De westkust van Tenerife

door Kim Linse
Westkust Tenerife

Van noord naar zuid beschrijf ik hier alle plaatsen aan de westkust van Tenerife.

Buenavista. Het meest noordelijk gelegen dorp aan de westkust van Tenerife. Voor toeristen is het aantrekkelijk om 1. De fantastisch mooi gelegen golfbaan 2. De aanblik van alle bananenplantages en 3. Het uitkijkpunt met vuurtoren in het Noordwestelijkste puntje van Tenerife. Maar de weg daar naartoe is deze maand, oktober 2021 gesloten.

Masca, een kleine 20 minuten zuidelijker dan Buenavista en niet aan de kust, maar op de weg naar de kust, ligt Masca. Aan de voet van het Tenogebergte ligt dit dorpje met nog geen 100 inwoners.  Het dorpje ligt precies op een berg temidden van een groot ravijn. De oude stenen huizen en een pittoresk dorpsplein zijn tezamen met de ‘spectaculair’ gevormde rots aan het einde van de berg in het ravijn een bezienswaardigheid.
Je kunt hier prachtige wandelen door de Masca-kloof. Maar of dit het mooiste dorp van Tenerife is zoals de touroperators die er massaal naar toekomen beweren, dat trek ik in twijfel.

Santiago del Teide, met zijn San Fernando Ray kerk. Hier vind je authentieke beelden uit de 18de eeuw en een mooie ronde koepel. Het gemeentehuis dat aan hetzelfde plein ligt is heel grappig in dezelfde stijl gebouwd.

Los Gigantes

Los Gigantes , ofwel ‘de reuzen’. Deze streek dankt haar bestaan aan enorme rotsformaties. Hier en daar rijzen de rotsen tot wel 800 meter boven de zeespiegel uit. Een indrukwekkend gezicht.
Het beste uitzicht heb je vanuit de haven. Vandaar dat in de haven zoveel restaurantjes en winkeltjes zijn gekomen. Bovendien wordt het straatbeeld nu al bepaald door de grote hotel- en appartementencomplexen. En er wordt nog druk gebouwd.

De reuzen bekijken is het mooist vanaf het water (op een van de georganiseerde boottochten heb je bovendien kans om dolfijnen en walvissen te spotten) of vanuit de natural pool bij Puerto de Santiago, een dorp dat tegen Los Gigantes aan is gebouwd.

Alcala is een vissersdorp met een kleine 4500 inwoners. Het heeft één groter (pikzwart-) zandstrand en verder kleine baaitjes met lavastenen. Vanuit de baaitjes vertrekken dagelijks nog tientallen vissers om de restaurantjes te voorzien van verse vis. Bovendien heerst er rondom het centrumplein nog die typisch Spaanse sfeer waar de inwoners elkaar ’s avonds laat ontmoeten.
Het dorp is voor de Spanjaarden aan de westkust van Tenerife belangrijk want het heeft een uitgebreid medische centrum en een voetbalclub. Voor toeristen is het een relatief rustige badplaats tussen alle toeristencentra.

Het meest authentieke dorpje aan de westkust

Playa San Juan. Op één groot vijfsterrenresort na, is hier geen massatoerisme. Kleinschalige hotels en appartementencomplexen. En ook gemoedelijke prijzen. Koffie voor € 1,80. Het strand van San Juan ligt achter de haven, waar zich ook een leuke wandelpromenade bevindt. Dit is het meest authentieke en mijn favoriete plaats aan de Westkust.

Callao Salvaje bestaat uit drie stranden: playa de Ajabo, playa Paradiso en Torvicas. Hier kun je goed relaxen en genieten van de typisch Canarische keuken in de diverse strandrestaurantjes. Of je gaat golven, of duiken, het kan hier allemaal in een gemoedelijke sfeer.

La Caleta is bereikbaar via de wandelboulevard vanuit Costa Adeje. Het grootste strand Playa de Enramada heeft geen golfbrekers en de zee is hier ruig, dus oppassen geblazen. Het dorp la Caleta heeft nog wat weg van het oude vissersdorp dat het was. Vroeger kwam je hier om voor weinig geld goede vis te eten.

Toeristencentra

Costa Adeje ongeveer in het midden van de westkust van Tenerife is eigenlijk geen dorp, het is een toeristenwijk van Playa de las Americas. De toeristen die hier verblijven hebben keuze uit de honderden , voornamelijk luxe, hotels. Uit alle hoeken van het eiland komen daar nog andere toeristen bij die interesse hebben in de water- en dierenparken Siampark (wel europees grootste waterpark), Aqualand en Loro Parque.

Playa de las Americas en Los Christianos. De meest toeristische plaatsen van Tenerife. Ik ging hier op zoek naar één culturele activiteit, één bijzondere winkel en een geweldige eetgelegenheid.
Ik ben tot het volgende gekomen: de eetgelegenheid werd SalNegra, geadviseerd door Tripadvisor. In Los Cristianos. Commerciële Tapas aan de boulevard. Commercieel zijn de prijzen, de opmaak en de overdreven knoflooklucht die er hangt. Maar de smaak is goed. En je kijkt je ogen uit op het gele ingevoerde zand hier aan zee!

Eén bijzondere winkel heb ik niet kunnen vinden. Wel heel veel souvenirwinkels annex supermarktjes dichtbij de kust. En de Siam Mall, behorende bij het Siam Waterpark. Een superschone, openlucht mall waar je met twee dochters in redelijke tijd alle populaire winkels kunt bezoeken. Van de H&M tot de Zara, van de Venz tot de Sfera ( betaalbare tak  van El corte Ingles)

De grootste uitdaging was de culturele activiteit. Uiteindelijk kwam ik uit bij de Fuente de Las Americas. Een langwerpige licht en muziekfontein in Playa de las Americas. Er is een leuke watershow met diverse lichten om 21.00uur en 22.00uur. Elke dag, het hele jaar rond. Gratis.

Palm de mar, ofwel Palmar in het zuidwestelijke puntje van Tenerife. Het was de bedoeling hier een mondaine badplaats van te maken en zo bouwde men vele appartementencomplexen vanaf de zeventiger jaren. Palmar is echter slecht bereikbaar vanaf Guaza en dus is dit (deels) mislukt. De velen overwinteraars die hier komen hebben echter voldoende aan een klein aantal horecazaken en minimaal vertier in de vorm van een aangelegde jeu de boulesbaan op het strand.

Punta  de la Rasca is de actieve vuurtoren op het meest zuidelijke puntje van de westkust.

Ik boekte deze reis bij Tui met een huurauto van Sunnycars. Een aanrader om bij deze verhuurder je auto te reserveren.

Op zoek naar verhalen over andere leuke eilanden? Lees mijn blogs over Samos. Of deze over Lanzarote.

You may also like

Laat een bericht achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website maakt gebruik van cookies om je ervaring te verbeteren. Indereiskoffer gaat ervan uit dat je hiermee akkoord gaat, maar je kan je afmelden als je dat wilt. Accepteren Lees meer