Óbidos

door Kim Linse

Het mooiste stadje van Portugal.

Op 80 kilometer rijden van Lissabon ligt het stadje Óbidos. Óbidos ligt op een heuvel, van 75 meter hoogte, aan de Zilverkust en werd daarom strategisch gekozen om het omliggende land te verdedigen. Dat deden achtereenvolgens de Feniciërs, de Romeinen de Moren en de Tempeliers.

Koninginnedorp

In 1210 bezochten de Portugese Koning en zijn vrouw de stad. De koningin was erg  gecharmeerd van dit volledig ommuurde vestingstadje. Daarop besloot de koning haar het plaatsje cadeau te doen. Sindsdien is het dorp in het bezit van alle volgende Portugese koninginnen en kreeg de naam Vila das Rainhas, dorp van koninginnen. De koningen bezochten Óbidos regelmatig en door de giften van het koningshuis werd het stadje steeds rijker en fraaier. Zo was er na de aardbeving van 1755 voldoende geld om de mooiste bouwwerken te restaureren en nog meer kerken te bouwen.

Stadscentrum

Ongeveer 3000 inwoners heeft het oude stadscentrum. Het dorp is autovrij, behalve voor de bewoners. Toeristen parkeren buiten de stadsmuren. De officiële ingang is de Porta da Vila. Een hoofdpoort, vesting toren en kapel in één. Het plafond is als een kunstwerk beschilderd. Op de eerste verdieping in het prachtige decor van witblauwe azulejos uit 1740 zijn diverse preken gehouden. Nu zijn er regelmatig straatmuzikanten te vinden. De poort geeft de muziek een indrukwekkende klank.

Stadswal

Eenmaal binnen de stadsmuren adviseer ik direct links de stadsmuur, die in 1527 werd voltooid, op te klimmen. Deze 13 meter hoge wal is doorgaans een meter breed, maar heeft geen omheining. Met een beetje hoogtevrees zou ik deze wandeling van 1.7 km maken op een rustig moment. Vooral elkaar passeren is spannend.

Door de kantelen heb je  een fantastisch uitzicht op de landerijen buiten de muren, waar veelal druiven, peren en vijgen groeien. Binnen de muren zie je de vele kerken, de kasseienstraatjes met kleine witte huisjes met geel en blauwe azulejos en de rode pannendaken.

Castelo de Óbidos

Precies aan de overkant van de ingang bevindt zich het kasteel uit de Middeleeuwen, nu in gebruik als exclusief logement; Castelo de Óbidos. Het werd als huwelijkscadeau door koning Dinis aan koningin Santa Isabel geschonken in 1282. Voor een zeer romantische en prijzige overnachting kunt u verblijven in deze pousada, hotel in traditionele Portugese stijl. Vergeet dan vooral niet de gemeenschappelijke ruimten zoals het restaurant en de Castelo bar te bewonderen.

Kerken

Onder de vele kerken, 14!, is de Igreja Matriz de Santa Maria de opvallendste. Hier trouwden in 1444 de toekomstige koning Alfonso met zijn nicht Isabella van Spanje. Ten tijde van de bruiloft waren zij respectievelijk 10 en 8 jaar oud.
In de kerk hangen schilderijen van Josefa van Óbidos, de belangrijkste barokschilderes van Portugal. Je kunt ook werk van haar vinden in het museum Municipal in de hoofdstraat.  In de hoofdstraat vind je ook een klein gratis atelier van moderne kunst met werk van locale kunstenaars.

Voor de kerk op het plein van Santa Maria staat de Pelourinho, de schandpaal van Óbidos. De stenen paal is in Manuelstijl gebouwd, een Portugese stijl die ontstond in de 16de eeuw en allerlei decoraties heeft die verwijzen naar de zee.

Rua Direita

Loop verder door de hoofdstraat van Óbidos, de Rua Direita. Dit heerlijke straatje heeft volop wijnwinkels, een opmerkelijke boekenwinkel in een kerk, een sardientjeswinkel, handwerkwinkeltjes, een biologisch marktje met streekproducten, souvenirwinkeltjes en kleine boetiekjes.

Locale specialiteiten

Proef hier ook de lokale lekkernij; de Ginjinha de Óbidos. Traditioneel wordt deze kersenlikeur geserveerd in een bekertje van chocolade. En stop voor een hapje bij Petrarum  Domus in de hoofdstraat, een aanrader op de menukaart bij Petrrum is de Caldeirada de peixe da Lagoa de Óbidos, een visstoofpotje.

Gedurende het jaar worden er diverse festivals georganiseerd in het kleine stadje. De bekendste zijn het chocoladefestival, de kerstmarkt, de middeleeuwse spelen in de zomer, en het operafestival. In de zomermaanden zijn er ook diverse openluchtspektakels.

Hotel Louro

Wij verbleven in hotel Louro(**). Een eenvoudig hotel op loopafstand van de hoofdingang. Goede kamers, karig ontbijt. Maar de locatie is alles. En betaalbaar ook nog.

Als je Óbidos verlaat vergeet dan niet het prachtige zestiende -eeuwse aquaduct te bekijken. Deze loopt vanaf de stadspoort  tot het platteland en zorgde voor water voor de inwoners van Óbidos.

Óbidos zit in het programma van de Portugal singlereis door Indereiskoffer uitgevoerd in mei 2022.

You may also like

2 reacties

Sasha Aveling 12 februari 2022 - 00:29

Zou er meer over weten.Woon in Z.Limburg

Reageren
Sasha Aveling 12 februari 2022 - 00:33

Graag meer informatie. En de eventuele.kennismaking is dat bij mij in de omgeving? Woon in Z.Limnurg.
Verder ben ik goed ter been en actief alhoewel ik 80jr.ben en weduwe.

Reageren

Laat een bericht achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website maakt gebruik van cookies om je ervaring te verbeteren. Indereiskoffer gaat ervan uit dat je hiermee akkoord gaat, maar je kan je afmelden als je dat wilt. Accepteren Lees meer