Waar je moet zijn op Walcheren in Zeeland

door Kim Linse

Een weekje genieten van het mooie Zeeland in de meivakantie. Maar waar moet je zijn op Walcheren? Wat mag je niet missen en moet je gezien hebben voordat je naar huis gaat? Dit zijn mijn tips!

Een stacaravan op camping In de Bongerd

Op de volgebouwde camping In de Bongerd in Oostkapelle? Nieuwe stacaravan, schoon sanitair gebouw, leuke animatie voor kinderen. Maar niet helemaal ons ding.

‘Ik leef op 12 m2’: de slogan van Ikea. En zo Ikea-efficiënt is onze 6 persoons stacaravan ingericht. Uitklaptafel. Flinterdunne wandjes. Klapstoelen. Deuren van 50 cm breed. Wij sliepen in de masterbedroom. Het bed, 1.60, was de hele room. Een krap en gehorig verblijf. Waar je helaas op aangewezen bent als je door storm en regen binnen moet zitten.

Een goed moment dus om alle kustplaatsjes van Walcheren te bezoeken. Waar moet je zijn op Walcheren? De kustdorpen zijn Domburg, Zoutelande, Vlissingen, Westkapelle, Vrouwenpolder en Veere.

Waar moet je zijn op Walcheren?

1. Schilderachtig Domburg

Domburg is de oudste badplaats van Zeeland. Vanuit de oudheid zijn in Domburg badhuizen teruggevonden. Badgasten kwamen voor ontspanning en om te genieten van de gezonde zeelucht en kracht van het zeewater.

Bekende kunstenaars kwamen hier ook graag om het mooie Zeeuwse licht. Een fijne schilderplek is de Hoge Hill, in de duinen. Hier kijk je uit over strand, duin, polders en dorpen. Een mooi souvenir van de verschillende kunstenaars die hier verbleven is  een beeld van Nehalennia even verderop. Zij is de beschermgodin van de vissers en zeelui. Guido Metsers maakte een bank voor haar in de Mondriaan stijl.

Loop je hiervandaan richting centrum dan heb je mooi zicht op de grote zomerhuizen. Ben je in het centrum? Loop dan zeker even binnen bij Het Zwaailicht, wat een leuk boektiekje. Het Marie Tak van Poortvliet museum ligt verstopt achter de winkelstraat.  Het is een kopie van het tentoonstellingsgebouwtje dat in 1911 tegenover het badpaviljoen stond. Er worden verschillende exposities gehouden van kunstenaars die een band hebben met Zeeland. Het schilderachtige Domburg is mijn favoriete dorp aan de kust van Walcheren

2. Zoutelande en Vlissingen

Natuurlijk heeft Blof Zoutelande weer op de kaart gezet. En dus zijn er nieuwe horecaondernemers in de gammele panden in de hoofdstraat van dit dorp een onderneming gestart. Maar zonder grote aanpassingen blijft het een eenvoudige kustplaats. Waar je sinds kort wel € 14,00 moet betalen voor een dag parkeren.

Vlissingen in het zuiden van Walcheren heeft mij niet kunnen verrassen. De lange zeeboulevard moet er aantrekkelijker uitzien als het niet keihard regent, dat is waar. Maar wij besloten al gauw de stad links te laten liggen en ons te verplaatsen naar de Oostelijke Bermweg. Een uur voor laagtij, tot een uur erna, kun je hier geweldig oesters steken. Deze oesterplaats vonden we hier, waar je ook veel tips vindt over het openen van de oesters. Neem in ieder geval een hamer, een schroevendraaier, werkhandschoenen, een oud doekje en kaplaarzen mee. Wij aten ze direct na de vangst en dan is een beetje citroensap en tabasco erbij ook lekker.

