Verscholen achter enorme plastic kassen ligt Almeria. Nederlandse telers hebben de zonrijke regio in de jaren zestig ontdekt en laten er naar hartenlust paprika’s, tomaten en komkommers kweken.
Je moet even door het plastic kijken, maar daarachter schittert de stad die Almeria heet.
De stad, toen nog Al-Mariyya, letterlijk spiegel van de zee, werd in de 10de eeuw gesticht door een Arabier. Dat zie je goed aan de restanten van de stadsmuren en het fort Alcazaba in de Arabische wijk Medina. Het Alcazaba is de grootste Moorse vesting van Europa en dateert uit de 10de eeuw.
Fort Alcazaba
In 1147 werd het Alcazaba bezet door Christelijke troepen. Men toverde de moskee om tot kathedraal. In een tweede Moorse overheersing werden prachtige paleizen en tuinen binnen de muren gebouwd. Tot in de zestiende eeuw de katholieke koning het fort overnam, toen verloor het zijn militaire betekenis. Met name in de Spaanse burgeroorlog werd het gebruikt als gevangenis.
Na de oorlog werd het Alcazaba opengesteld voor het publiek. Al met al is een bezoek aan het fort Alcazaba een wandeling door de culturele geschiedenis van Almeria.
Net na de komst van de katholieken gaat het slecht met de stad. Almeria heeft aanhoudend te maken met aardbevingen, plunderingen door Turkse soldaten en aanvallen van de Engelse oorlogsvloot.
Kathedraal van Almeria
In die tijd, vanaf 1524, werd de huidige kathedraal gebouwd. De kathedraal heeft meer weg van een lompe vesting dan een godshuis. De kathedraal moest de stedelingen beschermen tegen alle aanvallen. Vooral de zuidelijke muur is meer een verdedigingswerk dan een kerk. Weinig ramen rondom de kerk en bovenop is ruim plaats gemaakt voor diverse kanonnen.
Men trekt weg uit de leeggeplunderde stad. Door de stad in allerijl te verlaten zijn veel historisch gebouwen in Almeria bewaard gebleven. Mede daardoor zou weer later de stad het decor worden van diverse bioscoopfilms. Pas in de 19de eeuw komt de stad weer tot bloei door de ijzererts- en marmermijnen uit de nabijgelegen Sierra de los Filabres. De opbrengst uit de mijnen kon eenvoudig vervoerd worden vuit de haven van Almeria.
Het oude en nieuwe deel van de stad
Nu is de stad duidelijk verdeeld in een oud en nieuw gedeelte. De smalle straatjes rondom het Alcazaba en het Plaza de la Constitucion. Het plein van de grondwet, tevens het hart van het oude centrum. Hier bevindt zich een heel interessant museum uit 2014; het Centro de Interpretacion Patrimonial de Almeria. Hier leer je over de geschiedenis van Almeria. Op de begane grond kun je een film over de stad zien, op de eerste etage gaat het over de islamitische tijd, op de tweede etage over de periode van verval en economisch herstel. Maar het allermooiste van het museum is het uitzicht op het dak!
Het nieuwe gedeelte van de stad Almeria, richting het zuidoosten tot aan de zee, daar vind je de Calle Rambla, de groene boulevard en de winkelstraat Paseo de Almeria. Aan het einde bij de haven vind je de gerestaureerde pier, hiervandaan werd de ijzererts op de schepen geladen. Een indrukwekkende stalen constructie zoals de Eiffel methode, el cable Ingles.
Tijdens de bezetting van de Spaanse republiek werd de stad belaagd door de rechtse opstandige militairen onder leiding van Franco. Almeria kiest voor de linkse en liberale Republikeinse regering en wordt daardoor 52 x aangevallen.
De bevolking bouwt daarom onder leiding van Guillermo kilometerslange gangen onder de stad. Met nood-ziekenhuis, schuilkelders en voorraadschuren. De gangen; “Los Refugios de la Guerra Civil”, wat zich vertaalt naar “De Schuilkelders van de Burgeroorlog”. liggen negen meter onder de grond en een deel is nog altijd te bezoeken.
Nationaal park en Tabernaswoestijn
Nabij Almeria ligt de Tabernaswoestijn, het enige echte stukje woestijn op ons continent. In de 60-er jaren werden hier veel westernfilm opgenomen; het was hier immers veel goedkoper om te filmen! Omdat Almeria tot de zonrijkste steden van Europa behoort had je bovendien weinig oponthoud door weersomstandigheden. De acteurs die in de stad Almeria verbleven hebben ook daar hun sporen achtergelaten. Zo schreef John Lennon hier in een hotelkamer ‘Strawberry fields forever’.
Ook voor natuur moet je in deze regio zijn: het Cabo de Gata Nationaal Park is door het unieke klimaat en haar vulkanische oorsprong, het grootste beschermde gebied aan de Middelandse zee. Hier vind je vulkanische kliffen, verlaten stranden, zoutvlakten en de leukste authentiek Spaanse dorpjes.
Verblijf je een paar dagen in de stad ga dan een tapa eten in bar Casa Puga. Dit is de oudste tapasbar van Almeria. Staand aan de bar bestel je de lekkerste tapas tesamen met een copa vino of een cerveza.
Van April tot November vlieg je eenvoudig naar Almeria vanaf bijvoorbeeld Rotterdam. Met transavia. Boek hier.
Nieuwsgierig naar onze singlereis naar Almeria in mei/juni 2024?
Volg het avontuur op Facebook of Instagram: Indereiskoffer!