Ambachtelijk Lecce

door Kim Linse

Beeldhouwwerk

Deze historische en ambachtelijke stad met bijna 100.000 inwoners wordt wel het Florence van het Zuiden genoemd. De stad dankt haar roem, pracht en praal voornamelijk aan de Lecce steen. Een kalksteen die wordt gewonnen in de Salento en erg zacht en bewerkbaar is, en dus zeer geschikt voor beeldhouwwerk. En met deze specifiek steen maakten de Salenti (inwoners van de regio Salento) in de 15de en 16de eeuw een heleboel moois in Lecce barok. Zoals de Piazza del Duomo en de Chiesa de Croce.

Kleding- en sieraden kunst

Lecce kent ook een groot aantal ateliers van diverse kunstenaars. Vaak wordt de kunst gemaakt in de winkel, bijvoorbeeld bij Ijo Design, van Annalisa Surace een jonge ontwerpster uit Lecce. Haar collectie wordt in principe gemaakt op oude handweefgetouwen van oeroud olijfhout.

Antonio Franco maakt op maat gemaakte kledingstukken, maar in zijn atelier hangt veel kleding, allemaal verschillend van elkaar.

In het atelier van Tondadesign vind je allerlei sieraden op Leccese ambachtelijke wijze gemaakt.

Papier-Maché

De papier-mache kunst wordt in Lecce gemaakt door een Cartapesta. Dit ambacht stamt uit de zestiende eeuw.Met (bloem-) lijm en (kranten-) papier worden met name (religieuse-) beelden gemaakt.  Het vak wordt nog altijd van generatie op generatie overgedragen. In het historisch centrum kun je cartapesta in hun ateliers aan het werk zien. Of anders kun je naar het Museo della Cartapesta dat gevestigd is in het kasteel.

Keramiek

Kerken werden gebouwd met Leccese kalksteen. De keramiekkunst wordt gemaakt van Pugliese Tufo. Een zachte steensoort, een kwaliteitsklei. Deze wordt voornamelijk gewonnen in de grotten van Grottaglie. Maar in de straten van het hart van Lecce wordt menigeen verkocht (en een enkele gemaakt). Vooral de pumo de Puglia is populair. Dit keramieke sierobject heeft de vorm van een bloemknop en staat voor geluk, nieuw leven en voorspoed.
Ook leuk zijn de pugliese dametjes. Naar een idee van Maria Gabriella van Lecce. Zij maakte de dametjes geïnspireerd op haar tantes, de hardwerkende vrouwen die hier op het land werkten en een gezin runden en bekend stonden om hun gastvrijheid.

Patisserie

Een van de manieren waarop de Pugliese hun gastvrijheid tonen is middels hun kookkunst en dan met name met het bereiden van verschillende dulci, zoetigheden. De Lecce pasticciotto is daarvan de bekendste, een cake gemaakt van zanddeeg gebakken in de oven gevuld met gele room. Ze eten het hier de hele dag. Bij het ontbijt en voor de lunch, bij de koffie in de namiddag, of als dessert.
Goed adres in Lecce is pasticceria Natale, ook voor ijs. Het ligt aan de zijkant van de Piazza Sant’Oronzo.

Wil je meer blogs lezen over Lecce? ik schreef er al eerder een blog over.
En mocht je gek zijn op Pugliese keramiek? Je kunt bij Bol.com nu ook deze leuke okergele koffiekopjes, handgemaakt, kopen.

You may also like

Laat een bericht achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website maakt gebruik van cookies om je ervaring te verbeteren. Indereiskoffer gaat ervan uit dat je hiermee akkoord gaat, maar je kan je afmelden als je dat wilt. Accepteren Lees meer