Hotelsterren

door Kim Linse

Om het aantal hotelsterren te bepalen hanteren negentien landen in Europa het Europese Hotel Classificatiesysteem van Hotelstars Union. De Koninklijke Horeca Nederland controleert de uitvoering hiervan in Nederland. Hotels kunnen tussen 1 en 5 hotelsterren krijgen. Hier kun je kort en bondig zien wat je minimaal moet hebben om een bepaald aantal sterren te krijgen.
Hotel Lunia heeft vier hotelsterren. Voor de verbouwing in 2011 waren het 3 hotelsterren. De opwaardering is grotendeels te danken aan de ruimere kamers en welness.

Wat betekenen die sterren dan precies?

Maar betekent dat dan ook dat een hotel met vijf sterren ‘goed’ is? In principe zegt dit lijstje weinig over service en hygiëne. Dus wat mij betreft niet. Het gaat over de aanwezige faciliteiten en kwaliteit hiervan.

Persoonlijk hecht ik veel meer waarde aan de beleving. Hier kun je klikken voor een lijstje met de vragen die ik doorloop als ik een hotel beoordeel. Daarnaast, afhankelijk van de doel van mijn verblijf, hecht ik ook waarde aan de locatie. Hygiëne vind ik ook steeds belangrijker. Waar prijs vroeger belangrijker was, ben ik nu bereid meer te betalen als ik zeker weet dat het bed goed en schoon is.

Persoonlijke voorkeur

Het is dus heel persoonlijk hoe je een hotel beoordeelt. Ik kijk eigenlijk nooit naar reviews omdat ik zelf de kennis in huis heb om aan de hand van een wervelende tekst, de foto’s, of het een keten is of niet, en de ligging wel een oordeel kan vellen.

Ken je eigen kernwaarden! Ga ik alleen op reis dan is hygiene en prijs mijn belangrijkste kernwaarde. Reis ik met mijn gezin dan zijn faciliteiten en locatie belangrijker. Ga ik met collega’s op pad dan zijn de kwaliteit van de keuken en de openingstijden van de bar belangrijker.

Mag ik een reis organiseren met gasten dan kijk ik dus eerst naar leeftijd van mijn gezelschap en of ik de reis aanbiedt als budget of kwaliteit. Dan naar het doel: relaxen aan het strand of een stedentrip?

Hoe beoordeel je zelf?

Ik raad iedereen dan ook aan om eerst een lijstje te maken wat voor de vakantie van belang is. Kijk of je dat terug vindt in de foto’s en faciliteiten lijst. Kijk daarna pas naar de reviews en lees dan vooral de op- en aanmerkingen van mensen die gelijk zijn aan jouw reisgezelschap en van jouw leeftijd en eventueel geslacht zijn. En stop niet bij het lezen van de review van één azijnzeiker, lees er meerdere en neem het gemiddelde!

Wil je meer blogs lezen over Lunia? Klik dan hier.

You may also like

Laat een bericht achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website maakt gebruik van cookies om je ervaring te verbeteren. Indereiskoffer gaat ervan uit dat je hiermee akkoord gaat, maar je kan je afmelden als je dat wilt. Accepteren Lees meer