Wat je moet weten over Costa Rica

door Kim Linse

In Centraal Amerika, tussen Nicaragua in het Noorden en Panama in het Zuiden, ligt Costa Rica. Het land van la ‘Pura Vida’; letterlijk puur leven. Daarmee bedoelen de Costa Ricanen ‘geniet van het leven’. Ze gebruiken de uitdrukking als goedemorgen, goede reis en ook als antwoord op de vraag hoe gaat het? Dit is zeker een van de dingen wat je moet weten over Costa Rica!

Tico’s

De Costa Ricanen, beter bekend als Tico’s, zijn over het algemeen vriendelijke behulpzame, verzorgde en zeer beleefde mensen. Er wonen 5 miljoen mensen in zeven provincies in Costa Rica, voornamelijk in de steden. Costa Ricanen zijn afstammelingen van de Spanjaarden en zijn overwegend katholiek. De oorspronkelijke Indiaanse bevolking is nog 1 %. Costa Rica is een republiek met een president aan het hoofd.

Toerisme

De officiële taal is Spaans, maar mede dankzij het toerisme is het Engelse niveau van de bewoners toegenomen. Zo’n 11% van de bevolking verdient zijn geld in het toerisme. Mede door het tropische klimaat, maar vooral door de prachtige natuur heeft Costa Rica zo’n enorme aantrekkingskracht op de  toerist. Het regenwoud beslaat 53 % van het grondgebied en 30% van het land is beschermd natuurgebied.

Door het nog immer groeiende toerisme zijn het aantal verblijfaccommodaties en restaurants toegenomen. Het oorspronkelijke eten in Costa Rica is eenvoudig. Tortilla’s, rijst, bonen en fruit. Daarbij kun je heel goed het kraanwater drinken want dat is in Costa Rica heerlijk.  De lunch is de hoofdmaaltijd. Als je buiten de deur gaat eten, probeer dan eens een‘soda’. Hier kun je eenvoudige, betaalbare, lokale maaltijd kopen.

Wat je moet weten over Costa Rica

Duurzaam

Costa Rica heeft de VN milieuprijs gewonnen in 2019. Deze werd toegekend aan het land dat de bescherming van de natuur en de dreigende klimaatverandering het best bestrijd. Costa Rica is wereldleider op het gebied van duurzaamheid. 98% van de elektriciteit wordt duurzaam opgewekt. Ze heeft een plan ontwikkeld om haar economie koolstofarm te maken. Hiermee hoopt het andere landen te inspireren.

Veilig

Costa Rica is een van de veiligste landen van Midden Amerika. Reizen door het land is eenvoudig. Wil je op een klein budget reizen dan kan dat met de bus. Heb je meer te spenderen dan is een auto huren een aanrader.

De lokale munt is de Colon. Maar je kunt ook overal met de Amerikaanse dollar betalen. 100 colon is ongeveer € 1,50 . De munt is stabiel. Creditcards zijn overal geaccepteerd.

Nederlanders hebben geen visum nodig als je korter dan 90 dagen in het land verblijft. Het is bovendien 7 uur vroeger in Costa Rica dan in Nederland.

Bijna al mijn blogs gaan over Europa. Maar wil je meer lezen over ver-weg bestemmingen? Klik dan hier.
Ik haalde ook veel inspiratie uit de blogs van Riesjunkie over Costa Rica. Klik hier.

You may also like

Laat een bericht achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website maakt gebruik van cookies om je ervaring te verbeteren. Indereiskoffer gaat ervan uit dat je hiermee akkoord gaat, maar je kan je afmelden als je dat wilt. Accepteren Lees meer