Geschiedenis Hotel Lunia

door Kim Linse

Historie Hotel Lunia

De geschiedenis van het pand van hotel Lunia gaat terug tot 1861. De villa had toen één verdieping. Mr S.G. Manger Cats, rechter in het kanton Oldeberkoop, woonde er met zijn echtgenote Riemke Lunia: de villa kreeg haar naam.

In 1895 werd Lunia gekocht door de heer Petrus Lambertus Prins. Deze heer des huizes was medeoprichter van de voormalige Bank Bercoop, de kleinste zelfstandige bank van Nederland. Tot eind jaren dertig heeft de familie Willinge Prins hier gewoond. Een broer dan de heer Prins woonde in Villa Vredewoud, het pand naast de kerk in het dorp.

Appartementen, een tehuis voor meisjes en een Bridge Hotel

Na het vertrek van de familie Willinge Prins werd Lunia opgedeeld in appartementen. Vele bewoners hebben hier onderdak gevonden, waaronder een belastingontvanger, een dokter, een boswachter en veearts Siebenga. Hij was pionier op het gebied van kunstmatige inseminatie voor koeien.

In 1965 kocht de eigenaar van de zuivelfabriek, de heer C. van Rosmalen,  het pand en verhuurde de appartementen aan zijn medewerkers.

Vanaf 1969 fungeerde Lunia als gezinsvervangend tehuis voor meisjes. Uit deze tijd dateert de voormalige aanbouw met hotelkamers. In deze tijd was villa Vredewoud het huis voor de jongens.

In 1985 werd Lunia verbouwd tot Bridge-Hotel. Sindsdien heeft Hotel Restaurant Lunia verschillende eigenaren en functies in de toeristische branche gekend.

Een lang gekoesterde droom

Iedereen die mij sinds mijn 15de kende, was op de hoogte van mijn droom een hotel over te nemen. Mijn vader, die inmiddels sinds 2002 in Friesland woonde, hoorde dat Lunia in de verkoop kwam. Hij nodigde mij uit eens te komen kijken in Oldeberkoop.

Marcel en ik hadden elkaar in juni leren kennen en hij wilde wel mee naar Friesland. Ik zag direct allerlei mogelijkheden en ook Marcel was enthousiast. Mijn vader en broer wilden investeren en 8 weken later verhuisden we naar Oldeberkoop.

Hotel Lunia: de parel van de Stellingwerven

We hebben ervoor gekozen om het bedrijf stap voor stap aan te passen aan onze eigen stijl. In april 2005 is er een nieuwe keuken gebouwd en is tevens het restaurant geopend. In 2006 is de voorgevel van het pand volledig gerestaureerd. In december 2010 zijn de verouderde kamers (1969) gesloopt en is er een geheel nieuwe vleugel met 14 luxueuze hotelkamers gebouwd. Eind 2011 is met de sauna, de parkeerplaatsen en de jeu de boulesbaan buiten alles opnieuw ingericht.

In 2015 zijn de villakamers in het hoofdgebouw verbouwd en hebben we twee nieuwe vergaderzalen gerealiseerd. Na de saunabrand van 2019 staat er inmiddels ook weer een nieuwe welness voor de gasten tot hun beschikking.

Oldeberkoop wordt de parel van de Stellingwerven genoemd!

You may also like

2 reacties

Familie Diepstraten in Lunia. Bijzonder gasten in Oldeberkoop 14 januari 2021 - 14:06

[…] hotel aan, in Oldeberkoop. ‘Slechts een kwartiertje van Appelscha’. Het werd Hotel Restaurant Lunia in […]

Reageren
Hi, ik ben Kim! - In de Reiskoffer 15 maart 2021 - 15:49

[…] deze site kun je lezen over het toerisme in Hotel Restaurant Lunia te Oldeberkoop in Friesland.En over mijn belevenissen in Europa. Hoe ik voor alleengaanden […]

Reageren

Laat een bericht achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.