Preveza

door Kim Linse

Preveza is de hoofdstad van het gelijknamige departement in het district Epirus. Dit district grenst in het Noordoosten aan Macedonië, in het noordwesten aan Albanie en in het zuidwesten aan de Ionische zee. Deze Griekse streek heeft een landklimaat, met aan zee een mildere variant. Het is een groene, bergachtige omgeving. Met vruchtbare vlaktes en belangrijke rivieren. Epirus kent geen massatoerisme. Men bezoekt deze regio als men houdt van natuur, rust en cultuur.

In de stad Preveza wonen ongeveer 20.000 mensen. Het is een echte havenstad, veelal voor export van olijven en groenten. En een handvol toeristen dat hiervandaan veelal doorreisd voor een zeilvakantie.  Het toerisme speelt zich dan ook eigenlijk af in en om de haven en de achterliggende smalle straatjes.

Nicopolis

Preveza is bekend om de slag die hier op zee plaatsvond in het jaar 31 voor Christus. De slag bij Actium. De vloot van Cleopatra verloor van de vloot van Augustus Ocatavianus en deze overwinnaar stichtte de overwinningsstad Nicoplis. Dit is nu de grootse archeologische vindplaats in Griekenland. Nicopolis is genoemd naar Nike: de godin van kracht, snelheid  en overwinning. Zo ook het kledingmerk Nike.
Preveza is ontstaan na de ondergang van de stad Nicopolis in de 11de eeuw.

Archeologische vindplaats

Nicopolis, ook wel genoemd: de stad van de overwinning, ligt ten noorden van Preveza, en was de hoofdstad van de romeinse provincie Epirus. Op zijn hoogtepunt woonden hier 300.000 mensen, nu nog 350.  Een bezoek aan het museum over Nicopolis en de ruïnes van deze tijd zijn absoluut de moeite waard. Met een taxi of huurauto ben je er zo. Het museum ligt 5 kilometer buiten het centrum van Preveza, de overblijfselen van de stad 2 kilometer verderop. Voor € 8,00 (2023) kun je beide bezoeken.
De permanente expositie betreft 1100 objecten, vooral marmeren beelden sieraden, munten, aardewerk en gereedschap.

De archeologische vindplaats is enorm. Hier zie je indrukwekkende mozaïeken, een aquaduct, Romeinse huizen en baden en het monument van de overwinning van Augustus. Ook vind je er een theater ( 2de eeuw na Christus) dat werd gebouwd voor lezingen, theatervoorstellingen en literaire en muzikale wedstrijden. En ook voor de religieuze Actische Spelen, gebaseerd op het model van de Olympische Spelen.

Centrum Preveza


De belangrijkste bezienswaardigheden van de stad Preveza, zijn de Venetiaanse klokkentoren uit 1752, naast de St Charalampos kerk uit de 18de eeuw. Deze kerk is van binnen met veel hout en goud en  heeft muurschilderingen uit de Heptanese school voor de schilderkunst.
Andere noemenswaardige gebouwen zijn het stadhuis van Preveza dat staat naast het gebouw van de Nationale bank. De bank is gebouwd tussen 1932 en 1934 en versierd met tegels uit de Turkse Izmir.


Meer to do’s

Wat kun je hier nog meer doen? Naar het strand!
Er zijn 3 stranden rondom Preveza

Kyani Beach, het zogenaamde stadsstrand, direct aan het einde van de haven. Een kiezel- met zandstrand.
Monolithi Beach, iets verder van het stadscentrum. Maar wel het grootste zandstrand van Europa met 22 km strand. Hier vind je ook moderne beachclubs.
Tenslotte Ainoaki, iets ten westen van Preveza. Ze noemen het een zandstrand. Ik ga er niet zonder waterschoenen het water in.

In de haven van Preveza kun je bovendien een boottocht starten met Amvrakikos Cruises. Deze boottocht neemt je mee in de Lagoon, het grootste beschermde moerasland van Griekenland. Omdat het water hier warmer is dan in de open zee, groeit er meer plankton. Meer voedsel en warm water betekent dat veel diersoorten hier graag verblijven en voortplanten. Zo ook de dolfijn. Boek je de cruise dan ga je de dolfijnen zeker zien. Ze zwemmen graag mee met de boot en laten hun kunstjes zien.
Foto’s van Patricia van Doorne.

En verder? Verder is Preveza mooi centraal gelegen als uitvalsbasis voor een dagje naar Lefkas. Dit eiland is met een flexibele brug aan het land verbonden. Of een dagje Parga, voor een toeristische beleving. Een dagje naar de Acheon rivier en een bezoek aan het Zalongo monument. En verder vooral veel wandelen en Griekse opgravingen!

Lees daar meer over in de volgende blogs!

Ik bezocht Preveza in September 2023 als reisleidster van Estivant. Wil je ook eens een singlereis maken met deze organisatie? Klik dan hier.

You may also like

Laat een bericht achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website maakt gebruik van cookies om je ervaring te verbeteren. Indereiskoffer gaat ervan uit dat je hiermee akkoord gaat, maar je kan je afmelden als je dat wilt. Accepteren Lees meer