Villa Ruimzicht in Doetichem

door Kim Linse

Hotel Villa Ruimzicht (***) is gebouwd in 1853 en vertoont veel overeenkomsten met Lunia. Hier in Doetinchem geniet het pand waarin voorheen Dominee van Dijk met zijn begaafde leerlingen huisden ook veel aanzien.
Evenals Lunia is Villa Ruimzicht een monument.

De hotelingang

Daar moeten de problemen met de hotelingang ook vandaan komen. Hoewel deze mijns inziens duidelijk is aangegeven loopt toch iedere gast eerst naar hoofdingang waarachter het restaurant zich bevindt. Waar ik er al jaren aan denk de hotelingang te verplaatsen, om koffers in het restaurant te voorkomen, zet ik het idee bij deze nog even in de ijskast.

De receptie is een tafel met laptop in de ontvangsthal. Er hangen computers aan de muur die ingezet kunnen worden voor zelf-checkin(handig voor zakelijke/vaste gasten!). Wij begroeten de receptioniste bij binnenkomst en vermelden onze naam. ‘Inchecken kan na 15.00 uur en dus is het makkelijker de bagage weer in de auto te zetten’. Dus.

De kamers van Villa Ruimzicht in Doetinchem

Na een rondje centrum en een heerlijke lunch bij het Doetinchems meisje keren we terug bij het hotel. De kamers op de eerste en tweede etage zijn met de lift bereikbaar. Waar Marcel mij eerst nog aanstoot zo van: ‘zie je wel, een lift kan wel in een monument’ is hij na 1 x gebruik van deze lift genezen; wat gaat dat langzaam!
Onze hotelkamer is een prachtige ruimte. Vooral door die enorm hoge plafonds doet de kamer groot aan. ‘Kijk hoe mooi die schutters zijn’; roept Marcel. ‘En wat een praktisch kledingrek”. Had ik al gezegd dat als wij samen een nachtje in een hotel doorbrengen Marcel mij minimaal vijf verbouwingen en/of aankopen voorstelt?

Een huiselijke sfeer

We gaan klaverjassen, beneden bij de bar. De ruimte heeft door diverse stijlen en veel kleuren een warme huiselijke sfeer. De bediening is zeer correct, niet stijf, heel vriendelijk. En allemaal mannen. Hier nog geen tattoos en hippe baardjes, maar wel keurige witte overhemden, spijkerbroeken en verschillende schorten. We vragen ons af of het type schort de hiërarchie bepaalt? Maar eigenlijk zijn we er niet meer aan toe gekomen om dat te vragen.

Diner in Villa Ruimzicht

Jan en jen trakteren ons op een diner in het restaurant dat is aangesloten bij Les Jeunes Restaurants, een vereniging van passionele jonge koks. De menukaart biedt geen mogelijkheid tot a la carte en dus kiezen wij voor een verrassingsmenu. Eerst twee amuses: unagi steur met Hollandse soja en een pompoencrackertje met zoethout. Het voorgerecht is van wilde gans en met rauwe kastanje en een kwartelei, maar het gerecht is te koud. Zonde.

Perfecte bereiding

Dan het hoofdgerecht, het is wederom een schilderijtje: ree, crème van eekhoorntjesbrood en aardappelkussentjes. We zijn het er allemaal over eens; we hebben nog nooit zo’n mals stukje ree gegeten. Echt perfect bereid. De kussentjes doen mij wat gummy aan, maar die mening delen mijn tafelgenoten niet.
Voor het dessert kies ik voor kaas. Heerlijk lokale kazen met een mooi verhaal. De zoetekauwen krijgen kweepeer met amandelijs en marsepeinschuim.
We hebben heerlijk gegeten. We sluiten de avond af met koffie en een 3-1 achterstand voor Jennyfer en ondergetekende.

Wat een heerlijke douche

De volgende morgen worden we gewekt door onze buurkindjes. Voordat wij de oude kamers sloopten hadden wij daar ook regelmatig klachten over, onderdeel van die antieke bouwstijl.
Ik ga douchen. Wat een heerlijke douche. Fijn warm en ein-de-lijk een doucheschuim in een hotel dat lekker ruikt!

Het Gilde, voor al uw rondwandelingen

We hebben een rondwandeling geboekt bij het Gilde. We treffen gids Henk in het stadsmuseum. Aan de hand van een grote maquette vertelt Henk een lang verhaal over de geschiedenis van Doetichem. Vooral door de bombardementen door de geallieerde vliegtuigen op 19, 21 en 23 maart 1945 is veel van Doetinchem verloren gegaan. Wij willen naar buiten. Het is een stadswandeling. Na ruim een half uur staande naast de maquette (had ook zittend met een kop koffie gekund) merkt Henk mijn ongeduld op en stelt voor de rest buiten tijdens de wandeling te vertellen. Heerlijk. Naar buiten.
Het is koud maar aangenaam. Omdat Henk al zoveel verteld heeft hoeft hij onderweg alleen maar te wijzen op de gebouwen en kort aan zijn verhaal te refereren.
Dan wijst hij ons op een bijzonder fenomeen. De zwaan, symbool van de Lutherse kerk, op de Driekoningenkapel. En de haan, symbool van de katholieke kerk op de Sint Catharina kijken elkaar aan. En daar heb ik natuurlijk geprobeerd een foto van te maken, maar omdat de kerken best ver uit elkaar staan was dat een hele uitdaging.

Dit vind ik vind Villa Ruimzicht in Doetinchem

Conclusie van ons: Doetinchem heeft weinig aantrekkelijks. Met een rondwandeling door het stadscentrum heb je (bijna) alles gezien. Wel is er veel verschillende, bekwame horeca, en zoals Henk zei: ‘mijn zoon levert persoonlijk een grote bijdrage aan het tot stand houden van het plaatselijke muziekcafé!’
Villa Ruimzicht is een heerlijk hotel voor een weekendje weg!

Ik vind het heerlijk om andere hotels te ontdekken, maar natuurlijk ben je ook van harte welkom in mijn eigen hotel Lunia!


You may also like

Laat een bericht achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website maakt gebruik van cookies om je ervaring te verbeteren. Indereiskoffer gaat ervan uit dat je hiermee akkoord gaat, maar je kan je afmelden als je dat wilt. Accepteren Lees meer