Altamura

door Kim Linse

Midden tussen de tarwevelden ligt het agrarisch centrum van de Murgia; Altamura. De betekenis van de stadsnaam Altamura is hoge muur. De bijnaam van de stad is echter Citta del Pane, stad van het brood. Lees daarvoor ook mijn andere blog, speciaal over het brood van Altamura.

Cattedrale Santa Maria Assunta

Het stadje werd officieel gesticht door Frederik ll in 1230 met de beslissing om hier een kathedraal te bouwen. Deze werd in 1316 verwoest door een aardbeving, maar later nog groter herbouwd. De Cattedrale Santa Maria Assunta neemt een zeer prominente plaats in. De kathedraal is het hart van het historisch centrum van Altamura. De ingang wordt opgesierd met twee inmense leeuwen en boven de voorgevel met een prachtig roosvenster. De stijl is wisselend barok en romaans.
Binnen in de kathedraal vind je verschillende religieuze kunst; vooral fresco’s en schilderijen.

Piazza Duomo

Het Piazzo Duomo naast de kerk is het centrale plein van de stad en het kloppend hart van het sociale leven van de inwoners van Altamura. Aan dit plein ook het palazzo Vescovile, het universiteitspaleis. Maar het aantrekkelijkst van het plein zijn absoluut de terrassen.

Musea

Het belangrijkste museum van de hele regio is het Museo Archeologico. Dit museum werd in 1997 geopend. Het museum biedt een kijkje in de geschiedenis van de verschillende beschavingen  van de Alta Murgia, het nationaal park waar Altamura in ligt.

In 1993 werd bij toeval in de Grotta di Limalunga het Uomo di Altamura, een ongeveer 200.000jaar oud mannelijk skelet gevonden. Het museum heeft een kopie. Daarnaast zijn er archeologische vondsten te zien uit de 8e tot 3de eeuw voor christus. De uitleg is helaas alleen in het Italiaans.

Achter de kathedraal vind je het broodmuseum. Dit kleine museum vertelt aan de hand van videobeelden, met Engelse ondertiteling, de geschiedenis van het brood.

Een absolute aanrader in Altamura is een wandeling door de nauwe straatjes. Steeds kom je er weer uit op de leukste binnenpleintjes waar de buren in de namiddag samenkomen. Ook vind je in deze straatjes een van de laagste bogen van Europa; de Arco Bossa, een ark van 1.20meter.

Hoteltip: hotel San Nicola; hotel in het centrum van Altamura. Met de auto onbereikbaar, maar midden in het centrum. 4 sterren. In het hoogseizoen aan de prijs, maar in het laagseizoen mooie aanbiedingen op bijvoorbeeld Booking.com.

You may also like

Laat een bericht achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website maakt gebruik van cookies om je ervaring te verbeteren. Indereiskoffer gaat ervan uit dat je hiermee akkoord gaat, maar je kan je afmelden als je dat wilt. Accepteren Lees meer