Camping La Samaritaine

door Kim Linse
Camping la Samaritaine

We gaan dus kamperen.
Vanuit Oldeberkoop rijd je in 6 uurtjes naar Buzancy, naar camping La Samaritaine (***) De camping ligt in het zuiden van de Franse Ardennen, ze noemen het ook wel Champagne-Ardenne, geografisch benoemd; de Argonne.

De organisatie

Buzancy is een klein, slaperig, typisch Frans dorp met nog geen 300 inwoners’, aldus Petrie, de Nederlandse eigenaresse van Camping La Samartaine. Zij runt de voormalige gemeentecamping al 9 jaar met haar Franse partner. Anderhalf jaar geleden konden ze de camping overnemen. Met de camping in eigen beheer kozen Tony en Petrie voor Flower Campings: een samenwerkingsverband van campings die staan voor familiair, kleinschaligheid, persoonlijkheid en midden in de natuur. Samen met hun twee dochters woont het gezin op het terrein.

Het kampeerterrein

Het terrein heeft 98 kampeerplaatsen in verschillende grootte en 9 chalets en 6 stacaravans. Als je een kampeerplek hebt geboekt, mag je deze zelf uitzoeken. Hartstikke leuk! Gevolg: keuzestress.
Ik heb menig stelletje discussiërend over de camping zien zoeken naar de beste plek. Na een paar dagen maakten we er een spelletje van wie de plaats zou bepalen.

Bij de receptie kun je streekproducten kopen, informatie inwinnen, een broodbestelling doen of je toilettas ophalen als je die in het gemeenschappelijke douchegebouw bent vergeten. Aan het eind van de middag kun je naast de receptie gezellig borrelen op het terras bij de frieterie.  
Op het terrein is een klein speeltuin met trampoline en net buiten de camping nog een speeltoestel met glijbanen. En natuurlijk een jeu de boulesbaan!

Het sanitair

In het midden van de camping staat het toiletgebouw. En, ik heb inmiddels begrepen dat wc-hokjes met open boven- en onderkant heel normaal zijn op campings. Maar ik vind het niets. Ik wil niet horen en ruiken wat mijn buurvrouw op het toilet doet. Maar goed zo is het hier dus ook.
Bovendien is de waterdruk in de toiletten te laag, waardoor de wc’s slecht doorspoelen. En dat is het enige minpuntje aan de camping: het is niet altijd schoon in het toiletgebouw.

Wel is er een wasmachine, droger en flinke ruimte om de afwas te doen. Bovendien doen ze aan gescheiden afval en er zijn zelf twee plaatsen op de camping waar je je afval in kan leveren.

Zwemmeer la Samaritaine

Maar wat deze camping echt uniek maakt is het gemeentelijke zwemmeer waar het aan ligt. Een prachtig groot meer met klein strandje en grasveld. Bovendien is er een steiger die het ondiepe deel van het diepe deel scheidt. Op warme dagen is er ook iemand van de gemeente aanwezig waarbij je een waterfiets of supboard kunt huren.

Natuurlijk blijf je niet de hele tijd op de camping. Je kunt in de omgeving de volgende steden bezoeken;  Verdun (bekend uit de eerste Wereldoorlog), Charleville-Mézieres ( door dichter Arthur Rimbaud op de kaart gezet), Stenay (groots biermuseum en gelegen aan de Maas) en Reims (beroemd om haar champagnehuizen). Wij maakten een uitstap naar Parijs, een dik uur rijden naar Reims en dan met

Parijs; Notre-Dame
Parijs; Eiffeltoren
Parijs; Arc de Triomphe

De Belgische Ardennen zijn er bekend om, maar hier in de Franse Ardennen is het wandelen en fietsen misschien nog wel mooier, omdat het veel minder druk is op de wegen. Veel gasten op de camping hebben dan ook fietsen mee maar deze zijn ook te huur op de camping.
Voor de lange afstandswandelaar is Buzancy geen onbekende. Verschillende GR-routes komen er langs. Maar ook als je een kleine wandeling wilt maken kun je op de camping starten. De beverroute bijvoorbeeld. Geen bever gezien, maar wel een mooie wandeling om les Etangs de Buzancy (de vijvers van Buzancy)

