Wenen

door Kim Linse

In het centrum van de stad, het eerste Bezirke (district) vind je het historische Wenen. Het doet zeer statig en chique aan. Prachtige kolossale gebouwen, zoals stadspaleizen die tot woningen zijn omgebouwd.  Wenen is een stad met 2 miljoen inwoners, bijna een vierde van het totale aantal inwoners van Oostenrijk.
De stad kent een rijke historie en werd gesticht in 15 voor Christus. Stadsrechten volgden in 1221 en in 1438 werd Wenen een rijkshoofdstad.

Het Habsburgse rijk

Wij pakken de geschiedenis op in de tijd van de Habsburgers, een relatief eenvoudige Zwitserse ridderfamilie. Door de juiste kandidaat keizers (financieel) te steunen werd de familie beloond met landerijen en titels. Bovendien huwde de Habsburgers zich in met andere adellijke families. Wanneer deze families één voor één uitsterven groeit het Habsburgse rijk. In 1854 trouwt de Habsburger Frans Jozef met zijn nicht, de Beierse prinses Elisabeth, Sissi.

Keizerin Sissi

De beeldschone keizerin Sissi en keizer Frans Jozef kregen vier kinderen. De oudste dochter Sophie sterft al jong. De enige zoon en troonopvolger Rudolf beëindigt zijn leven en dat van zijn minaares als hij 30 jaar is. De reislustige Sissi is door alle ellende in haar familie ontroostbaar en trekt zich terug. Uiteindelijk wordt ze zelf op 60 jarige leeftijd door een opstandige Italiaan gedood.

Keizer Frans Jozef

In 1857 gaf Keizer Frans Jozef opdracht tot de sloop van de stadsmuren en grachten. De stad was uit haar jasje gegroeid en de muur was haar functie verloren. De ring om de stad was een keizerlijk project, hiervoor werd een speciale bouwcommissie opgericht. In het keizerlijk besluit stond de exacte omvang van de boulevard en de locatie en functies van de toekomstige gebouwen. De zogenaamde Ringstrasse met de geplande gebouwen zouden het pronkstuk van het succes van het Habsburgse rijk symboliseren.

Veel belangrijke gebouwen werden in deze tijd gebouwd, en al lijken ze ouder, ze zijn dus eigenlijk allemaal pas 100-150 jaar oud: de Weense staatsopera, de Hofburg, het kunsthistorisch en natuurhistorisch museum van Wenen, het Burgtheater, het stadhuis van Wenen, het parlementsgebouw, de Universiteit, de Votiefkerk, de Winer Musiekverein, het Mak en de beurs.

Verblijfsaccomodatie

Voor ons verblijf in Wenen boekten wij bij Abbieshomes, prachtige en zeer ruime appartementen nabij de Votiefkerk. Deze kerk is vooral heel mooi van de buitenkant. Er werd in 1853 gestart met de bouw van deze kerk, naar aanleiding van een mislukte aanslag op Keizer Frans Jozef. De kerk is een ode aan alle militaire helden. Een speciaal plekje is gereserveerd voor de slachtoffers tijdens de tweede wereldoorlog. De kerk is gratis toegankelijk.


Kerken

Andere van belang zijnde kerken zijn de Stephansdom, de Steffl, een gotische kerk met vier torens. Vooral het altaar, de preekstoel en de catacomben met overblijfselen van Habsburger vorsten zijn een bezoek waard.
De Karlskirche is gebouwd in 1738, zodra de pestepidemie uit Wenen verdwenen was. Het portaal heeft de vorm van een Griekse tempel. De koepel is beschilderd met fresco’s die je met een glazen lift van dichtbij kunt bekijken.

Musea

Wenen heeft ongelofelijk veel goede musea. Wij bezochten Belvedere, onder andere om de werken van Gustav Klimt. Hier hangt ‘de kus’, maar persoonlijk vond ik zijn schilderij Judith nog mooier. Het museum huist in twee barokke paleizen uit 1717.

Andere populaire musea zijn het Sissi museum, het kunsthistorisch en natuurhistorisch museum, het Sigmund Freud museum, het Mozarthaus, het Albertina kunstmuseum, het keizerlijk paleis van Hofburg, het Leopold museum, het Haus der Musik, het MuseumsQuartier kunstmeseum en het Mak museum voor toegepaste kunst.

