Sintra

door Kim Linse

Een sprookjesstad

Er was eens…. een zesjarige koning in Sintra, nabij Lissabon. Omdat zijn vader, koning Eduard, overleed moest de zesjarige Alfons regeren onder voogdij van zijn oorspronkelijk Spaanse moeder. Haar afkomst zorgde voor heel wat opstand en dus werd de hertog van Coimbra tijdelijk de regent.

Tot Alfons in 1448 meerderjarig werd en hij dus de troon opeiste. Vele expedities naar Afrika en Catalonië zouden volgen. Tot hij in 1477 afstand deed van de troon ten gunste van zijn zoon Joao en zich terug trok in een klooster in zijn geliefde Sintra.

Zoon Joao zorgde voor nog meer uitbreiding van de macht van de Portugese kroon. Met zijn ontdekkingsreizen luidden de Portugezen een periode in van vele ontdekkingen in Europa. Na zijn dood kwam neef Emanuel aan de macht.

Azulejos

Onder het bewind van Koning Emanuel kende Portugal een culturele bloeiperiode. De laat-gotische bouwstijl zou Emanuel- of Manuelstijl genoemd worden. Emanuel was de koning die Spaans-Arabische, beschilderde tegeltjes uit Sevilla liet komen ter verfraaiing van het koninklijk paleis in Sintra. De zogenaamde azulejos. En dat was het begin van wat nu een sprookjesstad is.

Werelderfgoed

Sintra staat sinds 1995 op de werelderfgoedlijst van Unesco. Met haar 350.000 inwoners is het een behoorlijke stad. Omdat Portugal sinds 1910 geen koninkrijk meer is, verblijven er geen koningen meer in hun zomerresidenties, maar is het een toeristische trekpleister geworden. Hieronder de vijf belangrijkste zomerverblijven.

Nationaal Paleis

Het Nationaal Paleis van Sintra is van de 15de eeuw tot de 19de eeuw continu in gebruik geweest door de Portugese Koninklijke familie. Van alle paleizen die in deze periode bewoond zijn geweest, is dit het enige kasteel dat bijna helemaal in tact is gebleven.

Het paleis, waar in de 14de eeuw mee werd gestart, is in Manuelijnse stijl gebouwd. Hier vind je ook de belangrijkste collectie van Mudejar Azulejos. Het paleis heeft bijzondere zalen zoals de Zwanenkamer, de Wapenkamer en de Eksterzaal. Het paleis staat in het stadscentrum van Sintra en valt vooral op door zijn reusachtige, kegelvormige, schoorstenen.

Paleis da Pena

Het meest opvallende en meest bezochte paleis van Sintra is het Palacio Nacional da Pena. Ik noem het een vrolijke mix van stijlen en kleuren. In de volksmond ook wel het ‘pretpaleis’ genoemd. Die verschillende stijlen en kleuren komen van verschillende eigenaren. Deze ratjetoe is ook van binnen te bewonderen. Het ziet er werkelijk uit alsof gisteren nog de verjaardag van Doornroosje is gevierd.

Castelo dos Mouros

Castelo dos Mouros werd in de 9de eeuw hoog boven het huidige Sintra gebouwd. Met het kasteel boven op een berg hadden de Moren goed uitzicht over de omgeving van Sintra. Het kasteel is een ruine, maar een deel van de dikke muren zijn nog in contact. Vanaf het centrum is het 45 minuten omhoog lopen. Maar dan heb je wel een mooi uitzicht!

Quinta da Regaleira

Het Quinta da Regaleira Paleis werd omstreeks 1900 gebouwd door de excentrieke Braziliaan Antonio Carvalho Monteiro. Een overweldigende quinta (woonhuis) in een weelderige en mysterieuze tuin van 4 hectare.. In deze tuin kun je verdwalen in verstopte paden, tunnels, bruggetjes en grotten. Wat je zeker niet wil missen is de 27 meter diepe put. Middels een wenteltrap kom je op de bodem van de put uit bij een Tempelierskruis. Daarachter stap je in ondergrondse tunnels en die brengen je weer naar een andere plek in de tuin.

Paleis van Monseratte

En met stip op vijf; het paleis van Monseratte. In de 16de eeuw zou hier een heilige Maria kapel hebben gestaan. Reden genoeg voor een rijke Engelsman, Sir Francis Cook, om op deze plek een paleis te bouwen. In de bouw van het paleis zie je veel Arabische en Indiase invloeden terug, de 1001-nacht sprookjessfeer. In de botanische tuin veel plantensoorten vanuit de hele wereld. Monseratte is nu in handen van de Portugese staat en na een grote renovatie in 2020 geopend voor toeristen.

Wil je meer blogs lezen over Portugal? Kijk dan hier.

You may also like

Laat een bericht achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website maakt gebruik van cookies om je ervaring te verbeteren. Indereiskoffer gaat ervan uit dat je hiermee akkoord gaat, maar je kan je afmelden als je dat wilt. Accepteren Lees meer