Alberobello

door Kim Linse

De naam Alberobello is afgeleid van het Latijns ‘bos van eikenbomen’.

Toen in 1609 graaf Gian Girolamo zeggenschap kreeg over ‘het bos’, stond hij de arme boeren toe er huizen te bouwen zonder cement. Door stenen schuin op elkaar te stapelen vormden zich kegelvormige woningen. En omdat zij geen cement gebruikten konden de woningen neergehaald worden als de belastinginspectie onder weg was.

Landschapsinrichting

Voor een huis betaalde je belasting, voor slapen in de buitenlucht niet. Gian Girolamo waarschuwde zijn inwoners voor de belastinginners in ruil voor verdediging van zijn graafschap.

Bovendien benutte de arme boeren  de vruchtbare bodem rondom het bos voor de productie van druiven. Bij een gebrek aan rivieren, en dus drinkwater, produceerde men wijn. En zo ontstond een verborgen landschap van trulli’s in het bos met wijngaarden eromheen.

Armenhuizen

Tot in 1797  koning Ferdinand lV aan de macht kwam en stadsrechten een Alberobello gaf. Hiermee kregen de inwoners het recht om huizen te bouwen. De kegelvormige, cementloze huisjes waren vanaf dat moment nog uitsluitend voor de allerarmsten.

En die zogenaamde kegelvormige huisjes, de  trulli’s,  zijn vandaag de dag de grootste trekpleister van Alberobello. In 1997 werden de trulli’s in Alberobello erkend als cultureel erfgoed van Unesco. Daarmee is het commercieel gebruik van de kegels enorm toegenomen. Menig trullo is een souvenirwinkel of gastenverblijf.

Soms zijn de kegelvormige daken voorzien van een mysterieus symbool. Men vermoed om het kwaad buiten de deur te houden. De souvenirwinkels hebben hier handig op in gespeeld door van deze symbolen mooie sieraden te verkopen met een geheimzinnige betekenis.

Er is ook een trullo met twee etages: dat is de trulli Savrano. Voor € 2,50 mag je in deze trullo een kijkje nemen. Je ziet hier hoe de inrichting vroeger was en hoe men leefde in zo’n huisje. Heel interessant om te zien hoe de bewoners aan water kwamen en hoe ze met een heel gezin in een trullo sliepen.

Trullikerk

Direct achter de populaire wijk Rione Monti in Alberobello staat de trullo kerk van Sint Antonius. Gebouwd in 1926. De kerk, parrocchia Sant’Antonio da Padova, werd gebouwd in een Romaans-Pugliese kerkarchitectuur met karakteristieke ronde boogramen en een roosvenster boven de ingang. De inrichting is sober en wit. Prachtig.

Tegenover de Rione Monti kun je met de trap naar boven, naar het mooiste uitkijkpunt. Wanneer je hierna het plein  kruist dan zie je aan de rechterkant het eerste echte huis dat in Alberobello werd gebouwd: het casa d’Amore.

In 2023 is het Museo del Territorio Casa Pezzolla ‘tijdelijk’ gesloten. Volgens onze gids is er een discussie over het betalen van belastingen. Dit kan nog maanden, zo niet jaren duren. Maar als het open is moet het een bezoekje waard zijn. Het is een centrum van 15 trulli’s die samen functioneren als een geschiedenismuseum. Ook vind je er het wijnmuseum en het handwerkmuseum.

Al met al is Alberobello een heerlijke wandeling. Met drie kilometer slenteren heb je alles wel gezien.

Genoeg tijd over dus om op één van de heerlijke terrassen in het centrum voorbijgangers te kijken.:)

Wil je meer lezen over Puglia? Ik heb diverse blogs geschreven. Kijk hier bijvoorbeeld.

You may also like

Laat een bericht achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website maakt gebruik van cookies om je ervaring te verbeteren. Indereiskoffer gaat ervan uit dat je hiermee akkoord gaat, maar je kan je afmelden als je dat wilt. Accepteren Lees meer