Muziek en theater

Muziek en theater nemen ook een bijzondere plaats in, in het stadsleven van Wenen. Natuurlijk is daar de Wiener staatsopera uit 1869, waarvoor kaarten een maand van tevoren te bestellen zijn. Voor indrukwekkend theater ga je naar het Volkstheater of het Burgtheater. Prachtige concerten zijn ook te beluisteren in de Musikverein of het Wiener Konzerthaus, Maar je kunt ook iedere avond terecht voor Mozart en Straussconcerten in de Stephansdom en Schloss Schonbrunn.

Schloss Schonbrunn

Het zomerpaleis van Keizer Franz Jozef en keizerin Sissi. Een bombastisch slot met 1441 kamers, waarvan je er 40 kunt bezichtigen. Hier proef je van het leven uit deze tijd, de meeste kamers zijn nog helemaal in tact. Rondom het paleis een hele grote tuin, met in de tuin de oudste dierentuin van de wereld. Deze Schonbrunn Tiergarten bestaat als sinds 1753. Wij dronken koffie in de Gloriette tegenover het Schloss. Het is even klimmen, maar hiervandaan heb je een prachtig uitzicht op het Schloss.

Meer interessante gebouwen

Tot de meest imposante gebouwen van Wenen behoren zeker ook het stadhuis, het parlementsgebouw en het paleis Hofburg. Het stadhuis, het rathaus, werd in 1883 opgeleverd. Het gotische gebouw heeft ruim 2500 kamers. Op het Rathausplatz is altijd iets te doen, in januari is er een enorme ijsbaan.

Even verderop staat het parlement uit 1883. Hier veel Griekse kenmerken als zuilen en beelden. De architect wilde de voordelen van de democratische idealen van de oude Grieken demonstreren. Tegenwoordig is dit de werkplek van de nationale regering.

Paleis Hofburg is waar de belangrijkste beslissingen genomen werden door de Habsburgers. Het imposante gebouw diende tussen 1300 en 1918 als residentie van de Habsburgers. Nu vind je er een museum en de nationale bibliotheek. Ook vind je hier de ambtswoning van de bondspresident van Oostenrijk.

Hundertwasserhaus

De architectonische hightlight van Wenen. De kunstenaar Friedensreich Hundertwassser ontwierp dit woongebouw als groene oase in de stad. Met de bont geschilderde buitenmuur en de totaal 200 bomen en struiken op de balkons en het dak, is het project zeer geslaagd. In de straat vind je ook de Hundertwasser village, een passage met diverse souvenirwinkeltjes en een leuke bar.

Meer bezienswaardigheden

Andere mooie bezienswaardigheden, die wij niet bekeken hebben, maar zeker de moeite waard moeten zijn.
De Spaanse rijschool gevestigd in het Hofburg paleis. De witte Lipizzaner paarden, dansen op klassieke muziek tijdens hun optreden. 
De Prater, het 4 kilometer lange stadspretpark. Met een enorm reuzenrad om over de hele stad uit te kijken.
De Donau met haar leuke strandbarretjes. Vooral in de zomer een aanrader!
Het natuurhistorisch Museum. Met een 23.000jaar oud vruchtbaarheidsbeeldje en een  indrukwekkende dinosauriër tentoonstelling.

Eten en drinken

Je moet natuurlijk een Wiener Kaffeehaus of een konditorei bezoeken. Een echte Wienermelange met Sachertorte namen wij in Cafe Central, het meest authentieke koffiehuis van de stad. Wel populair, met een lange wachtrij voor de deur.

Vollpension, een ontbijt- annex lunchcafe. Gerund door oma’s. Met kitscherige aankleding uit oma’s tijd. De dames zorgen voor een zeer huiselijke sfeer met huisgemaakt gebak.

Palmenhaus, een brasserie gevestigd in een jugendstilplantenkas aan de Burggarten. Wij vonden het eten niet heel bijzonder maar de locatie is dat zeker wel!

De authentieke Oostenrijkse keuken kan natuurlijk niet ontbreken op je eetlijst. Bezoek een van de locale restaurants voor een heerlijke Wiener Schnitzel.

Reisleiders advies

Ik adviseer minimaal 4 dagen in Wenen als je ook enkele van de fantastische musea wilt bezoeken. En een verblijf in Abbieshomes, dat kan ik ook iedereen aanraden.

You may also like

Laat een bericht achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website maakt gebruik van cookies om je ervaring te verbeteren. Indereiskoffer gaat ervan uit dat je hiermee akkoord gaat, maar je kan je afmelden als je dat wilt. Accepteren Lees meer