Lefkas, de eilandtour

door Kim Linse

Het Ionische eiland Lefkas ligt slechts 78 meter voor de kust. Het eiland is verbonden met het vaste land middels een drijvende brug.
Voordat je die brug oversteekt zie je het Agia Mavra Fort, gebouwd in 1300. Dit was de controlepost tussen het vasteland van Griekenland en het eiland Lefkas. Hier hield men bovendien zicht op de ingang van het kanaal dat tussen Lefkas en het vaste land ligt. Het was een belangrijke vesting en daarom meerdere malen veroverd door de Turken en de Venetianen.
In 1864 kwam Lefkas weer onder de Griekse vlag en werd de burcht ontwapend. Na een grote ontploffing in het fort werden de meeste gebouwen binnenin verwoest. De kerk, de vuurtoren en de klokkentoren kun je er nog steeds bewonderen.

Lefkas- stad

Het eiland Lefkas is zeer groen en bergachtig. Door de mooie, voornamelijk, zandstranden en het azuurblauwe water wordt het tot een van de mooiste Griekse eilanden gerekend. Het eiland heeft een oppervlakte van 325m2 en 24.000 inwoners, 11.000 daarvan wonen in Lefkas-stad.
Het aangezicht van Lefkas-stad is de houten brug. Dit is de foto-spot voor een zonsondergang of om de kleurrijke huisjes die er achter liggen te fotograferen, die na de verwoestende aardbeving in 1948 zijn teruggebouwd. Bovendien kun je hier heerlijk flaneren langs de terrassen aan de waterkant.
Er zijn twee kerken in het centrum van Lefkas stad die een bezoek zeker waard moeten zijn; de Agios Spyridanos, in 2023 ingepakt voor onderhoud. En de Agios Minas kerk die ook gesloten is voor een toeristisch bezoek. Wat je goed kunt doen in het centrum is slenteren langs de leuke souvenirwinkels en heerlijke koffie drinken op de terrassen.

Agios Nikitas

Een hele gezellige, toeristische, pittoreske badplaats aan de westkust is Agios Niktias. Door de toeristen een zeer geliefd plaatsje vooral om haar mooie baai. Het is er prachtig, maar daarom zo druk op het strand, dat je amper je handdoekje nog uit kunt leggen. Wij besluiten er op zoek te gaan naar een ander strand en komen de bordjes Milos Beach tegen. Na een flinke klim (niet doen op slippers en als je geen goede wandelconditie hebt) heb je een adembenemend uitzicht op het Milos strand en een aantrekkelijke duik in het blauwe water. Milos beach was een verborgen pareltje. Nu is het ook per watertaxi bereikbaar. En inmiddels is er ook een klein strandtentje en strandbedden.

Vasiliki

In het zuiden bezoek je Vasiliki. Dit is een natuurlijke brede baai, die in de schaduw ligt van de omliggende heuvels. Het centrum bestaat uit smalle traditionele Griekse straatjes. Ook is er een voetgangersstraat. Hier vind je de meeste restaurants en souvenirwinkels. De drukbezochte haven van Vasiliki is recent herbouwd. De haven is belangrijk voor de toeristen en de locale bevolking. Vanaf hier neem je de watertaxi naar de afgelegen stranden van Lefkas, of je kunt de oversteek maken naar het eiland Kefalonia.
Van juni tot augustus is dit dé plek voor watersporters. In de brede baai staat veel wind, wind Eric, en je ziet er dan ook veel windsurfers. De vele windsurfscholen willen je het kunstje graag leren.

Faneromi klooster

Het Faneromeni klooster, nabij Lefkas-stad is een belangrijke religieuze plek die door veel Grieken bezocht wordt. In het jaar 63 zond apostel Paulus drie predikers naar Lefkas om het geloof over te brengen. Volgelingen van hen beginnen in de vierde eeuw met de bouw van het klooster. Het klooster wordt meerdere malen verwoest en dankt haar huidige vorm aan de herbouw van de Venetianen in de 18de eeuw. Nog altijd wonen er enkele monniken. Hun werkzaamheden zijn het tuinonderhoud, de zorg voor de kleine bijbehorende zoo en de controle op de bezoekers van het klooster en bijbehorende museum. In het museum zijn enkele bijzondere iconen en oude manuscripten te bewonderen. Het belangrijkste icoon is van Panagia, een icoon ‘dat was als door God gemaakt’. Bovendien is er een expositie van modelbouw boten.

Nidri

Nidri heeft slechts 1000 inwoners. Toch is het de populairste badplaats van Lefkas. De boulevard heeft diverse gezellige terrassen en restaurant. Het zandstrand is lang en smal. De zee is hier rustig en leent zich uitstekend voor diverse watersporten. Behalve een aantal leuke kerkjes en een folkloremuseum dat gesloten lijkt te zijn is er niet veel te bekijken. Naar Nidri ga je om te genieten van de gezelligheid op de boulevard en een duik in de zee.
Nabij Nidri, bij het dorpje Rachi, liggen de watervallen van Dimosari, in de Dimosaris kloof. Een flinke wandeling over natuurlijke paden brengt je naar de watervallen. Tenminste, als het niet te droog is geweest en er water uit valt.

Meer lezen over deze regio? Klik hier. En lees hier meer over Lefkas-stad.

You may also like

Laat een bericht achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website maakt gebruik van cookies om je ervaring te verbeteren. Indereiskoffer gaat ervan uit dat je hiermee akkoord gaat, maar je kan je afmelden als je dat wilt. Accepteren Lees meer