Een stadswandeling in Dordrecht

door Kim Linse

Wil je in korte tijd veel zien en weten over de stad Dordrecht? Boek dan een stadswandeling in Dordrecht bij het Gilde van Dordrecht. Deze vrijwilligersorganisatie bestaat  sinds 1990. De gidsen hebben een brede kennis van het heden en verleden van Dordrecht. Wij troffen een gids met 9 jaar werkervaring in het Dordrechts Museum, het schilderijenmuseum van Hollandse meesters.

Entree van de stad

De stadswandeling begint bij de Groot Hoofd poort, de toegang tot de stad Dordrecht, de oudste stad van Holland. In het prachtige medaillon op de poort vind je de beschermvrouw van de stad met het rood-wit-rode stadswapen.

Van hieruit lopen we door de wijnhaven. Dordrecht had het stapelrecht op wijn verkregen en deze werd hier gebracht, opgeslagen en verkocht. Je ziet hier oude panden met wijnkelders.
Zo liepen we ook door de wolwevershaven, de zogenaamde goudkust van de stad. Pakhuizen aan beide kanten van het water. En in de haven klassieke schepen.  En ook bezoeken we de aardappelmarkt, waar de huizen de namen van aardappelsoorten hebben gekregen.

Standbeelden van Dordrecht

Tijdens de stadswandeling bezoeken we drie standbeelden. Allereerst op het Scheffersplein het beeld van Ary Scheffer, Dordrechter schilder met een eigen museum in Parijs. Een duo-standbeeld van Johan en Cornelis de Wit, geboren Dordrechter. Ten slotte het Willem de Zwijger beeld met zijn hond, voor het Berker Hof, waar Willem bij de eerste Vrije Staat vergadering zijn plannen voor Holland bekend maakte.

Een bijzonder fenomeen in Dordrecht zijn de scheve gevels, licht overhellend. Niemand kent het echte verhaal hier achter. Om het regenwater uit het voegwerk te laten lopen? Om eenvoudig met een katrol de wijnvaten naar binnen te hijsen? Of omdat het mooi is?
En wat dacht je van de vloedschotten in de binnenstad? Om het eiland Dordrecht te beschermen kunnen de inwoners hun huizen en straten middels deze vloedschotten tegen hoog water beschermen.

Bijzondere gebouwen van Dordrecht

In Dordrecht zijn meerdere aparte panden. Zoals het stadhuis, waar de gevangenen werden gehouden; eerst in de kelder, later op zolder. En de grote kerk, die als een klein kapelletje begon maar meegegroeid is met de stad. En natuurlijk het Begijnhuis van bankier Simon van Gijn. Zijn prachtige huis is een museum waar je zijn authentieke interieur kunt bewonderen.

Onze gids had ook veel aandacht voor de diverse hofjes. De Lengenhof, gesticht door Meneer Lengen. Aan het einde van zijn leven schonk hij de huizen in het hof aan vrouwen met weinig inkomen. En zo doet de Lengenstichting het nog steeds. De huur is € 50,00 per maand.
Een ander hof is het Arent Maartenshof; een keiharde Dordrechter zakenman. Om de  kerk te pleasen liet hij dit Hofje bouwen.

Al met al hebben we twee uur door de stad geslenterd en dit allemaal gezien. Een bijzondere stad. Dordrecht.

You may also like

Laat een bericht achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website maakt gebruik van cookies om je ervaring te verbeteren. Indereiskoffer gaat ervan uit dat je hiermee akkoord gaat, maar je kan je afmelden als je dat wilt. Accepteren Lees meer