Met de Trein….naar Berlijn!

door Kim Linse

Berlijn is een fantastische stad voor een stedentrip in de winter. Een schietgebedje voor droog weer en je weekend kan niet stuk!
Bovendien kun je deze reis heel milieubewust maken: reis met de trein naar Berlijn! Zeker als je, net als wij, met de trein vanaf Zwolle, overstappen in Almelo rechtstreeks naar Berlijn rijdt. Uitstoot 270kg co2. De opmerking die Klimaatwijsopvakantie.nl hierbij plaatst is:

Jouw vakantie is erg klimaatbewust! Het vervoermiddel dat je hebt gekozen, is een zeer klimaatvriendelijke keuze. Complimenten!

Ontspannen manier van reizen

Behalve dat reizen met de trein naar Berlijn weinig milieubelastend is, is het ook een erg relaxte manier van reizen. Wij vertrekken op vrijdagmiddag met een picknickmand met stokbroodjes, smeerseltjes en een flesje wijn. Uit het werk nemen we de trein van 15.51 uur, aankomst Berlijn Hauptbahnhof (grootste station van Europa) 21.22 uur. Kosten per persoon € 68.00, dat is inclusief gereserveerde plaatsen op de heenreis. Sehr Etspannt.
Klik hier om de trein naar Berlijn te reserveren.

Op Airbnb vind ik een appartementje(***) in de hippe wijk Prenzlauer Berg, verhuurt door Katya. En er zit werkelijk van alles in. Twee slaapkamers met slaapplaats voor 4 personen, een keukentje met tafel en een piepkleine badkamer, je kunt er zelfs wassen, drogen en strijken. Sehr praktisch.

Met een gids op de fiets

Randi boekte de “Beste van Berlijn fietstour”. Startpunt Kulturbrauerei. Aanmelden bij de organisatie met je online-reserveringsnummer, daarbij kun je nog een paar handschoenen kopen en een flesje water. Dan door naar het ‘fiets’ ‘passen’ en je melden bij de gids onder het bord ‘Nederlands’. Sehr effizient.

Het is een highlight tour: Brandeburger Tor, Potzdamer Platz, Friedrichstrasse, Alexanderplatz, Reichstag, Berlijnse Muur, Holocaust monument, Schonhauser Allee, Unter den Linden, Berliner Dom, Fernsehturm en de gedachtniskirche.

Onze enthousiaste gids vertelt:

  • Dat aan het einde van de eerste wereldoorlog in Berlijn de Weimarrepubliek werd uitgeroepen
  • Hoe de zomerspelen van 1933 in Berlijn een nationaalsocialistische propagandaoptocht werden
  • Waar de kogelgaten van de slag om Berlijn, einde 2de Wereldoorlog, die meer dan 200.000 levens eiste nog te zien zijn
  • Dat de Berlijnse muur op 13 augustus 1961 om West-Berlijn werd geplaatst en de klinkers op de straat nog steeds aangeven waar dat was
  • Waarom de strook tussen de muur en de Hinterlandmauer 100 meter betrof
  • Langs de gehele grens is de Berliner Mauerweg aangelegd, een fietspad van 160 km. Zoveel fietsen we niet maar het is een pittige tocht door het uitgestrekte Berlijn van 3,5 uur. Sehr viel Sattelschmerz!

HipBerlinUndergroundtour

Voor de volgende dag staat de HipBerlinUndergroundtour op het programma, geboekt via de Airbnb-app. Harrie is onze host, de tour in het Engels. De tour start in Friedrichshain. Harrie legt uit: na de val van de muur ( 9 november 1989) gingen de inwoners van Oost en West op zoek naar verbroedering. Oude onteigende gebouwen (vooral ook in het niemandsland; strook tussen Muur en Hinterlandmauer) werden in gebruik genomen door jonge mensen met een eigen, bevrijde visie. Het was de tijd van de technomuziek. En er was alle reden tot feest. De vrijheid moest gevierd worden!
Er ontstonden veel clubs in leegstaande oude gebouwen. Ganz besonderes.

De route

De tour starten we op een oud industrieterrein, onderhoudswerkplaats van de spoorwegen uit de tijd van de DDR, de Raw-Gelände. In de 6000m2 vind je ateliers, een skatehal, een bar, een klimmuur, vlooienmarkt, in de zomer een openlucht bioscoop, veel streetart en clubs. Bij al deze activiteiten wordt veelvuldig gebruik gemaakt van echte Berlijnse ‘Clubdrankjes’; Berliner  Kindl en Club Mate.

Streetart

Harrie vertelt ons dat Streetart belangrijk is voor Berlijn. Een street-artist onderscheidt zich door zijn vermogen om zichtbaar te zijn, risico te nemen voor plaatsing van zijn ‘kunstwerk’, en door een aantrekkelijk beeldmerk. We zien oa werk van Berlin Kidz (groep waaghalzen; ‘Fuck the system’),  Blu (Italiaanse kunstenaar die een verwijzing naar d Holocaust maak en aangeeft dat zijn art op meerdere manieren te interpreteren is; zoektocht naar een eigen identiteit), Little Lucy ( Spanjaard El Bocho, fan van zwarte humor, tekent Little Lucy: ‘killing her cat’) en Senor Schnu (I give everything a positive street style). Sehr kunstvoll.

Leuke clubs

We vervolgen onze weg naar de Urban Spee, een hippe biertuin tussen de grootste clubs Berghain  (voormalige elektriciteitscentrale, capaciteit 2400 personen) en Katerblau. Beide clubs openen op vrijdagmiddag en gaan maandagmiddag pas weer dicht. Overal op internet kun je lezen (fotograferen is er verboden) over het vreemde deurbeleid in de nacht. Harrie bezoekt zijn favoriete clubs om 09.00 uur op zondagmorgen. ‘En soms nog een andere club in de middag. Entreeprijzen zijn rond de € 10,00 dus zeer betaalbaar’, aldus Harrie. We drinken een kop koffie in de biertuin en raken met Harrie aan de praat. Hij verhuisde een jaar geleden van Munchen naar Berlijn omdat hij na jaren voor de klas te hebben gestaan, met een Burnout thuis zat. Hij kon in zijn rol als leraar zichzelf niet meer zijn.

Helaas niet in onze tour maar wel een aanrader: Tempelhof. De voormalige luchthaven, eens de locatie van nazibijeenkomsten, is nu een enorm park met picknickmogelijkheden, volkstuintjes, rijtjeshuizen en theater en dansvoorstellingen.
Ook niet in onze tour de Teufelsberg, een enorme heuvel gebouwd op puin. Voorheen was hier het afluisterstation van de Amerikaanse geheime dienst gevestigd. In de jaren 90 was het een spionagemuseum, maar dat is nu gesloten.
Ook bijzonder is Lido voor alternatieve muziek. Een oude bioscoop, omgebouwd tot concertzaal. Een locatie voor leuke feestjes en bijzondere optredens.

Genoeg redenen dus om Berlijn nogmaals te bezoeken. Genau!You may also like

Laat een bericht achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website maakt gebruik van cookies om je ervaring te verbeteren. Indereiskoffer gaat ervan uit dat je hiermee akkoord gaat, maar je kan je afmelden als je dat wilt. Accepteren Lees meer