je meer lezen over Mallorca? kijk dan hier.

You may also like

Laat een bericht achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website maakt gebruik van cookies om je ervaring te verbeteren. Indereiskoffer gaat ervan uit dat je hiermee akkoord gaat, maar je kan je afmelden als je dat wilt. Accepteren Lees meer