Westkapelle ligt direct aan zee. Brede stranden met de karakteristieke paalhoofden. Het centrum ziet er gezellig uit. Het lijkt hier ook iets minder toeristisch. Hoewel ook hier uitsluitend horecazaken en kadowinkels te vinden zijn. De enige bezienswaardigheid in Westkapelle zijn de twee vuurtorens.

3. Toegangspoort naar Oosterscheldekering

Vrouwenpolder ligt aan de voet van de Oosterscheldekering. Het dijkdorp met net over 1000 inwoners was vroeger een bedevaartoord vanwege de wonderen die in het dorp plaatsvonden. Daar is nu niets meer van terug te vinden. Men komt hier voor de brede stranden en het kitesurfen. En natuurlijk als uitvalsbasis voor de Deltawerken en het deltapark Neeltje Jans, dat vooral aandoet als een schoolreisbestemming.

Veere heb ik ontdekt met m’n route.nl app. Een wandeling van 10km genoemd: laat je betoveren door Veere. En dat heb ik gedaan.
Over de eeuwenoude stadswallen kom ik de stad binnen. Langs de kaai staan fraaie panden. Ze noemen het de schotse huizen, maar dat is slechts een symbool voor de welvaart die de stad opbouwde door de wol handel met Schotland. Andere monumenten zijn het stadhuis, de grote kerk, de cisterne (regenput) en de Campveerse Toren. De smalle steegjes met kinderkopjes maken het historische gevoel compleet. En zoals in ieder Zeeuws kustplaatsje ook hier veel horeca en kadowinkels.

4. Middelburg: de leukste stad van Walcheren

Het leukste stadje heb ik tot het laatst bewaard. Middelburg; de middelste burcht van Walcheren. Een stad met ruim 1200 monumenten, vooral uit de gouden eeuw. Pakhuizen, smalle steegjes, herenhuizen en kinderkopjes herinneren je hier voortdurend aan. Hoogtepunt vond ik de Abdij, dit is waar de stad is ontstaan. Rond 1100 stichtten de monniken uit Vlaanderen hier een klooster. Hier vind je ook de Lange Jan, de abdijtoren die 90 meter hoog is.

Een ander opmerkelijk bouwwerk vind ik het Simpelhuis, een kloostercomplex uit de late middeleeuwen. Sinds 1611 was het Simpelhuis het krankzinnigengesticht, later de gaarkeuken voor de armen. Nu is het Simpelhuis het kerkkantoor voor de protestantse gemeente.

Monumentale pareltjes

En wanneer je hier toch bent bezoek dan ook deze monumentale pareltjes: de Gistpoort, de Gasthuiskerk, de Kuiperspoort, de Kloveniersdoelen en het stadhuis. In het centrum vind je bovendien een leuke mix van de grote ketenwinkels en kleine boetiekjes. En ga je voor een kop koffie? Bij ijssalon Ciao is dat een pure verwennerij!

En ben je dol op de markt? Ga dan op donderdag naar de uitgebreide weekmarkt. Of kijk op deze site van voor een kunst- antiek- en ambachtenmarkt, een tweedehands boekenmarkt, een groente- en fruitmarkt, een rommelmarkt en een nachtmarkt.

Op Middelburg ben ik nog lang niet uitgekeken, en wanneer ik hier terugkom, boek ik een verblijf in de Koepoort, een hotelkamer in de stadspoort uit 1735!

Waar

Dus goed onthouden; ga je naar Walcheren? Vergeet Domburg, maar vooral ook Middelburg niet! Ps; ben je dol op Middelburg, dan kun je Goes denk ik ook waarderen. En dat is dan weer een leuke dagtrip naar Zuid Beveland.

Zin om met mij op reis te gaan? Laat hier je gegevens achter. Zodra er weer een reis online komt, informeer ik je.

You may also like

Laat een bericht achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website maakt gebruik van cookies om je ervaring te verbeteren. Indereiskoffer gaat ervan uit dat je hiermee akkoord gaat, maar je kan je afmelden als je dat wilt. Accepteren Lees meer