Single of alleengaand

door Kim Linse

Singlereis of alleengaandereis?

Ben jij single, alleenstaand of alleengaand? Ik kan mijn hoofd breken over de betekenisverschillen. Helemaal omdat ik reizen verzorg. Geen singlereizen, want de naam ‘singlereis’ klopt niet. Ik pleit al jaren voor de term ‘alleengaanden’ en dus is het een alleengaandereis. Een reis die je alleen gaat maken. Met anderen. Een groepsreis voor alleengaanden. Die hoeven niet per se single te zijn. Begrijp je het nog?

Single

Het woord single associëren we nog vaak met een persoon die, al dan niet vrijwillig, alleen is. Als single ben je op zoek naar een date, Misschien ben jij dat, als happy single, helemaal niet, maar dat is wel de associatie die we met het woord hebben sinds de tijd dat de kranten nog vol stonden met contactadvertenties. Misschien dat ik daarom niks kan met het woord singlereis. Het klinkt alsof je in je eentje op vakantie gaat, moederziel alleen in een appartementje in Torremolinos. Of het is een groepsreis met alleen maar singles, allemaal in de hoop hun soulmate naast zich in de bus aan te treffen.

Vrijgezel

Hoe ging dat vroeger eigenlijk? Van de 17e eeuw (‘vry geselle’) tot halverwege de 20e eeuw werd een ongehuwde, volwassen man aangeduid als een vrijgezel. Inmiddels is het een wat stoffig woord, al vind ik het vrij in vrijgezel heel aantrekkelijk klinken. Een ‘vrijgezellenreis’ daarentegen niet. Dat klinkt als een weekje bier zuipen in het Wuppertal.

Ongehuwd

Wilde je geen stoffige ‘vrijgezel’ zijn, maar was je zeker geen losbandige ‘single’, dan was je eind vorige eeuw ‘ongehuwd’. Trouwen was toen namelijk weer helemaal in. Ongehuwd. Ook al zo’n woord waar je de rillingen van krijgt. Je bent mislukt, want je bent iets niet.

Alleenstaand

De negatieve klank was er dus nog steeds niet vanaf. In 1956 publiceerde ene heer Blomberg een rapport Woontoestand en woonwensen van 3009 alleenstaande vrouwen van Amsterdam. Zo is het woord ‘alleenstaand’ geboren. Persoonlijk vind ik dit woord zielig. Alsof je alleen door het leven moet omdat er niemand naast je wil staan. Eenzaam en verlaten.

Alleengaand

Maar toen, in 1984, dook ineens het woord ‘alleengaand’ op. Eerst als eufemisme, dat wil zeggen: het in minder confronterende bewoordingen weergeven van zaken waarop een taboe rust. In 1984 was alleengaand kennelijk nog een taboe. Het woord is in 1999 opgenomen in de Dikke van Dale.

Zo dus:

Ik definieer een alleengaande als:

iemand die, al dan niet tijdelijk, alleen, vrij, zelfstandig en/of onafhankelijk is en ergens heen gaat.

Als alleengaande hoef je niet single te zijn. Het gaat erom dat jij zonder een partner op vakantie gaat. Misschien heb je een relatie, maar zit jouw partner vast op zijn boerderij. Of hij wil niet naar Portugal want hij spreekt de taal niet.

Voor alle alleengaanden, de vrije geesten die op reis willen, die even geen reismaatje willen of hebben, organiseer ik reizen. Een reis voor en met alleengaanden. Ga je mee?

You may also like

1 reacties

MARY doets 18 mei 2022 - 17:53

wilt U mij op de hoogte houden van single reizen?

Reageren

Laat een bericht achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website maakt gebruik van cookies om je ervaring te verbeteren. Indereiskoffer gaat ervan uit dat je hiermee akkoord gaat, maar je kan je afmelden als je dat wilt. Accepteren Lees meer