‘Ga jij singles begeleiden?’, informeert mijn vrijgezelle vriendin. Nadat ik uit heb gelegd dat ik het een uitdaging vind om een groep die elkaar nog helemaal niet kent samen een leuke vakantie te bezorgen, vervolgt mijn vriendin dat zij dat niet nodig heeft. Zij heeft namelijk genoeg familie en andere vrienden om mee op reis te gaan. Natuurlijk.
‘Dat hebben de gasten uit mijn groepen meestal ook’, vervolg ik. ‘Maar toch vinden ze het leuk om met gelijkgestemden op te trekken.’ Hoe groot zijn die groepen dan? En zijn er evenveel mannen als vrouwen? En welke leeftijd hebben ze ? Het eerstvolgende kwartiertje volgt een singlereizen vragenvuur. Vanwaar al die interesse toch?
Op reis met de singles
Er is weinig onderzoek gedaan naar het reisgedrag van singles en al helemaal niet naar dat van alleengaanden. Het enige onderzoek dat ik vinden kan is van het CBS uit 2016 en dat vertelt me dat driekwart van de singles op reis gaat, waarvan het merendeel met anderen.
Het CBS stelde dat er anno 2017 bijna 3 miljoen alleenstaanden in Nederland waren, waarvan 1,5 miljoen single Nederlanders op zoek waren naar een reisgezelschap. Vermenigvuldig dit met het gemiddelde aantal keren dat zij op reis gaan, namelijk 2,5 keer, en je hebt een hele grote singlereisvijver. En in die vijver vist een groeiend aantal reisorganisaties.
Singles reizen steeds populairder
Grote spelers op de singlereismarkt zijn Crusj, Villavibes, Fox, Djoser, Simi, Estivant, Sawadee, Shoestring en Baobab. Bij gebrek aan officieel onderzoek heb ik mijn eigen onderzoekje gedaan. Allereerst bekeek ik de diverse websites en concludeerde hieruit dat tegenwoordig voor alle soorten reizen ook een single-variant bestaat.
Dat wil zeggen er zijn wandelreizen voor singles, zeilvakanties, actieve vakanties, duurzame reizen, christelijke reizen, reizen voor hoger opgeleiden, citytrips, yoga retreats en ook wintersportvakanties. Ook zijn er mogelijkheden om in grote gezelschappen of juist in kleine groepjes erop uit te gaan. Binnen en buiten Europa. In een tent of in een hotel.
Dan zoek ik het zelf wel uit
Ik benaderde de grote organisaties en stelde hen vragen als: wat is de meest geboekte leeftijdscategorie? Welke landen zijn populair? Wat is de verhouding man-vrouw in een groep? Wat is een populaire groepsgrootte? Wat is de voornaamste reden voor het boeken van een singlereis?
Dit is wat mijn onderzoek opleverde:
- De meest geboekte leeftijdscategorie is van 25-50 jaar. Men ziet een toename in reizen voor ouderen tot 69 jaar, maar er zijn ook al 70+ singlereizen.
- Vooral landen buiten Europa zijn populair voor een singlereis: Vietnam, Thailand, Jordanië, Indonesië, Zuid-Afrika, Argentinië en Suriname.
- De verhouding man-vrouw is 50-50. Althans, zo beweert men. Ik weet van Estivant dat er meer vrouwen zich aanmelden dan mannen.
- 65% van de singles prefereert een klein gezelschap, slechts 35% wil in een grote groep (meer dan 50 personen) op reis.
- De voornaamste reden voor het boeken van een singlereis is op pad gaan met gelijkgestemden. Zeker niet om er een relatie aan over te houden.
Uit mijn eigen onderzoekje kwam verder nog naar voren dat 1 op de 40 deelnemers aan een groepsreis alleengaand is. Dat wil zeggen met een partner thuis.
Er zijn enorm veel mogelijkheden en dat zal je niet verbazen als je ziet hoe groot de singlemarkt is. De voorspelling voor 2047 is dat één op de vier huishoudens van een alleenstaande is!
Ga jij met mij mee op singlereis?
Ben je op zoek naar een klein gezelschap, houd je van wandelen, een beetje cultuur proeven, Europa, veel gezelligheid? En lijkt het je leuk dat ik je reisbegeleider ben? In 2022 organiseerde ik mijn eerste singlereis. Ga je mee? Heb je interesse en wil je graag op de hoogte gehouden worden? Vul dan onderstaande formulier in.
Laat mij via deze link weten wat jouw wensen zijn op singlereis. En maak kans op een leuk aanbod…