De negen meest opvallende feiten van het leven in een afgelegen bergdorp: Samnaun in Zwitserland

door Kim Linse

Seizoenstoerisme

1. Samnaun heeft een relatief lang winterseizoen door de hoge ligging van het dorp op 1800 meter. Van eind november tot begin mei kan men naar  het sneeuwzekere dorp om te  skiën op de 238 km lange pistes. Daarna gaan alle skiliften 2,5 maand dicht. Van juli tot half september openen deze voor zomertoerisme, vooral populair onder mountainbikers en wandelaars ( de regio Samnuan heeft 800 km aan mountainbikepaden en 1500 km aan wandelpaden). Half september tot half november is alles weer dicht. Omdat er bijna geen toerisme is zijn ook veel winkels en bijna alle hotels gesloten. Veel inwoners die werkzaam zijn in het toerisme werken in het seizoen 6 (lange) dagen per week.

Boodschappen

2. Samnaun heeft de Sennerei. Geen Spar, Coop, Billa, Hover of Migros. Het assortiment is zeer beperkt, vooral voor groenten en fruit. Veel houdbare producten kun je hier wel vinden. Er is geen groentenwinkel in Samnaun.

Tolvrij

3. Samnaun is tolvrij. En dat betekent dat je hier o.a. goedkoop kunt tanken. Andere populaire accijnsvrije producten zijn parfum, alcohol, exclusieve horloges en  sigaretten.
De reden dat je in Samnaun geen tol hoeft te betalen heeft alles te maken met de geisoleerde ligging. Omdat het dorp vroeger alleen via Oostenrijk bereikbaar was probeerde men het met de tolvrij-status aantrekkelijker te maken om in het dorp te wonen of om het te bezoeken. Nog altijd kun je het dorp aan één kant in en ook weer uit. Wel zijn er inmiddels 2 wegen; één naar Oostenrijk, en één naar Zwitserland.

Afvalinzameling

4. Je hebt één soort zak voor restafval, die moet je speciaal bij de Sennerei of de gemeente kopen en  dat moet in deze speciale zak. Dan heb je een afvalbak voor bioafval, zoals etensresten. Je verzamelt apart karton en aluminium (blikjes) en glas in. Ook heb je een aparte zak en adres voor plasticverpakkingen, los van petflessen.
Er staan afvalhuisjes verspreid in het dorp en die gaan open op maandag van 8.30-10.30uur, op woensdag van 17.00-19.00uur en op zaterdag van 13.30 tot 15.30uur. Hier mag je binnen je karton, restafval  en compost deponeren. De bakken voor aluminium en glas staan ervoor en hier kun je altijd terecht. Voor plasticverpakkingen en petflessen moet je naar de Ara rijden om ze in te leveren.

Onderwijs

5. Scholen. Hoe mooi is het dat de kinderen van Samnaun vanaf 4 jaar zelfstandig naar school lopen? Geen gevaarlijke wegen in Samnaun. En ons kent ons, dus het wordt direct opgemerkt als er een kind verdwalen zou.
Je kan in Samnaun naar school tot je 15de, dan houdt ook de leerplicht op. In 2023 zaten er 65 kinderen totaal op de school van Samnaun.

Sociale controle

6. Sociale omgang. De inwoners van Samnaun zijn erg met elkaar verbonden. Dat is niet raar natuurlijk als je met 850 inwoners op 1800 meter hoogte woont met zo weinig toegangwegen. De sociale controle is hoog. Dat is natuurlijk fijn als de wegen door heftige sneeuwval afgesloten zijn. Of als je op leeftijd bent. Maar kan ook erg bedrukkend zijn.

Wasmachinegebruik

7.In verband met de stroom capaciteit is het niet toegestaan te wassen tussen 10.30 uur en 12.30uur. Zouden de hotels in het dal in deze periode de was laten draaien dan is er te weinig stroom boven op de berg waar men op dit tijdstip de lunch moet voorbereiden. Je bent dan ook verplicht een wasmachine te kopen met een aansluiting die automatisch geblokkeerd wordt op dit tijdstip.

Levensduur

8.. Hoge leeftijd. De echte Samnauners worden oud. Een van de redenen is ongetwijfeld het feit dat de inwoners relatief fit zijn, door veelvuldig wandelen door het bergachtige landschap. Ook omdat de inwoners weinig stress kennen. Bovendien is er op deze hoogte minder luchtvervuiling dus een schonere lucht.

Schuilkelders

9. Door de Zwitserse neutraliteit werd in de jaren 60 een wet aangenomen waarin staat dat er voor iedere Zwitserse burger een plek in een bunker moet zijn. Als je huis voldoet aan een bepaalde grootte dan moet je een schuilkelder onder je huis bouwen. In Samnaun kun je die verplichting tegenwoordig afkopen. Je betaalt dan voor een plaatsje voor jou en je eventuele gasten in de schuilplaats van de gemeente.

Spreekt dit je allemaal aan? Dan zou ik een verblijf in Samnaun zeker aanraden! Om te beginnen in het luxe Chaletdmot bijvoorbeeld. Het mooiste Chalet in Samnaun Ravaisch: waar ik de verhuur voor mag verzorgen. Ik verbleef er drie weken om te helpen met de oplevering van het nieuwe Chalet en heb al deze (on-) gemakken ervaren.

You may also like

Laat een bericht achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website maakt gebruik van cookies om je ervaring te verbeteren. Indereiskoffer gaat ervan uit dat je hiermee akkoord gaat, maar je kan je afmelden als je dat wilt. Accepteren Lees meer