Castellaneta Marina, Puglia

door Kim Linse

Castellaneta

In Castellaneta (17.000inwoners) kun je genieten van de smalle straatjes in het historische centrum. Een van de meest indrukwekkende bezienswaardigheden is de kathedraal van Castellaneta, een prachtige kerk uit de 13de eeuw met een indrukwekkende façade.

Rudolfo Valentino

Castellaneta is op de kaart gezet door Rudolfo Valentino (1895-1926) die hier Il Mito, de mythe wordt genoemd. Ter ere van de beroemde Latin lover uit de tijd van de stomme film heeft men een museum ingericht aan de hoofdstraat. Ik moest de ‘stomme film’ even opzoeken. Maar dat was dus een film waarin alleen beeld is. Pas in 1927 kon men er geluid bij afspelen.

Rudolfo’s standbeeld is een blauw keramiek. Hier is hij afgebeeld als sjeik, een van zijn bekendste rollen. In zijn museum hangt het vooral vol met foto’s, maar je vindt er ook zijn kinderbedje.

Op 6 kilometer van het centrum ligt het Parco Archeologico di Saturo. Een park met overblijfselen van een oude Griekse nederzetting uit de 7de eeuw voor Christus. En ook vind je hier restanten van Romeinse en middeleeuwse gebouwen.

Maar wat je vooral kunt doen in Castellaneta is lekker eten. Il grottino 1442 is een fenomeen. Betaalbaar en heerlijk. Vooral de huisgemaakte pasta uit de regio met groenten uit de streek. En ’s avonds een pizza. Het restaurant is vernoemd naar een grot uit 1442, die tegenwoordig als loungeruimte is ingericht.

Castellaneta Marina

Castellaneta Marina is het kleine zusje van Castellaneta. Maar dan iets zuidelijker en aan de kust.
In de winter is het er uitgestorven. In de zomer is het een typische Italiaanse badplaats. Brede, mooie stranden met ligbedjes en leuke strandtenten.

Het water is er helder en het zand zacht. Je kunt er goed watersporten: kajakken, snorkelen en windsurfen.

En dat is de reden dat ik het opgenomen heb in mijn Puglia-reis. De laatste dagen in Italie gaan we genieten van zon, zee, zand. Met een boek in de hand, of een potje 31-en.

Leuke excursies vanaf hier zijn een bezoek aan Altamura en Matera!  En een wijnproeverij.

Allemaal in het Puglia-programma. Zie hier voor de hele flyer. En wil je op de hoogte zijn van actuele festiviteiten in en om Castellaneta, kijk dan eens bij het Toeristisch informatiepunt.

You may also like

Laat een bericht achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website maakt gebruik van cookies om je ervaring te verbeteren. Indereiskoffer gaat ervan uit dat je hiermee akkoord gaat, maar je kan je afmelden als je dat wilt. Accepteren Lees meer