Auberge de Moerse Hoeve

door Kim Linse

Op naar De Moer. Auberge de Moerse Hoeve. Collega-hoteliers Hanny en Piet Vermeer en hun dochter Charlotte runnen hier al een twintigtal jaren Auberge de Moerse Hoeve(***)

Tussen de kantoren van Tesla, Fuji en Coca Cola op het industrieterrein enerzijds en de ‘Brabantse duinen’ anderzijds, ligt Auberge de Moerse Hoeve. De Beekse Bergen en de Efteling zijn slechts enkele kilometers verderop.

Unieke ligging

Deze 120 jaar oude herberg lag vroeger aan de doorgaande weg van Breda naar ’s Hertogenbosch.
Deze unieke locatie bepaalt de clientèle. ‘Zo is de fijne mix tussen zakelijke en  toeristische gasten ontstaan’, aldus Charlotte. ‘Maar alle gasten zijn welkom. We hebben de Brabantse gastvrijheid hoog in het vaandel.’

Ik kom om 20.15 uur op een ijskoude, droevige woensdagavond aan in de Moer en het restaurant is dan al gesloten. Een briefje op de deur vertelt me Charlotte te bellen voor de incheck. Een vriendelijke dame excuseert zich voor het niet-aanwezig zijn en vertelt mij dat de sleutel aan de buitenkant van de deur zit en ik de minibar gratis kan gebruiken als ik nog iets wens. De vierde deur is mijn kamer.

Warm verblijf

Kamer 24 is lekker warm en dat is heerlijk met buitentemperaturen van -5,5 C. De kamer ziet er verzorgd uit. Met mijn vers gezette thee uit een zeer luxe koffie/thee display,  ga ik op het bed zitten. Oh dat voelt fijn. Hier hebben ze heerlijke bedden!

De badkamer lijkt mij splinternieuw. Modern, zwart en strak. En ik vind er een hotelgelukje. Een radio in de badkamer. Ik klik hem aan op radio Brabant en enkele seconde later galmt Guus Meeuwis door de ruimte.

Te zien

Het landgoed Huis ter Heide is een natuurgebied van de Vereniging Natuurmonumenten. Het ligt tussen De Moer en Loon op Zand. Als je aan de achterkant de parkeerplaats van Auberge de Moerse Hoeve verlaat kom je na 100 meter bij een ingang van het landgoed.
Het landgoed is vernoemd naar het uit 1864 daterende jachthuis Huis ter Heide, nu in gebruik voor de ceremonies van de Natuurbegraafplaats.

Het gebied is 650 hectare groot en bestaat vooral uit vennen, bos, heide en kruidenrijke akkers. Deze woeste grond was jarenlang onderdeel van plan Lobelia; ter verbetering van de waterkwaliteit en realisatie van natte heide. Zeldzame plantensoorten zijn daardoor teruggekeerd. Maar ook heikikkers en salamanders, die zich niets aantrekken van het verkeer dat op de N261 langs het landgoed raast. Natuurmonumenten introduceerde Schotse hooglanders in het gebied voor een betere bodemstructuur. Bovendien werden vogelkijkschermen geplaatst en over het Leikeven werd een vlonderbrug aangelegd.

Ik maakte een prachtige wandeling van ongeveer een uur en kwam tientallen imposante Schotse hooglanders tegen. Bovendien liep ik over de vlonders, langs het ijs. Een eenzame schaatser maakte het perfecte plaatje compleet.

Te doen

Je kunt natuurlijk het aanliggende Tilburg intrekken zoals de medewerkers mij aanraadden. Om daar het textielmuseum te bezoeken. Maar ik blijf dichterbij. Ik wil De Moer proeven.
Zo kom ik uit bij de Annahoeve in De Moer. Een producent van Brabantse Duingoed kaas. Slogan: Proef ons gedachtengoed.
Ik stap de boerderijwinkel in en het eerste dat ik zie is het raampje, dat een doorkijkje geeft direct in de koeienstallen. Het jonge vee ligt lekker warm te herkauwen in de stal.
De eigenaresse is naar een kerstmarkt, maar haar behulpzame buurvrouw wil mij graag van dienst zijn. De Duinkruiden kaas is het meest typerend voor deze streek. Op z’n Brabants: Dè moete hebbe!

De kaas wordt gemaakt met kruiden die van nature in het gebied voorkomen, zoals de klaver. De kruidige, iets pittige smaak van de smalle weegbree is in perfecte harmonie met de heerlijke wilde knoflooksmaak van de daslook, aldus de folder. Ik mag proeven. Ik kan me heel goed vinden in dit gedachtengoed.

Te beleven

Een ontbijt van Cees. Wat een gastvrijheid! Deze man werkt al 17 jaar in Auberge de Moerse Hoeve. Hij weet alles van het bedrijf. Kent de gasten. Heeft meegeholpen met de verbouwing. Hij is de Chef kok. En als je mazzel hebt, doet hij een ontbijtdienst.
Ik had dat geluk en werd verwelkomt door Cees in zijn ontbijtzaal. Hij zorgde voor een heerlijke koffie en een gezellig praatje. Niet opdringerig, niet te aanwezig. Precies zoals je hoopt dat je ontvangen wordt. Een gouden horeca-kracht.

Wil je ook de gastvrijheid van Cees ervaren? En genieten van De Moer? Boek dan bij Auberge de Moerse Hoeve.

Meer lezen over hotels in Nederland? Dan kun je er hier een aantal vinden!

You may also like

Laat een bericht achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website maakt gebruik van cookies om je ervaring te verbeteren. Indereiskoffer gaat ervan uit dat je hiermee akkoord gaat, maar je kan je afmelden als je dat wilt. Accepteren Lees meer