Help! We gaan kamperen

door Kim Linse

‘Oma maakt altijd van die lekkere ratatouille op de camping’, zegt River. ‘En ik mag het stokbrood bij de campingwinkel halen ‘s ochtends’, vult Diez aan.
‘Oké, we gaan kamperen.’ Help! We gaan kamperen? Zei ik dat echt? ‘Maar niet in luxe zoals met opa en oma maar gewoon met een tent. En koken op een gasstelletje. En met een toiletrol onder je arm naar het toiletgebouw. En ook met onweer niet kunnen schuilen in de caravan’, zeg ik.
Diez is even stil. Een paar minuten later zegt ze: ‘maar jij slaapt ook in de tent he, mama?’

Kampeerervaring

Het is 30 jaar geleden dat ik voor het laatst ging kamperen. In Spanje. Op de camping van Bellver.
Zolang ik mij kan herinneren brachten wij de zomers door op dat terrein daar in de Pyreneeën.

Pa; mijn opa, ging vooruit en vertrok al in juni. Hij koos de beste plek van de camping uit. Achterin, onder de bomen. Wij sliepen in twee kleine tentjes naast de caravan van Pa. Mijn broer en ik in een tent, en mijn ouders er tegenover, zodat er precies een Stratego-bord tussen paste.
Dat is dus hoe ik mij kamperen herinner. Met heel veel spelletjes en struinen over de camping. Je wassen in de rivier. Iedere avond bbq-en. Wijn en stokbrood. Boeken lezen.

Is dit wel een goed idee?

Wellicht heb ik dat hele bivakkeren in een tent geromantiseerd. En is het heel anders als jij de ouder,  in plaats van het kind bent. Maar we gaan het proberen. Mijn dochters leven iedere zomer met Opa en Oma vier weken als nomaden in Frankrijk. Wij aan het werk in Lunia, zij en route. Volgens mij is er geen betere vakantie dan een kampeervakantie als je jong bent.

We hebben een tent van Suus. (Suus had met haar gezin een week gekampeerd maar daar sloeg het kampeervirus niet over. Wij kregen de tent.)
Marcel wil niet mee, hij zit liever in een appartement. Het wordt een meidenweekje.

En als je dan zoiets besloten hebt dan beginnen de voorbereidingen. Ik vind hier veel informatie. En krijg ook een hoop goede adviezen van vriendinnen die al jaren op de camping staan. Ik schrik wel even als ik ga informeren naar de prijs van een staplaats op een populaire camping in Frankrijk. € 67,00 per nacht voor een stuk gras van 120m2, met elektra, water en drainage. Drainage? Komen ze dan een geultje om je tent heen scheppen voor als het regent? Hoe dan ook. € 67,00 per nacht! Voor een stukje gras? Ik koop het niet hoor! Ik wil alleen mijn tent er 6 dagen op zetten.

Het kiezen van de juiste camping

De camping wordt een compromis. Ik sta het liefst op een natuurcamping in m’n eentje. River wil wifi. Diez een zwembad. Het is Camping La Samaritaine geworden. Een driesterrencamping, net onder de Franse Ardennen, op 565  kilometer van Oldeberkoop. Een familiecamping met 98 kampeerplaatsen, met stroom, wifi en een zwemmeer. Op een uur met de trein naar Parijs. Inclusief een extra tent voor de bagage (aldus River) stroom (voor de ipad van Diez) en toeristenbelasting (voor het behoud van de Ardennen) betaal ik € 174,00. Het kan dus nog wel. Voordelig op vakantie met een tent.

Kampeerequipment

Wat moeten we eigenlijk allemaal meenemen? Voor de langere schoolreisjes hadden we al matjes en slaapzakken in huis. Een gasstelletje vond ik in het magazijn van Lunia. Tafel en stoelen hebben we bij opa en oma geleend. Ik heb een lamp, een afwasteil en een koelbox gekocht. Wat zijn we nog vergeten?

Ik download hier een tent-checklist. Documenten en auto zijn wel in orde. Maar dan kom ik aan bij het onderdeel tent. Ik mis nog een eco gronddoek, een naadverdichter (wat is dat?) stormbanden, tenttapijt (waaaaaaaaaat?) en een haringtrekker.

Van het onderdeel keuken mis ik nog een skottelbraai, de vuilnisemmer, een koffiezetapparaat (zullen er echt mensen zijn die hun senseo meenemen??), stoffer en blik en een campingoven?

En van de afdeling accessoires heb ik er precies geen één.  Geen enkel item. Nul. Nada.
Is dat echt nodig kampeerexperts?

You may also like

Laat een bericht achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website maakt gebruik van cookies om je ervaring te verbeteren. Indereiskoffer gaat ervan uit dat je hiermee akkoord gaat, maar je kan je afmelden als je dat wilt. Accepteren Lees meer