Taranto

door Kim Linse

Velen laten Taranto links liggen in een reis door Puglia. Dat snap ik wel.

Sinds 1880 heeft de stad een marinehaven. En in de jaren 60 werd er zware industrie gevestigd. De stad staat bekend om haar olieraffinaderijen en enorme staalfabriek, de grootste werkgever, 16000 arbeidsplaatsen, in de wijde omtrek.

Griekse immigranten stichtten Taras in 706 voor Christus. De stad aan twee zeeën dankte deze vestiging aan haar beschutte ligging.

Dorische tempel

Uit deze tijd stamt de Dorische Tempel, ookwel bekend als de Tempel van Poseidon. De afmetingen van de zuilen moeten van een gigantische tempel zijn geweest. Later werd de tempel gebruikt als graanschuur en in de 10de eeuw als pottenbakkerij.

Archeologisch museum

Veel opgravingen uit de tijd van de Doriers uit Sparta, Zuidwest Griekenland,  zijn bewaard gebleven in het Archeologisch museum.  Het is een van de beste musea van Italie. Het is geplaatst in het vroegere klooster van San Pasquale di Babylon uit 1887, in het centrum van de nieuwe stad.

De gevonden voorwerpen uit de Griekse tijd zijn in het museum kunstig weer in elkaar gezet. Behalve honderden kelken vind je er ook kunstwerken van de goudsmeden uit de oudheid. Op de eerste etage vind je bovendien prachtige mozaïeken. Voor € 8,00 entree, kun je ook de wisselende exposities rondom het thema bekijken.

Kasteel Aragonese

Schuin tegenover de overblijfselen van de Tempel in de oude stad, zie je het Castello Aragonese, dit verdedigingswerk werd gebouwd in de vijftiende eeuw op overblijfselen van het Bijzantijnse rijk. Het werd gebouwd om het kanaal van de stad tussen twee zeeen te verdedigen. Sinds 1887 is het in gebruik als het hoofdkwartier van de Italiaanse Marine. Mariniers leiden bezoekers gratis rond in het kasteel.

Oude stad

De oude stad is verder enorm verwaarloosd en gedeeltelijk onbewoond. Overal zie je vervallen woningen en leegstaande panden. En heel veel katten, die door de weinige bewoners gevoerd worden waardoor het op straat enorm stinkt naar kattenpis.

In het centrum van de oude stad staat de San Cataldo kerk. De voorgevel is in barokstijl. Binnen vind je er marmeren zuilen en mooie mozaiken.

Als laatste kun je er de vismarkt bezoeken. Juist voor de brug naar het station met daarachter het enorme industriegebied. Voornaamste verkoopartikel op de vismarkt zijn oesters en mosselen. In de ‘kleine zee’ liggen de hiervoor benodigde kweekpercelen.

Matrozenmonument

Terug naar de nieuwe stad, vind je aan de overkant van het kasteel het monument voor de matrozen. Een bronzen scultpuur, gecreerd in opdracht van Admiraal Angelo, bevelhebber van de Taranto Vloot in de Tweede Wereldoorlog. Het beeld is ruim 2 meter hoog en toont twee matrozen die de boten verwelkomen die het kanaal tussen de Grote en de Kleine zee van Taranto oversteken.

Winkelstraat

Tenslotte kun je heerlijk winkelen in de Lungomare Vittorio Emanuelle lll en de Via Tomasso d’Aquino.

Behalve als je heel graag het Archeologisch Museum wilt bezoeken zou ik Taranto aandoen. Anders zou ik het zeker overslaan.

Meer blogs over Italië vind je hier.

You may also like

Laat een bericht achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website maakt gebruik van cookies om je ervaring te verbeteren. Indereiskoffer gaat ervan uit dat je hiermee akkoord gaat, maar je kan je afmelden als je dat wilt. Accepteren Lees meer