Genieten van de omgeving

De mooiste wandeling vind ik de route naar het dorp. Je loopt achter het zwemmeer langs met een prachtig uitzicht op de akkers, maisvelden en Franse koeien. Dan kom je uit bij de gerestaureerde stallen van het kasteel Augeard. Dit kasteel werd in 1791 gebouwd als klein Versailles door Markies Augeard. Het meer la Samaritaine werd aangelegd als wasplaats. Het verhaal gaat dat de Markies het kasteel in 1805 in brand zette toen Napoleon weigerde er te komen ontbijten.

Bezienswaardigheden


Wat overbleef van het kasteel is het toegangspaviljoen en de stallen. Tot voor kort deed  het dienst als paardenmuseum waar met name Ardenner trekpaarden werden gehouden. Momenteel is het gesloten.
Tegenover de stallen onder de noemer historisch monument, staat de beheerderswoning van het kasteel. Nu een prachtig woonhuis.

Andere bezienswaardigheden in het dorp zijn de kerk en het stadhuis. De katholieke kerk van Buzancy is gebouwd in 1920 en deze is vrij te bezoeken. De entree is een beeld van Saint-Germain. Wikipedia omschrijft Saint-Germain als: een avonturier, uitvinder, wetenschapper, violist, componist en mysterieus persoon. Zijn identiteit en achtergrond zijn mysterieus. Hij bewoog zich in de hogere kringen in het prerevolutionaire Frankrijk. Waarom zijn beeld bij de ingang van de kerk gebruikt werd is al even mysterieus.

Schuin tegenover de kerk staat het ‘stadhuis’, voormalige woning van de burgermeester. Het doet nu dienst als wijkgebouw.

Tenslotte heeft het dorp een buurtsuper; de Proxi. Niet gek voor een dorp met nauwelijks 300 inwoners. En een hotel. Hotel du Saumon. Gerund door een jong Frans echtpaar; Nauge en Augustin. Hij staat in de keuken en restaurant. Zij zorgt voor de schoonmaak de boekingen en de kinderen. De inrichting is typisch voor een Frans plattelands hotelletje. Gedateerd. Eenvoudig.

Hotel Restaurant du Saumon

De tweede avond besluiten we in hotel du Saumon te gaan eten, want de regen drijft ons van de camping. Deze avond loopt het restaurant vol. Augustin zet ons aan tafel en snelt de keuken in om te gaan koken. Hij heeft blijkbaar zijn vrouw er bij geroepen om de andere tafels te bedienen. Hun jongste zet het op een brullen. Nadege probeert achteloos de deur naar de plek waar vermoedelijk de kleine in de box ligt te huilen met haar voet te sluiten.
Dit is zo herkenbaar. Een half uur later komt de oppas en stopt het huilen. We hebben een heerlijke avond en wensen Nauge en Augustin het beste toe.

Dagelijkse rompslomp

De zes dagen Buzancy vliegen voorbij. Kamperen is vooral heel veel tijd spenderen aan dagelijkse dingen die je thuis zo voor elkaar hebt. Een kopje koffie zetten bijvoorbeeld. Of even de afwas doen. En dan waren we heel veel tijd kwijt met het droog proberen te maken van onze kleding en de inloop van de tent. Iedere dag opnieuw het lekke luchtbed opblazen. En al die loopjes naar de toilet, de douche en de wasruimte.

Kamperen kun je leren. Dat klopt.
Met veel moeite heb ik een half boek gelezen. Wat ik verder gedaan heb? De was, de afwas, brood halen, douchen, naar de wc……

Dit blog hoort bij; Help. We gaan kamperen.

You may also like

Laat een bericht achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website maakt gebruik van cookies om je ervaring te verbeteren. Indereiskoffer gaat ervan uit dat je hiermee akkoord gaat, maar je kan je afmelden als je dat wilt. Accepteren Lees meer