Het brood van Altamura

door Kim Linse

Het brood van Altamura is een van de meest bekende culinaire producten uit de regio Apulië in Zuid-Italië. Het is een traditioneel brood dat bekend staat om zijn unieke smaak en textuur, evenals zijn lange geschiedenis en traditie. In deze blog gaan lees je wat het brood van Altamura zo bijzonder maakt en waarom het een must-try is.

Geschiedenis van het brood

Het brood van Altamura heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot de oudheid. De stad Altamura werd gesticht door de Grieken in de 6e eeuw voor Christus, en sindsdien is het gebied bekend om zijn graanteelt. Het brood van Altamura is ontstaan ​​als een manier om de overvloedige tarweoogsten van de regio te gebruiken en is uitgegroeid tot een belangrijk onderdeel van de culinaire traditie van de regio.

Het deeg werd vroeger door de boeren op het land gekneed. Daarna werden ze gezamenlijk in grote ovens gebakken. Om het eigen brood uit de oven te herkennen werd het brood met een ijzer voorzien van de intialen van de boer.
Het brood moest zwaar en voedzaam zijn om de landarbeiders dagen op te laten werken. Omdat men wel 2 weken met de broden moest doen werd het vaak gegeten met wat olijolie en zout, nadat ze even waren ondergedompeld in kokend water.

Productieproces

Het brood van Altamura wordt gemaakt van semolina(griesmeel) van durumtarwe, water, zout en zuurdesem. Het deeg wordt met de hand gekneed en vervolgens in manden gelegd om te rijzen. Na het rijzen wordt het brood gebakken in een houtoven op zeer hoge temperatuur, wat bijdraagt ​​aan de unieke smaak en textuur.

Kenmerken

Het brood van Altamura is bekend om zijn onregelmatige vorm, zijn dikke, krokante, donkere korst en zachte, luchtigegele kruim. Het heeft een nootachtige smaak en een lichte zuurheid die afkomstig is van de zuurdesem. Het brood is nog altijd bijzonder voedzaam en rijk aan voedingsstoffen zoals eiwitten, vezels en mineralen.

Beschermde naam

Het brood van Altamura is zo belangrijk voor de regio Apulië dat het in 2003 de beschermde oorsprongsbenaming (BOB) heeft gekregen. Dit betekent dat alleen brood dat volgens de traditionele methode in de regio Altamura is geproduceerd en voldoet aan specifieke kwaliteitsnormen, het label “Pane di Altamura DOP” mag dragen.

Waar te koop

Als u het brood van Altamura wilt proeven, kunt u het het beste in de stad Altamura zelf kopen. Er zijn tal van bakkerijen in de stad die het brood dagelijks vers bakken en verkopen. Sommige bakkerijen bieden zelfs rondleidingen aan waar u kunt zien hoe het brood wordt gemaakt en meer te weten kunt komen over de geschiedenis en traditie van het brood van Altamura.

Conclusie

Het brood van Altamura is een uniek en smakelijk product dat een belangrijk onderdeel is van de culinaire traditie van de regio Apulië. Het is een must-try voor elke foodie die op zoek is naar authentieke en traditionele Italiaanse gerechten. Of u nu de stad Altamura bezoekt of het brood elders koopt, u zult niet teleurgesteld zijn door de smaak.

Mijn absoluut favoriete brood is de Focaccia pugliese; platbrood met olijfolie en kruiden en tomaat.

Lees hier meer Italie-blogs.

You may also like

Laat een bericht achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website maakt gebruik van cookies om je ervaring te verbeteren. Indereiskoffer gaat ervan uit dat je hiermee akkoord gaat, maar je kan je afmelden als je dat wilt. Accepteren Lees meer