Loulé

door Kim Linse

Voor een dag zonder strand of kerk in de Algarve?

Verblijf je een week of langer in de Algarve? Zin om een stadje te bezoeken? Lekker slenteren door eeuwenoude straatjes zonder allerlei kerken in te moeten?

Ga dan naar Loulé.

Dit plaatsje is een van de oudste plaatsen van de Algarve en werd gesticht door de Moren. Die invloed is nog zichtbaar in het straatbeeld. Kenmerkende witte huizen en smalle straatjes.

Maar

Natuurlijk is er een oude moskee, vervangen voor een kerk (nu Igreja Matriz de Loulé) , met oude minaret als kerktoren.

Natuurlijk is hier ook een kasteel. Castelo de Loulé met daarin een klein museum over de historie van de stad. Natuurlijk inclusief prachtig uitzicht, omdat het iets hoger op de heuvels ligt, om de vijand te zien aankomen.

Natuurlijk is er een klein kapelletje schuin tegenover dit kasteel. En die is natuurlijk prachtig met zijn Azulejos uit de 17de eeuw.

Natuurlijk is er een mooi gemeentehuis uit 1884.

Natuurlijk is er een museum over de oude oogstmethoden, het Pólo museológico dos Frutos Secos.

Natuurlijk zijn er ruines te vinden. Van een islamitische badhuis, de zogenaamde Banhos Islamicos uit de 13de eeuw.

Natuurlijk is er een historisch huis uit 1684 waar onbeschermde arme  jonge vrouwen terecht konden.

Maar dat hoef je allemaal niet te bekijken. Sterker nog je ziet het niet eens. Als je dit stadje op zaterdag bezoekt en een hele dag wilt genieten van markt.

Markt

Zigeunermarkt. Vers markt. Kuntnijverheidmarkt (al sinds 1291). Kom-samen-en-drink-koffie-op-de-markt. Bloemenmarkt. Streekproductenmarkt. Slentermarkt.

Begin beneden bij de ingang van het dorp. Op de zigeunermarkt. Je vindt er veel aanbod van kleding en tassen en sieraden. Streekproducten zoals tassen van kurk, maar ook Peruaanse truien. Er zijn ook een paar kleine eettentjes en een restaurant op de hoek.

Loop daarna richting centrum. Door de smalle winkelstraatjes waar menigeen ook zijn waren buiten heeft uitgestald. Schuifel langzaam de winkeltjes voorbij. Natuurlijk zijn er souvenierwinkels. Maar ook kleine boetiekjes.

Een straatje erachter vind je de bloemen, de verse kruiden en het verse fruit.

En dan op eens begint de oude-ambachtenmarkt. Kunstwerken van kurk. Aardewerk-creaties. Jute poppen. Zadels. Houtsnedes. Zelfgemaakte sieraden. Eigen gemaakte jams. Keramieke bordjes. Weefgetouwen. Koperen ketels; cataplan pannen. Leerlooierij.

Om uiteindelijk uit te komen bij  de Mercado Municipal de Loulé (1908). Een prachtige overdekte markthal in Moorse stijl. Hier worden vooral verse vis, verse groenten, fruit, vers vlees, kazen, rode pepers, vijgen, honing en allerlei gedroogde kruiden verkocht.

En om dit allemaal te verwerken bestel je een koffietje aan de buitenkant van de markthal op het terras. Hier kost een bica (espresso) € 0,70 anno 2022!

Yes! meer blogs van Indereiskoffer over Portugal vind je hier.

Of kijk op de getyourguide site voor meer ideeen, als je een dag geen strand of kerk wilt…. Of zoek gelijk een fijn hotel om een paar nachten in Loulé te verblijven.

You may also like

Laat een bericht achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website maakt gebruik van cookies om je ervaring te verbeteren. Indereiskoffer gaat ervan uit dat je hiermee akkoord gaat, maar je kan je afmelden als je dat wilt. Accepteren Lees meer