Can Picafort: ooit een vissersdorp, nu een toeristisch samenkomen. Dit typisch Mallorcaanse badplaatsje is gegroeid van 200 inwoners eind jaren 70 tot bijna 8000 in 2023. Dit aantal wordt meerdere malen vermenigvuldigd met het aantal toeristen dat hier jaarlijks komt. Gelegen aan de noordkant van Mallorca, ten zuiden van de baai van Alcudia.
De jacht- en vissershaven en de daaraan grenzende boulevard is een belangrijk onderdeel van Can Picafort. Er zijn nog steeds een behoorlijk aantal inwoners dat leeft van de visvangst.

Ontstaan van Can Picafort

Can Picafort is ontstaan aan het einde van de 19de eeuw, toen de eerste bewoners, Jeronimo Fuster, ook wel genoemd el Picafort, zich met zijn gezin vestigde in een eenvoudige vissershut. Jaren later bouwde dokter Juan Grau het huis, Ca’n (betekent huis van) Picafort om tot een leuk zomerhuis.

Boulevard en stranden

De bruisende boulevard is het toeristische centrum, hier is de hele dag wel iets te beleven. Verschillende winkeltjes en talloze terrasjes aan de boulevard maken het een aantrekkelijke wandelpromenade. Aan de zuidkant van de boulevard van Can Picafort ligt het breedste stuk strand: Playa Son Baulo. Hier is ruimte en gelegenheid om te beachvolleyballen bijvoorbeeld. Langs de hele boulevard vind je strandbedjes en parasols die je kunt huren. Aan de noordkant, zo’n 1,5 kilometer verderop richting Playa de Muro wordt het strand veel smaller en rustiger. Hier geen boulevard en terras, maar duinen en rustige stranden. Dit loopt over in het Parc Natural de s’Albufera de Mallorca, een natuurgebied met bijzondere vogels in het moerasachtige park met diverse plantensoorten en schildpadden.

Bezienswaardigheden

Men zegt dat de enige bezienswaardigheid van Can Picafort de Nekropolis Son Real is. Deze deels boven en deels onder de grond aangelegde begraafplaats stamt uit 700 voor Christus en werd ontdekt in 1957. Hier werden 300 lichamen gevonden met daarbij wapens en sieraden. Het ligt pal aan het strand en is vrij toegankelijk. Vanaf de boulevard nog 1.4 kilometer doorlopen over het strand en je komt bij de begraafplaats, met daarachter een mooi natuurgebied met verschillende wandel- en mountainbike paden.

Markt

Op vrijdag bezoek je hier de weekmarkt, tussen 9 en 14uur.  Ik denk niet dat het de mooiste markt is, maar wel het mooist gelegen. Vanaf het begin van de haven tot het einde van de boulevard staan verschillende kramen. Kramen met tassen, leerwaren, hoedjes, keramiek, kleding, lokale lekkernijen en nog meer riemen en tassen.

Street art

Op veel grote muren rondom de boulevard zie je street art. Soms klein, maar ook enorm grote muurschilderingen. Het meeste zijn indrukwekkende realistische afbeeldingen van strandgangers geschilderd op saaie appartementsgebouwen. Ook vind je rondom de boulevard vuurtorenachtige torens die gebouwd werden voor het uitvoeren van militaire oefeningen. Nu verrijken ze het uitzicht aan de boulevard.

Joan Bennasar

En tenslotte, wat voor mij het hoogtepunt van Can Picafort is; de beelden van kunstenaar Joan Bennásar!

De permanente expositie van levensgrote beelden op en om de boulevard van Can Picafort zijn indrukwekkend. Deze schilder en beeldhouwer is geboren op Mallorca in 1950. Hij is in 2023 dus 73 jaar oud. Zijn werk is ‘een lied van geloof en liefde voor het leven, dat probeert de wereld te verenigen met de mensen en mensen met de krachten van de natuur.’ Moeilijk uit te leggen. Kijk de foto’s maar.

Oja, en niet onbelangrijk, één van de weinige echte Spaanse cafés in Can Picafort, waar je een Pa Amb Oli besteld voor € 1,90 en een cola met koffie voor € 3,10:

Ik bezocht Can Picafort als reisbegeleidster van een singlereis voor Crusj. Wil je ook zoiets ervaren? Kijk dan bij mijn eigen singlereisaanbod of bij alle mogelijkheden die Crusj heeft, waaronder deze reis naar Mallorca.

You may also like

Laat een bericht achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website maakt gebruik van cookies om je ervaring te verbeteren. Indereiskoffer gaat ervan uit dat je hiermee akkoord gaat, maar je kan je afmelden als je dat wilt. Accepteren Lees meer