Reserva Playa Tortuga

door Kim Linse

Februari 2022 is het eindelijk zover! Diez en ik gaan, net als ik 5 jaar eerder met River heb gedaan, een maand op reis om een vrijwilligersproject te ondersteunen. Mijns inziens is dit een belangrijke bijdrage aan de opvoeding.

Via de vrijwilligersorganisatie Workingabroad komen we terecht bij Reserva Playa Tortuga in Ojochal, aan de Pacifische kust van Costa Rica. Lees hier meer achtergrondinformatie over Costa Rica.

Organisatie

In 2009 koopt een Amerikaanse weldoener hier een stuk land. Hij zet een stichting op met leden van de gemeenschap Ojochal en Costa Ricaanse wetenschappers. Het wordt een biologisch onderzoekcentrum. De afgelopen 13 jaar is veel onderzoek gedaan in Reserva Playa Tortuga naar de verschillende flora en fauna hier in de jungle.

Op het vrijwilligersterrein wonen ook drie betaalde krachten. De biologen Adrian en Graciella en coördinator Gabi. In het voorste gedeelte is een gemeenschappelijke eet/vergader/spelletjes ruimte en een grote keuken. Boven de keuken zijn 3 appartementen voor de projectleiders. Erachter is een tuin met een groepsaccommodatie met 8 eenpersoonskamers, 2 familiekamers en een relaxhoek met hangmatten.

Het project draait op donaties, onder andere van de vrijwilligers. Het is een bewuste keuze om geen subsidies van de Costa Ricaanse overheid aan te nemen, omdat er dan restricties zijn die onder andere minder ruimte zouden bieden aan de (Europese) vrijwilligers.

Vrijwilligers

De meeste vrijwilligers in Februari zijn studenten. Tijdens ons verblijf zijn er ook twee vrouwen, een Zweedse en een Engelse die promoveren op een onderzoek. Uit Finland sluit een tv journaliste aan die een reportage maakt over de opwarming van de aarde. En een moeder met haar dochter van 12.  

Werkzaamheden

Het project heeft verschillende werkzaamheden. In het ‘Turtle’ seizoen is dat vooral het bewaken van de nestjes eieren. De zeeschildpad wordt met uitsterven bedreigd en dus helpt Reserva Playa Tortuga dit te voorkomen. Een zeeschildpad graaft zijn eieren in het zand en vertrekt. Deze eieren zijn een delicatesse voor de Costa Ricanen maar ook voor de vogels en vissen.
Om ze hiertegen te beschermen graven de vrijwilligers ze op en laten ze in een afgesloten deel van het strand uitkomen. Wanneer er kleine schildpadjes uitkomen worden ze weer terug in de zee gezet. Tijdens ons verblijf is er slechts één nest van 103 eieren waar we voor zorgen.

Diverse projecten

Omdat het geen schildpadseizoen is, is er meer tijd voor onderzoek. De volgende projecten lopen gedurende ons verblijf:
-Birdwatching: het bestuderen van de verschillende soorten die hier in de jungle leven
En dan specifiek het bestuderen van de Ara’s. Leven ze in groepen, of in paren? En welke kant vliegen ze op?
-Kaimannen en slangen. Waar bevinden ze zich en hoe verhouden ze zich tot elkaar in het regenseizoen en in het droge seizoen?
– Vleermuizen. Waar bevinden ze zich overdag en met hoeveel? Leven ze in dezelfde samenstelling of wisselt dat?
-Apen. Hier leven de Capuchin en Hauwler aap. We observeren hun gedrag. Wat doen ze en met wie?

Een bijzonder onderdeel is de Vlindertuin. Deze wordt uitsluitend gebruikt om basisschoolleerlingen aan te trekken om ook een deel onderwijs te kunnen geven aan de gemeenschap.

De vrijwilligers helpen ook één dag per week met een grote beachcleanup. Samen met de gemeenschap een hele ochtend het strand schoonmaken.

Onze bijdrage

Voor veel observaties zijn vooral extra ogen nodig. We gaan dus met de experts de jungle in  en aan de hand van de observatielijsten noteren we de wat we waarnemen. Dat is drie keer per dag een wandeling van 1 tot 1,5 uur.

Het is fijn dat we hier 2 weken hebben kunnen helpen. En een mooie donatie van de hamsterrace konden achterlaten!

You may also like

Laat een bericht achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website maakt gebruik van cookies om je ervaring te verbeteren. Indereiskoffer gaat ervan uit dat je hiermee akkoord gaat, maar je kan je afmelden als je dat wilt. Accepteren Lees meer