Van oudsher bekend als doorvoerhaven. Voor reizigers naar Kroatië, Albanië, Griekenland of andere kuststeden van Italië. Maar ook voor goederen sinds de opening van het Suezkanaal in 1869. In de beide oorlogen was Brindisi bovendien een belangrijke oorlogshaven, en doelwit van bombardementen. In Brindisi kwam je, om er zo snel mogelijk weer te vertrekken.
(Vanaf Rotterdam vlieg je met transavia in de zomer naar Brindisi in ruim 2 uur.)
Boulevard Via Regina
Maar de afgelopen jaren heeft Brindisi een positieve ontwikkeling doorgemaakt. Zo is de boulevard helemaal opgeknapt; met bankjes en palmbomen aangekleed en autovrij gemaakt. En de Italiaan flaneert er lekker op los. Dus zijn er hippe horecazaakjes bijgekomen en dat maakt het voor de toerist ook heel aantrekkelijk.
Aan het einde van de boulevard, in de haven, begint de wijk le Sciabiche. Een oude visserswijk die vernoemd is naar een visnet. En daarachter staat een imposante kasteel Svevo uit 1194. Wellicht maakt het ook indruk omdat er overal hekken omheen staan. Vroeger diende het al als gevangenis. Hoge muren en tralies. Nu is in gebruik door de marine en daarom niet publiekelijk toegankelijk.
Colonne Romane
Waar de twee zeearmen samen komen staat de Colonne Romane. Hier stonden twee zuilen die het einde markeerden van de Via Appia, de weg die sinds 191 voor Christus Rome met Brindisi verbond. De andere zuil viel bij de aardbeving van 1528 en werd later aan Lecce geschonken.
Met de rug naar de zuilen, aan de andere kant van het water staat een 60 meter hoog monument, het Monument ‘al Marinaio’. Het monument heeft de vorm van een scheepsoer en is opgedragen aan de marine.
Het origineel van de zuil staat overigens in de Sala della Collona, tegenover het theater Verdi. Het zit in de voormalige rechtbank van Brindisi en is gratis te bezoeken. Bovendien is er een heel leuk cafe-restaurant waar je een goede koffie kunt drinken.
Palazzina del Belvedere
Naast de zuilen aan de boulevard vind je dit prachtige gebouw. De Faldetta Archeologische Collectie, die bestaat uit regionale vondsten van keramiek, glas en brons, zijn hier gratis te bewonderen. Dit is één van de interessantste archeologische collecties in de regio, en is zeker de moeite waard.
La Baracchina del porto
Wandel je lekker over de boulevard tussen de italianen te genieten van al het cultureeel erfgoed, maar heb je ineens trek? Ga dan naar La Baracchina del Porto. Hier haal je de lekkerste panini’s en salades. To go. Met een frisdrankje erbij zit je heerlijk op een bankje aan het water te genieten van bijvoorbeeld je salade Caprese.
Duomo
Een 11de eeuwse Duomo in het centrum van de oude stad. Nadat het in de 18de eeuw door een aardbeving grotendeels verwoest werd, is het in barokstijl herbouwd. Aan de buitenkant levert dat nog een redelijk aanzicht op, maar van binnen is het smaakloos. Zeker als je eerst de kerken in Lecce heb gezien.
Marktplein
Sinds 1911 is er iedere dag, behalve zondag, een groente- en fruitmarkt. Ook staan er een handvol kramen met kleding. Op de eerste zondag van de markt is er een antiekmarkt met wel 60 kramen.
San Benedetto kerk
Deze kerk is met een record aantal restuaraties geworden zoals hij nu is. Vele stijlen door de eeuwen heen hebben deze kerk bijzonder gemaakt.
Theater Verdi en archeologische San Pietro
Dit moderne gebouw van glas, staal en beton is het enige theater wereldwijd dat gebouwd is over een archeologische zone. Pas nadat met de bouw van het theater begonnen was in de jaren 70 ontdekte men een Romeinse straat onder het gebouw. Uiteindelijk, pas in 2006 werd de bouw dan ook voltooid. Tijdens een wandeling door het theater kun je mozaïeken, waterleidingen, muurresten en zuilen herkennen. Ook staan er voor het theater nog restanten van de brede straat.
Tempel van San Giovanni al Sepolcro
Deze prachtige tempel heeft overeenkomsten met de grafkerk in Jeruzalem. Waarschijnlijk is de kerk gebouwd voor de pelgrims die niet naar het ‘Heilige Land’ konden reizen.
De ronde tempel kun je betreden door een prachtige originele deur. Binnen zijn de mooiste 14de eeuwse fresco’s te bewonderen.
Dan is er nog de Santa Maria del Casale kerk uit 1875 aan de buitenkant van Brindisi. Bij het vliegveld. De kerk is in romaas-gotische stijl. Maar door de ligging tussen de parkeerplaatsen van de luchthaven is de sfeer zo smakeloos dat het een bezoekje niet waard is.
Dat velen Brindisi overslaan omdat Lecce zoveel mooier is, dat snap ik wel. Ik raad dan ook aan Brindisi eerst te bezoeken, omdat je het zeker gaat vergelijken met het veel mooiere Lecce.
Maar. Brindisi heeft een heerlijke mediterrane sfeer. Veel ouderen op bankjes in de stad. Flanerende Italianen op de autoloze boulevard. Koffielokaaltje met bejaarden Brinidisi.
Hier wil je oud worden. Met je leeftijdgenoten op een bankje in het stadcentrum, aan de rotonde, of langs de zee. Het leven bespreken, foto’s van de kleinkinderen delen, je favoriete voetbalclub doornemen. Dit is wat je wilt, als je het werkende leven achter je hebt gelaten.
Mijn blog lezen over Lecce?
Of wil je Italie met mij ontdekken? Op singlereis naar Puglia in 2023? Schrijf je dan in en je bent als eerste op de hoogte.