Silves

door Kim Linse

Deze stad was een welvarende Moorse nederzetting met 30.000 inwoners en werd in het Arabisch Xelb genoemd. Tot in 1189 de stad werd belegerd door een Engels troep van kruisvaarders. En in 1242, onder leiding van Paio Peres Correia heroverden de Portugezen de stad. Zo is het huidige Silves ontstaan.

Waar neem ik mijn gasten mee naar toe in Silves?

Ten eerste het Castelo! Het meest in het oog springend in Silves is de enorme vesting op de heuvel. Voor het kasteel staat ridder Dom Sancho l op wacht. Deze ridder veroverde het kasteel van de moren. Dit kasteel is gebouwd op de locatie van 4de -eeuwse Romeinse vestingwerken. Door de hogere ligging had men goed zicht op de naderende vijand. Het kasteel is een onregelmatige veelhoek met vier torens en zeven gekanteelde palen die verbonden zijn door kasteelmuren. In een aantal van de torens zijn tegenwoordig verschillende exposities te zien.

Op de binnenplaats zijn verschillende ondergrondse structuren met toegang op grondniveau. Ook is er een verticaal gat van 60 meter waarmee de watervoorziening in het kasteel werd geregeld.

Het Castelo de Silves is een nationaal monument en voor publiek geopend. Een wandeling over de kasteelmuren biedt mooie uitkijkjes over het omliggende land.  Bovendien zit er een café op de binnenplaats!

En we kijken uit naar Ooievaarsnesten! In de omgeving van Silves zijn er honderden. De ooievaars hebben zich hier gevestigd. Ze trekken niet meer helemaal naar Afrika. Door de warmere winters blijven ze graag hangen in de Algarve.

Langs de kathedraal

De gotische kathedraal uit de 13de eeuw staat op 100 meter van het kasteel. Tot 1577 bestuurde het bisdom van de Algarve vanuit deze kathedraal. In de kathedraal vind je veel gotische en barokke elementen.
De kathedraal is slecht onderhouden. Voor onderhoud wordt geld ingezameld. Je betaalt sinds 2021 € 1,50 om binnen een kijkje te nemen. Tenminste. Als de  kerk open is. Meeste kans daarop is in de ochtend.

Naast de kathedraal vind je de bovengrondse zijpoort, de Igreja da Misericordia, die waarschijnlijk ooit de hoofdingang was. De poort is in 16-de eeuwse Manuelistische stijl gebouwd.

Zak verder af naar dorpsplein

Hier staat het gemeentehuis. En een oude schandpaal. Een bekend symbool van de provinciale macht in Portugal. De paal heeft gebogen ijzers  met een slangenkop en bovenop een koninklijke kroon.

Ook vind je hier een uitkijktoren, deze was vroeger onderdeel van de stadsmuren. En hier is ook het museum municipal de Arqueologia. Gebouwd in een voormalig woonhuis in 1990  is het een nogal klinische bedoeling. De geschiedenis van de streek wordt in vier tijdsperken in beeld gebracht.  Het is een tentoonstelling van vondsten uit het betreffende tijdperk. Het meest opvallende is het eeuwenoude Arabische waterreservoir in het midden van het museum. Een indrukwekkende put met dito trap en ramen erin.

Kriskras door de oude straatjes naar het water

Eeuwenoude schattige, smalle straatjes. Met heel veel horeca. En souvenirwinkeltjes.
Tot aan de Rio Arade. In de middeleeuwen was deze rivier tussen Portimao en Silves een belangrijke handelsroute vanuit Afrika. Nu zijn er mooie wandelpaden en bankjes gemaakt om te genieten van het uitzicht op de rivier.

Bovendien kun je vanaf hier de romeinse brug, de Ponte Velha zien. Deze dateert uit de vijftiende eeuw. De brug heeft vijf ronde bogen. Je kunt hier alleen als voetgangen over de rivier. Tot de jaren 60 was dit de belangrijkste toegangsweg naar Silves.

Silves ligt aan de bergketen de Serra de Monchique. In dit vruchtbare landschap groeien veelal sinaasappels, kurkeikenbomen, johannesbroodbomen en druiven. Een bezoekje aan Quinta do Frances, een lokale wijnboer mag dan ook eigenlijk niet ontbreken…

Meer blogs over Portugal lezen? kijk hier. Vliegen naar Portugal doe je natuurlijk met Transavia. Gebruik deze link als je een ticket gaat boeken, dan ontvang ik een kleine commissie in ruil voor al mijn gratis tips.

You may also like

Laat een bericht achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website maakt gebruik van cookies om je ervaring te verbeteren. Indereiskoffer gaat ervan uit dat je hiermee akkoord gaat, maar je kan je afmelden als je dat wilt. Accepteren Lees meer