Samnaun, een afgelegen dorp in Zwitserland

door Kim Linse

Een onbekend bergdorp

Toen mijn broer Rodger uit zakelijke overwegingen 15 jaar geleden koos voor Zwitserland, had hij nooit kunnen bedenken dat hij er samen met zijn zoon Aleix zo’n mooi leven zou opbouwen. Op mijn vraag hoe hij dan juist in Samnaun terecht kwam antwoordde hij: ‘Het skigebied grenst aan Oostenrijk, dus als het Zwitserse leven me niet zou bevallen kon ik zo op ski’s de grens over. De Oostenrijkse ‘gemutlichheit’ ophalen.’

Ongeveer 1000 jaar geleden kwamen de eerste Tiroler boeren in hun zoektocht naar meer weidegrond voor hun vee in het Samnaundal terecht. Tot 1912 was dit dal uitsluitend bereikbaar via de Oostenrijkse grensovergang op 3000 meter hoogte. Met de invoering van de douanerechten werd het leven van de inwoners van het afgelegen Samnaun, die uitsluitend terecht konden in Oostenrijk, zo veel duurder dat Zwitserland besloot het een belastingvrij gebied te maken. Dit maakte een einde aan een roemruchte periode van smokkelaars en illegale handel.

Toeristen komen nog altijd naar Samnaun vanwege het aantrekkelijk inkopen van belastingvrije luxeproducten. Europa’s hoogstgelegen winkelstraat in Samnaun-dorf biedt dan ook vooral parfum, sigaretten, alcohol en sieraden.

Wintersport

Samnaun heeft in de winter 239 km skipiste doordat het gebied aangesloten is op het Oostenrijkse Ischgl, een waar paradijs voor de actieve wintersporter. Je kunt het gebied bereiken vanuit Samnaun Ravaisch met de Twinliner, ’s werelds eerste 180-persoons cabinelift met 2 etages.

Het Silvrettagebied waartoe Samnaun en Ischgl horen is ook zeer geschikt voor toerskiën. In bepaalde periodes is het dan ook mogelijk met toerski’s naar boven te lopen en de meest bijzondere afdalingen off-piste te maken. Mede door het lawinegevaar op deze hoogte is dat uitsluitend aan te raden onder begeleiding van een toergids. Het bureau voor Toerisme in Samnaun kan u hierover informeren.

Zomer(berg)sporten

In de zomer is Samnaun aantrekkelijk voor mountainbikers. Er zijn verschillende fietsroutes, onderverdeeld in eenvoudige paden, routes voor gevorderden, korte en lange routes. Er zijn zelfs freeride trails voor de waaghalzen.

Ook is er veel te doen voor wandelaars, zowel voor de kilometervreters als voor de natuurliefhebber. Zij kunnen gebruik maken van meer dan 250 km aan wandelpaden, veelal voormalige smokkelpaden. Daarbij groeien op deze hoogte zeldzame plantensoorten. Een tocht onder begeleiding van een ervaren berggids is dan ook een aanrader.

Wil je zelf op ontdekkingstocht? Kies dan één van de themapaden, zoals het Plantenpad met 30 informatiepanelen over de bijzondere planten in het plantenreservaat. Of neem het Wild- en Dierenpad; misschien kun je zelf gemzen, herten, roofvogels, vossen of marmotten ontdekken. Ook is er een Citatenpad en de Pater Maurus Carnot-weg waarop je leert over het leven van Samnauner dichters.

Het leven op die Zwitserse berg

Menigeen typeert de Zwitser als neutraal, afstandelijk, geordend en humorloos. In Samnaun kun je die vooroordelen wel overboord gooien. Deze kleine gemeenschap van in totaal 800 mensen lijkt heel hecht en warm. Wellicht dat het afgelegen wonen mensen dichter bij elkaar brengt?

Rodger en Aleix wonen in het penthouse van de Monolith in Ravaisch, een kleinschalig appartementencomplex. De vijfsterren appartementen op de etages onder hen zijn voor de toeristische verhuur en voorzien van eigen keuken, aparte woonkamer en meerdere slaapkamers. En welness. De welness bestaat uit een stoombad, sauna, zwembad en buitenjacuzzi. Die jacuzzi staat dus buiten! Overal sneeuw om je heen en jij in dat heerlijk warme, bubbelende water! 

Het is voorjaarsvakantie, dus we rijden met het hele gezin door de corona-teststraat en in 10 uur door naar Zwitserland.
Een week van skiplezier, slee-avonturen en pittige wandelingen. Afgewisseld met zwembadfun, Linse-humor, kaartspelletjes, Zwitserse raclette en mooie Oostenrijkse wijnen.
Het is goed toeven in dat afgelegen bergdorp in de Zwitserse Alpen.

You may also like

Laat een bericht achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.