Christine’s Farm

door Kim Linse

‘Alde Singel 10 in Gorredijk. Bij de tweede oprit links langs de kapschuur met lammetjes, achter het sanitair, daar zie je de pipo’s. Sleutel zit in de deur. Hottub is warm. Ik kom straks wel even gedag zeggen.’

Ik ken Christine al jaren. Ze was 15 toen ze het weekendbaantje van haar oudere zus overnam en in Hotel Restaurant Lunia kwam werken. Boerendochters. En dat leven als boerenmeid, dat fascineerde mij.

De gastvrije familie de Jong nodigde me uit bij hun in de stal. Ik kon mijn dochter ook wel meenemen. Dus op een zaterdagmorgen stak ik dochterlief in een overal en reed het erf op.
Behalve op televisie had ik nog nooit gezien hoe koeien gemolken werden.

De meiden hielpen hun vader met de koeien maar vooral zorgden ze voor hun paarden. Zelfstandig. Met liefde voor alle dieren. Ik stelde 1001 vragen en mijn kennis van het boerenleven verbeterde met de minuut.

Oud werkneemster

Ik vind het interessant om via de socials van het doen en laten van die jonge meiden op de hoogte te blijven. Als ze buiten de stad gaan studeren en vervolgens een ‘echte’ baan en relaties krijgen vind ik het leuk om dat te volgen. En omdat we al zo lang in Lunia zitten, zijn het tegenwoordig ook heuse eigen bedrijven, trouwpartijen en baby’tjes die dan bij de oud studenten/oud werknemers in beeld komen.

Coco en Zorro

Zo leerde ik op een goede dag Coco (2021) en Zorro (2020) kennen. Op het account van Christine”s Farm.
‘Mijn vader is een Spaanse Assaaf en mijn moeder een Fries melkschaap.’ Het bijzondere bruin met witte schaap staart me eigenwijs aan. ‘Ik ben een tuinschaap. Een tuinschaap. Ik was helemaal niet blij met die titel, want ja, wat moet je ermee?’, aldus Coco.
‘Na een tijdje van pure verveling kreeg ik er een collega tuinschaap bij; Zorro, liefdevol kijkt ze naar haar maatje.

Zorro is volgzaam. Springt Coco over het tuinhek, hupt ze er achteraan. Wil Coco kijken bij de kalfjes, duwt Zorro haar opzij voor het beste zicht. Altijd zijn ze samen. Maar zelden zijn ze samen in hun tuin.

Veel liever zijn ze samen bij hun vriend het paard Orlando. Ze lopen zo onder het draad door en staren hem uitdagend aan. Daar heeft Orlando geen antwoord op en zo worden de schapen een soort van ….. geaccepteerd?

Boeren rondleiding

In hun ronde over de boerderij kan een stop bij de Jerseys niet ontbreken. Deze zwangere meiden zijn pas uit Denemarken geëmigreerd. ‘Er kan ook niets normaal hier,’ aldus Coco. ‘Wat is er mis met Friese melkkoeien? Ik weet nog niet precies wat ze hier komen doen, maar ze werpen het ene na het andere kalf.’ Opgetogen zwiept ze haar oren naar achter en parmantig stapt ze in de richting van de Jerseys.

Ze kijken elkaar aan. De Jerseys aan de ene kant van het draad, Coco en Zorro aan de andere kant. Hier geld het recht van de brutaalste. En dat wint Coco. Ze is helemaal niet onder de indruk van de nieuwe bewoners die zeker 2 keer zo groot als zij zijn. En dus stapt ze ook hier gewoon in het koeien territorium. Zorro volgt.Die twee maffe schapen zie je overal. Bij de schuur. In de stal. Bij Olaf. In de wei bij Orlando. Bij de lammetjes. Achter in het veld bij de Jerseys. Soms, heel af en toe, stapt Coco ook de Alde Singel op. Dat vindt Zorro eng. Maar haar vriendin alleen laten is ook geen optie. Opvallend huppelt ze voorbij het raam van de buurvrouw, opdat zij hun ziet en Christine belt voor een pick-up.

Jerseykalfje

Bij de rondleiding kan een bezoekje aan Olaf niet ontbreken. Hij is het eerste op Christines boerderij geboren Jerseykalfje. Grootgebracht met de fles. Net als Coco.
Jaloers kijkt ze als Christine het kalfje een flesje geeft. Ze steekt haar neus in de lucht en loopt voorbij het sanitair gebouw.

Sinds een paar weken zijn er daar twee nieuwe verblijven op de boerderij bij gekomen. Er kunnen zeker 8 schaapvriendinnen in slapen. En in de andere passen er nog meer. Ook hebben ze een hele grote ronde waterbak. ‘We gaan er regelmatig kijken, maar we begrijpen nog niet goed wat daarvan de bedoeling is’, aldus Coco.

Christine lacht om haar stijfkoppige schapen. ‘Ik deed een studie communicatie, verbleef maanden in Nieuw Zeeland en Zuid Oost Azië en na de studie in Zuid- en Midden Amerika. Maar heb me nu gesetteld aan de Alde Singel 10 in Gorredijk. Met 65 Jersey koeien en meer dan 400 schapen. De schapenmelk gaat naar Rouveen voor schapenkaas, de jerseymelk gaat via Aware naar Albert Heijn.’

Pipowagens

En afgelopen winter heb ik met Heit twee Pipowagens omgebouwd tot natuurhuisjes met hottub. ‘Ik wilde meer mensen mee laten genieten van mijn heerlijke boerderijleven,’ aldus Christine. Coco en Zorro zijn zo nieuwsgierig en komen overal kijken wat we aan het doen zijn. ‘Ik heb ze op mijn instagram-account een podium gegeven’.

En wil je ook kennis maken met de fantastische boerderij van Christine? Boek dan zo’n heerlijk huisje en geniet van boerenchique: comfortabel slapen in een pipowagen midden in de natuur.

Meer verhalen lezen over mijn leven als hotelier? Klik hier. Of over andere leuke locaties in Nederland? Klik dan hier.

You may also like

2 reacties

Aalt van Bruggen 12 mei 2022 - 19:28

Travelling east or west; at home at Christine,s farm is the best

Reageren
Marlies 30 augustus 2023 - 19:44

Leuk Kim, jouw blog over Christines farm. Ik was daar afgelopen juli met man en wat vonden we het daar fijn. Gezellig op de boerderie 😉 maar ook al die rust en ruimte om je heen. Je kunt daar zonder schaamte een boek lezen 😉 En Christine is een fijne gastvrouw die ook nog es heel trots is op haar bedrijf. 5 sterren.. als het aan ons ligt.

Reageren

Laat een bericht achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website maakt gebruik van cookies om je ervaring te verbeteren. Indereiskoffer gaat ervan uit dat je hiermee akkoord gaat, maar je kan je afmelden als je dat wilt. Accepteren Lees meer